Ribhaus

Snacka om sänkt ribba

1 2 5
Skriven av
Ribhaus

Ribhaus är en av föregångarna inom hantverksburgare i Sverige, och vi testade deras koreanska fusionburgare för första gången redan 2015. De deltog dessutom på vårt första Stockholm Burger Fest året därefter, och har länge varit en favorit i Västerås där de har två enheter –  en i Slakteriet och en i shoppingkvarteret Erikslund. Ett tag fanns de även i Sydkorea, men den restaurangen verkar ha stängt. På senare tid har dock glöden falnat avsevärt, och när grundaren Joe Morris nyligen sålde hela konceptet så kände vi en oro över att kvaliteten skulle sjunka. Vi besökte restaurangen i Erikslund och trots att flera av burgarna på menyn var likadana så hade alla burgare med bacon försvunnit – och med den klassikern Bacon Jamm. Vi beställde därför en dubbel Hausburger med dubbel ost, sallad, lök, pickles och burgardressing samt en dubbel Dr Seoul med dubbel ost, kimchi, sallad och vitlöksmajonnäs. De kostade 159 kronor styck inklusive pommes frites. Läsk ingick på lunchen.

Vid första anblick såg våra burgare ut som klassiska Ribhaus-burgare, med snygga sesambröd och såsdressat kött. Men illusionen bröts så fort vi tagit vår första tugga, för smakerna satt inte alls. Vår Hausburger påminde om en gatuköksburgare, och det var något i deras burgardressing som påminde om orientdressing. Köttet var svårtuggat och lite knaprigt, och vårt bröd borde ha rostats mer på insidan. Picklesen var smakrika och söta, men alldeles för mjuka och tillförde därför inget krisp. Dr Seoul var riktigt trist, och den starka kimchismaken dominerade helt. I stället för att bidra med lite fermenterade smaker så blev hela burgaren mest sur och salt. Pommes fritesen var i alla fall klart godkända.

Ribhaus har tyvärr gått från att vara en oumbärlig burgardestination i Västerås till att bli en hamburgerrestaurang utan vare sig finess eller fingertoppskänsla. Snacka om att de har sänkt ribban.

In English

Ribhaus is one of the craft burger pioneers in Sweden, and we tested their Korean fusion burgers for the first time back in 2015. They also participated in our first Stockholm Burger Fest the following year, and have been a favourite in Västerås where they have two units – one in Slakteriet and one in the Erikslund shopping district. For a while they also had a presence in South Korea, but that restaurant seems to have closed. Lately, however, the passion has faded dramatically, and when founder Joe Morris recently sold the entire concept, we were concerned that their quality would drop further. We recently visited their Erikslund restaurant and noticed that even though many of the burgers on the menu were the same, all the bacon burgers had disappeared – and with them the classic Bacon Jamm. So we ordered a double Hausburger with double cheese, lettuce, onions, pickles and burger dressing and a double Dr Seoul with double cheese, kimchi, lettuce and garlic mayo. They cost 159 SEK (14 USD) each including fries. A soft drink was included during lunch.

Our burgers looked like typical Ribhaus burgers at first glance, with nicely sesame-coated buns and sauce-dressed patties. But the illusion was shattered as soon as we took our first bite, because the flavours weren’t there at all. Our Hausburger reminded us of a grill kiosk burger, and there was something in their burger sauce that really didn’t sit right with us. The beef was chewy and a bit crunchy, and our buns ought to have been toasted more on the inside. The pickles were flavourful and sweet, but far too soft and therefore did not add any crunch. Dr Seoul was really boring, and the strong kimchi flavour was completely overpowering. Instead of adding some deep fermented flavours, the whole burger was mostly sour and salty. At least the fries were decent.

Ribhaus have unfortunately gone from being an unmissable burger destination in Västerås to becoming a hamburger joint without any finesse or attention to detail that we no longer can recommend.

Adress

Slakterigatan 10 & Traversgatan 2, Västerås Sweden

Mer information

Youtube-video

Uppdateringar

Uppdatering september 2023:
Vi har gjort ett återbesök på RibHaus och anser att de har sänkt kvaliteten jämfört med våra tidigare besök. Vi har därför sänkt betyget från 4/5 till 2/5.

Uppdatering januari 2023:
Placering på topplistan Sveriges 100 bästa burgare 2023: 18

Uppdatering januari 2023:
Vi har gjort ett återbesök på RibHaus och anser att de har sänkt kvaliteten jämfört med våra tidigare besök. Vi har därför sänkt betyget från 5/5 till 4/5.

Uppdatering november 2021:
Placering på topplistan Sveriges 100 bästa burgare 2022: 11

Uppdatering november 2020:
Placering på topplistan Sveriges 100 bästa burgare 2021: 8

Uppdatering november 2019:
Placering på topplistan Världens 50 bästa burgare 2020: 22

Uppdatering september 2019:
Vi har gjort ett återbesök på RibHaus och anser att de har höjt kvaliteten jämfört med vårt tidigare besök. Vi har därför höjt betyget från 4/5 till 5/5.

Uppdatering maj 2016:
RibHaus kom på tredje plats i både juryns och publikens pris på Stockholm Burger Fest 2016.

Läs mer här.

Recension från 04 januari 2023

Recension skriven av Toby Lee

Ribhaus har länge varit ett favorithak här på Burgerdudes-redaktionen. Vi recenserade dem första gången 2015 och de deltog dessutom på vårt första Stockholm Burger Fest. På senare år har de öppnat två restauranger i Västerås – en i saluhallen Slakteriet och en i det stora shoppingområdet Erikslund – samt en avstickare utanför Sydkoreas huvudstad Seoul. Vi har testat dem flera gånger under det senaste året, och även om deras burgare med asiatiska influenser imponerar på oss så har vi märkt att kvaliteten har svajat något på senare tid. Under vårt senaste besök på Erikslund-enheten beställde vi en klassisk cheeseburgare – deras Hausburger med 150 gram kött, dubbel cheddar, lök, pickles och en burgardressing kallad Haus Saus. Den kostade 109 kronor, och under lunchen uppgraderade vi till en meny med pommes frites och en läsk för ytterligare 26 kronor.

Burgaren såg riktigt fin ut när den anlände, med ett sesamströsslat bröd, glänsande kött och härligt smält ost. Brödet var riktigt gott; färskt, snyggt uppvärmt och med en saftighet och smak som vi verkligen uppskattade. Vi gillade även all ost och den stora mängden burgardressing de använt i burgaren. Köttet var dessvärre lite av en besvikelse, för trots att stekytan var rejäl så var det inte särskilt saftigt inuti, och det var dessutom väldigt försiktigt kryddat. Däremot vill vi slå ett slag för deras finskurna pickles, som bidrog med en rejäl syrlighet och var fint fördelade över hela burgaren. Pommes fritesen var goda och matiga också, och ett oumbärligt val.

Ribhaus serverar fortfarande riktigt goda hamburgare, och vi rekommenderar fortfarande ett besök – inte minst för att testa deras extravaganta burgare med asiatiska smaker. Men även om restaurangen i Slakteriet fortfarande levererar burgare i toppklass så kan vi inte blunda för att Erikslund-enheten inte når upp till samma höga ribba.

Ribhaus has been a long-time favourite here at Burgerdudes. We first reviewed them back in 2015, and they were guests at our inaugural Stockholm Burger Fest. Nowadays they have two restaurants in Västerås – one in the food hall Slakteriet and one in the large shopping district Erikslund – plus a restaurant outside the South Korean capital of Seoul. We’ve tried them several times over the last year, and even though we’ve always been impressed by their Asian influenced burgers, we have noticed that the quality has been a bit uneven lately. During our latest visit to their Erikslund location we ordered a classic cheeseburger – their Hausburger with a 150-gram beef patty, double cheddar, onions, pickles and their Haus Saus burger sauce. It cost 109 SEK (10.5 USD), and we added a lunch deal with french fries and a soft drink for an additional 26 SEK (2.5 USD).

Our burger looked pretty nice when it arrived, with its sesame coated bun, shiny beef patty and melted cheese. The bun was really tasty; fresh, nicely toasted and with a great juiciness and flavour. We also enjoyed the large amounts of cheese and sauce in the burger. The beef was a bit of a let-down though, and despite having an impressive crust it wasn’t very juicy on the inside, and it was also under seasoned. One thing we did enjoy a lot though, was their thinly cut pickles that added a fresh tartness and were spread nicely all over the burger. Their french fries were filling and tasty as well, and an unmissable addition to our meal.

Ribhaus still serve really good hamburgers, and we still highly recommend a visit – especially to try their Asian fusion burgers. But even though their Slakteriet unit still stays up to par we can’t turn a blind eye to the fact that their Erikslund location has underdelivered several times lately.

Recension från 09 september 2019

Recension skriven av Linus Josephson

När vi testade RibHaus för första gången 2015 blev vi både bländade och fascinerade av deras asiatiska influenser, och de var självklara deltagare när vi anordnande vårt första Stockholm Burger Fest under 2016. Som ni hör så har vi en historia tillsammans, och vi kände att det var hög tid att uppdatera vår gamla recension.

RibHaus har lokaler i Saluhallen Slakteriet strax utanför Västerås, och intressant nog även en lokal i Sydkoreas huvudstad Seoul. Deras välkomponerade meny består av sju burgare (varav en är en månadsburgare) samt kycklingvingar, tillbehör och milkshakes. Denna gång testade vi deras Bacon Jamm-burgare med en köttpuck på 150 gram, dubbel ost, baconsylt, senap och strimlad sallad för 95 kronor, samt mixade pommes frites för ytterligare 20 kronor.

Burgaren serverades på en bricka och var en total fröjd för ögat. Det sesamprydda brödet hade en fin färg och en snygg välvning som gjorde att den passade perfekt i handen. Första tuggan var riktigt bra, och det var uppenbart att alla komponenter var gjorda från grunden. Baconsylten, som de inte hade snålat med, hade en sötma och sälta som spelade perfekt med den syrliga senapen, och tillsammans skapade de en rejäl smaksensation. Och den strimlade salladen gav en nödvändig fräschör och textur så att den mäktiga baconsylten inte tog överhanden.

Även köttet var riktigt bra med en rejäl stekyta och en tillfredsställande kryddning som lyfte köttsmaken. Det nybakade briochebrödet lyckades tyvärr inte hålla ihop hela vägen genom måltiden, och borde ha rostats mer för att stå emot safterna lite bättre, men det var vår enda egentliga kritik. Pommes fritesen var även de riktigt goda, med ett tillfredsställande krisp samt ett mjukt och gott inre.

RibHaus har kommit en lång väg sedan vi testade deras burgare för första gången på Hornstulls Marknad. Fyra år senare kan vi konstatera att de inte bara serverar Västerås bästa burgare, utan även en av de bästa hamburgarna i Sverige.

When we at RibHaus for the first time back in 2015 we were both fascinated and intrigued by their Asian influences, and they were given contestants when we organised the inaugural Stockholm Burger Fest in 2016. As you can see we’ve got some history, and it was about time for us to update our old review.

RibHaus have one restaurant in the Saluhallen Slakteriet market outside central Västerås, and interestingly enough one in the South Korean capital Seoul. Their carefully crafted menu consists of 7 burgers (with one monthly variety) plus chicken wings, sides and milkshakes. This time we ordered their Bacon Jamm burger with a 150 gram patty, double cheese, bacon jam, mustard and shredded lettuce for 95 SEK (10 USD) and their mixed fries for 20 SEK (2 USD).

Our burger came served on a tray and looked absolutely wonderful. The sesame bun had a nice colour and shape, fitting perfectly in our hand. And it didn’t take more than a bite to see that each and every ingredient was top notch. The generous amount of bacon jam was sweet and savoury  in a way that worked great with the tangy mustard, and the end result was fantastic. And the shredded lettuce added some much-needed freshness and texture that stopped the bacon jam from becoming overpowering.

The meat tasted great too, with a nice char and excellent seasoning that really enhanced the beefiness.  The newly baked brioche bun could have been a bit more toasted though, since it couldn’t really handle all the juices. But that’s really our main criticism, and the fries were top notch as well; soft and tasty on the inside but nice and crispy on the outside.

RibHaus have come a long way since we first tried their burgers back in Hornstulls Marknad, and 4 years on it’s plain to see that not only do they serve the best burgers in Västerås, but also some of the best hamburgers in Sweden.

Recension från 10 juli 2015

Recension skriven av Marcus Sjöström

RibHaus har sitt ursprung i streetfoodburgare med smakinspiration från Korea och Japan. Under sina första år serverade reste de till olika event i Stockholm och Västerås, men 2016 öppnade de en restaurang i saluhallen Slakteriet i Västerås, där de har utökat menyn med kycklingvingar och liknande. Men fokus ligger fortfarande på hamburgarna, som verkligen lyckas hitta rätt balans med de asiatiska smakerna.

Vi har en förkärlek för deras signaturburgare Doctor Seoul, med en ssamjang-glacerad 150-gramsburgare med ost, kimchi, inlagd gurka och vitlöksmajonnäs. Det är en härlig smakresa som bjuder på lite av allt. Den känns somrig, vilket är perfekt för en burgare i streetfood-stil.

Under våra besök har köerna ringlat sig långa, och trycket har varit högt. Det kan vara en förklaring till att brödet, som Ribhaus själva är stolta över, ibland blir lite torrt och trist. Men bortsett från mindre missar och det faktum att det grovmalda köttet gärna vill falla isär lite väl mycket har vi bara ett annat problem med vår burgare – och det är att vi snabbt ätit upp den och vill ha en till.

Topplistor

Sociala medier