The Bird

Omflugna av konkurrensen

1 3 5
Skriven av
Uppdaterad 24 januari 2023
The Bird

The Bird är ett av de mest kända burgarställena i Berlin, och när vi först besökte dem under 2016 så ansåg vi att de serverade den bästa burgaren i Tysklands huvudstad. Det ska nämnas att The Bird är en riktig köttrestaurang, där du alltid får bestämma stekgraden på köttet – oavsett vad du beställer. Vi föredrar ju medium-rare till medium, och det är även vad de själva rekommenderar. Menyn bjöd på två olika typer av burgare; ett par Griddle Burgers med två köttpuckar à 125 gram samt flera Grill Burgers med en 250-grams köttpuck. Vi valde en Griddle Burger-variant på Da Birdhouse för 14,5 EUR (150 kronor) som innehöll bacon, ost, stekt lök, pickles, senap och ketchup en Grill Burger-version av deras Ghetto Burger med enbart American cheese för 13,5 EUR (140 kronor). En stor portion pommes frites samt sallad, tomat, rödlök och en pickle på sidan ingick i priset. Vi bytte dessutom ut den ena portionen pommes frites till sötpotatispommesfrites utan extra kostnad.

När burgarna serverades slungades vi tillbaka i tiden till vårt senaste besök, för så gott som ingenting hade förändrats. Deras anmärkningsvärda bröd såg fortfarande ut som två torra engelska muffins, och var precis som förra gången den största bristen. Och köttet var än en gång riktigt gott, och tillagat till perfekt medium rare. Det märktes verkligen att de har fullt fokus på köttet, och att de är riktigt duktiga på detta. Trots att vår tjocka Ghetto Burger i princip bara innehöll tre skivor ost så var den otroligt saftig, och vi saknade ingen sås alls. Da Birdhouse var också saftig, men baconet var för slappt och sladdrigt. Det enda som tillförde konsistens var egentligen det relativt hårda brödet.

Tyvärr så fanns det inte lika mycket som lyfte denna gång. Tiden har stått still hos The Bird, och Berlins burgarscen har flugit om dem.

In English

The Bird is one of Berlin’s most well-known burger restaurants, and when we first visited them back in 2016 we felt that they served the best burgers in the German capital. It’s worth noting that The Bird is a real meat restaurant, and that you always get to choose how your meat should be prepaerd. We prefer medium rare to medium, which incidentally is what they recommend as well. The menu consists of two burger types; a couple of Griddle Burgers with two 125-gram patties and several Grill Burgers with a hefty 250-gram patty.  We ordered a Griddle Burger called Da Birdhouse for 14.5 EUR (15.5 USD) with bacon, cheese, fried onions, pickles, ketchup and mustard plus a Grill Burger called Ghetto Burger with only American cheese for 13.5 EUR (14.5 USD). Both burgers came with a large portion of french fries plus lettuce, tomato, red onion and a pickle on the side. We also replaced one order of french fries for sweet potato fries at no extra cost.

When our burgers arrived we were cast back in time to our last visit, because just about everything was the same as before. Their strange bun still looked like two dry English muffins, and were the main detractor just like last time. And the beef was just as great as before; cooked to a perfect medium rare. Their unwavering focus on the meat was obvious, and it’s clear that they really know what they’re doing in that aspect. Despite the fact that our thick Ghetto Burger just contained beef and three slices of cheese, it was still super juicy and we didn’t miss any sauces. Our Da Birdhouse was also juicy, but the bacon was too soft and the only thing that really added any textures was the rather hard bun.

Unfortunately there wasn’t really enough for The Bird to take flight this time, and they’ve simply been overtaken by Berlin’s burger scene.

Adress

Am Falkplatz 5, Berlin Germany

Mer information

Youtube-video

Uppdateringar

Uppdatering juni 2022:
Vi har gjort ett återbesök till The Bird och anser att de har sänkt kvaliteten jämfört med våra tidigare besök. Vi har därför sänkt betyget från 4/5 till 3/5.

Recension från 08 juni 2016

Recension skriven av Linus Josephson

The Bird är utan tvekan burgarnas burgarhak i Berlin. Som burgarentusiast är det svårt att inte älska deras kaxiga framtoning, särskilt då det står saker som ”ät med händerna eller försvinn” och ”köttet ska vara medium rare och inget annat” i menyn.

Alla deras burgare görs på 250 gram tyskt nötkött av hög kvalitet, och det märks på priset som är avsevärt högre än andra burgarrestauranger i staden. Vi valde att testa deras husburgare ”Da Birdhouse” för cirka 125 kr som serverades med två köttpuckar, bacon, ost och stekt lök.

Det var en imponerande skapelse vi fick på vårt bord, och vi regerade direkt på brödvalet som mest liknade en engelsk muffin. När vi frågade varför de hade valt detta blev svaret att de ville minimera storleken på brödet, och att det höll ihop burgaren bättre. Vi föredrar dock ett klassiskt briochebröd alla dagar i veckan.

Köttet serverades tyvärr well done, trots att vi beställde medium rare efter deras rekommendationer. Men burgaren och köttet var, trots fel stekgrad, väldigt gott. Pommes fritesen hade dessutom en mycket bra krispighet och en god potatismak.

Det märks att The Bird har höga ambitioner, men detaljmissarna och framförallt brödet hindrar dem från att bli en fullpott.

Topplistor

Sociala medier