Hamburgerbruket

Brukade vara bättre

1 2 5
Skriven av
Foto: Släggan från Hamburgerbruket.

Vi testade Hamburgerbruket för första gången redan 2017, då de var relativt nyöppnade. Sedan dess har de hunnit både öppna och stänga restauranger i Västerås och Eskilstuna, och numera har de bara kvar sina restauranger i Örebro och Karlstad. Menyn har intressant nog inte ändrats mycket alls under alla dessa år, och denna gång beställde vi två olika burgare. Det blev en Släggan med dubbel ost, dubbelt bacon, tomat, sallad, lök, vitlöksdressing och BBQ-sås för 149 kronor samt en meny med en dubbel Bruket ost, bacon, sallad och originaldressing (plus pommes frites och läsk) för 159 kronor.

Vi blev lite oroliga när vi såg burgarna, då de såg väldigt maffiga ut. De 120 gram tjocka köttpuckarna var rejält stora, och valet av dubbelt kött och gjorde hamburgarna väldigt höga. Köttet var dessutom kompakt och torrt, och hade en rejäl röksmak som vi inte riktigt förstod oss på då det bara såg stekt ut. Röksmaken tog dessutom alldeles för mycket plats i smakbilden, och vi hade mycket hellre sett mer salt- och pepparsmak istället. Brödet var gott, men ojämnt rostat med några enstaka brända kanter på vår Släggan. Baconet var okej stekt och tillförde lite sälta samtidigt som den smälta osten bidrog med en hel del krämighet. Alla såser smakade okej, men räckte tyvärr inte till och burgarna var överdrivet väldigt torra och ganska smaklösa. Detta gällde även pommes fritesen, som var tråkiga med en pappliknande textur.

Hamburgerbruket är verkligen en veteran och borde ha ett starkare intresse för burgare, men det här var ganska trött och det kändes tyvärr som att glöden falnat från det en gång så ambitiösa bruket.

In English

We first reviewed Hamburgerbruket back in 2017, when they were relatively new. Since then, they have managed to both open and close restaurants in Västerås and Eskilstuna, and now they only have their restaurants in Örebro and Karlstad. Interestingly, the menu has not changed much at all during all these years, and this time we ordered two different burgers. It was a Släggan with double cheese, double bacon, tomato, lettuce, onion, garlic dressing and BBQ sauce for 149 SEK and a menu with a double Bruket menu with cheese, bacon, lettuce and original sauce (plus fries and soft drinks) for 159 SEK.

We were slightly worried when we saw our burgers, as they looked very big. The 120-gram beef patties were really big, and the choice of double beef made the burgers very tall. The meat was also compact and dry, and had a strong smoky flavour that we couldn’t quite understand as it didn’t look grilled. The smoky flavour was a bit overpowering, and we would have preferred more salt and pepper flavour instead. The buns were good, but unevenly toasted with some occasional burnt edges on our Släggan. The bacon was decently cooked and added some saltiness while the melted cheese contributed with a lot of creaminess. All the sauces tasted okay, but there wasn’t enough sauce, making the burgers excessively dry and rather tasteless. This also applied to the fries, which were boring with a cardboard-like texture.

Hamburgerbruket are certainly burger veterans and should have a greater interest in burgers, but this was rather tired. It simply felt like the spark has faded from the once so ambitious chain.

Adress

Mejeritorget 2 (Örebro), Gustaf Anders Gata 13 (Karlstad), Karlstad, Örebro Sweden

Mer information

Youtube-video

Uppdateringar

Uppdatering mars 2024:
Vi har gjort ett återbesök på Hamburgerbruket och anser att de ska behålla betyget 2/5.

Uppdatering 2023:
Hamburgerbruket har stängt sina restauranger i Västerås och Eskilstuna.

Recension från 15 november 2017

Recension skriven av Jens Haugen (Gästskribent)

I februari 2016 lades ”Texas Star” i Örebro ned och ägarna slog upp portarna i Eskilstuna istället, med ett nytt koncept och ett nytt namn: ”Hamburgerbruket”. Nu är de tillbaka i Örebro och redo att ta sig an den ständigt växande konkurrensen i stan.

Med hela 14 olika burgare på menyn, plus diverse tilltugg och såser vid sidan av, så finns det en hel del att välja bland. Vi valde att ta oss an den första och största på menyn kallad ”Släggan”, eller ”Brukets egna Excalibur” som de själva kallar den. Släggan bestod av två puckar av 100% högrev, dubbel ost, dubbel bacon, vitlöksdressing, barbecuesås, sallad, tomat och lök.

Vi minns att vi upplevde Texas Stars burgare som en godare (svensk) snabbmatsburgare, och det var i princip samma upplevelse nu. Köttet var hyfsat saftigt, men dåligt kryddad. Brödet var mer som ett bröd från frukostbordet, än ett bra burgarbröd. Kombinationen vitlöksdressing och barbecuesås blev en aning för mycket och dominerade smakupplevelsen. Osten var nästintill smaklös och salladen såg ut att komma från roten av ett salladshuvud. Som helhet blev vi inte särskilt imponerade av denna burgare, men 99 kronor för en meny med dryck och riktigt god pommes frites är ingenting att klaga på.

Hamburgerbrukets slogan ”Som snabbmat, fast godare” stämmer ganska bra överens med det vi har upplevt, men när vi kliver in på en restaurang med fokus på bra burgare så förväntar vi oss mer än detta.

After ”Texas Star” had to close up, the same people opened up ”Hamburgerbruket” in Eskilstuna – new city, new name, new concept. Now they are back in Örebro, ready enter the competition again. We decided to try their ”Släggan” which had two patties of 100% chuck, double cheese, double bacon, garlic sauce, barbecue sauce, lettuce, tomato and onion. Just like with the burgers at Texas Star, the experience is basically that of a fast food burger, but slightly better. The meat was a bit juicy, but poorly seasoned. The bread was something similar to a breakfast bread, the cheese was tasteless, and the combination of both garlic and BBQ sauce was too much for our taste. The prices are good though (just like their fries), 99 SEK for a whole menu is very fair. Their slogan ”Like fast food, but better” does match our experience, but that just means they’re better than the bad ones, not that it’s a really good burger.

Topplistor

Sociala medier