Bun Meat Bun

Ändå en klassisk kedja

1 4 5
Skriven av
Uppdaterad 11 januari 2024
Foto: Dubbel Royal Cheese från Bun Meat Bun.

Ända sedan Bun Meat Bun öppnade sin första restaurang i Farsta Strand under sommaren 2014 så har de varit en stapelvara på Stockholms burgarscen. Vi besökte dem strax innan vi startade Burgerdudes, och har länge ansett att de har serverat några av Sveriges absolut bästa burgare. Numera finns de på fem platser runt om i Stockholm, och denna expansion har lett till vissa eftergifter, rent kvalitetsmässigt. Under vårt senaste besök beställde vi en dubbel Smokey Arizona med två 100-gramsköttpuckar, pepperjack-ost, friterat bacon, inlagda jalapeños, rödlök och chipotlemajonnäs för 115 kronor samt en dubbel Royal Cheese med två 100-gramsköttpuckar, ost, silverlök, pickles, majonnäs, senap och ketchup för 105 kronor. Vi beställde den sistnämnda burgaren ”extra fin” för 10 kronor extra, vilket innebar att den var senapsstekt med stekt lök.

Burgarna var riktigt snygga med en inbjudande stekyta och härligt glänsande kött. Det relativt nya briochebrödet var mjukt och smörigt, och höll ihop väl under hela måltiden. Köttet var väldigt saftigt och hade en fin stekyta, men vi hade gärna sett att den var lite mer tilltagen. Smakbalansen svajade något då båda våra burgare var överdrivet salta, och vår Royal Cheese var lite väl mjuk i texturen. Vi tyckte inte heller att senapsstekningen märktes av särskilt mycket. Smokey Arizona var roligare, med lite eldig och rökig hetta från flera av ingredienserna. Pommes fritesen för 35 kronor var något dyra, men de var krispigt friterade med en välavvägd kryddning och tydlig potatissmak.

Bun Meat Bun serverar fortfarande riktigt goda burgare, men de har tappat den där magiska gnistan som de alltid brukade ha. Som långtida fans av kedjan vi hoppas att de hittar tillbaka till toppskiktet snart.

In English

Ever since Bun Meat Bun opened their first restaurant in Farsta Strand back in 2014 they’ve been a solid fixture in Stockholm’s burger scene. We visited them before we’d even started Burgerdudes, and have long felt that they’ve served some of the best burgers in Sweden. Nowadays they can be found in five locations in Stockholm, and this expansion has led to a few drops in quality. During our latest visit we ordered a double Smokey Arizona with two 100-gram beef patties, pepperjack cheese, deep-fried bacon, pickled jalapeños, red onions and a chipotle mayo for 115 SEK (11 USD) plus a double Royal Cheese with two 100-gram beef patties, cheese, white onions, pickles, mayo, ketchup and mustard for 105 SEK (10 USD). We ordered the latter burger ”extra fin”, meaning that the meat came mustard-fried with extra fried onions for 10 SEK (1 USD).

Our burgers looked really tasty, and the patties were shiny with a nice crust. They switched to a brioche bun about a year ago, and it was soft, buttery and held together great throughout our meal. The meat itself was very juicy, but even though we liked the crust we felt that it could have been a bit deeper. Taste wise, both of our burgers were a bit too salty, and the textures in our Royale Cheese were a bit uneven as everything was too soft. We didn’t really notice the mustard in the patties either. Our Smokey Arizona was a better choice, with several spicy ingredients that livened up our tastebuds. 35 SEK (3.5 USD) for their regular french fries was a bit expensive, but they were well-cooked and tasted nice with a great crispy potato flavour.

Bun Meat Bun still serve really good burgers, but we can’t ignore that they’ve lost that magic touch that they used to have during each and every one of our visits. And as fans of their burgers we hope that they can find their way back soon.

Adress

Se deras webbplats för samtliga adresser, Stockholm Sweden

Mer information

Youtube-video

Uppdateringar

Uppdatering januari 2023:
Placering på topplistan Sveriges 100 bästa burgare 2023: 21

Uppdatering november 2022:
Vi har gjort ett återbesök på Bun Meat Bun och anser att de har sänkt kvaliteten jämfört med våra tidigare besök. Vi har därför sänkt betyget från 5/5 till 4/5.

Uppdatering november 2021:
Placering på topplistan Sveriges 100 bästa burgare 2022: 12

Uppdatering november 2020:
Placering på topplistan Sveriges 100 bästa burgare 2021: 14

Uppdatering november 2019:
Placering på topplistan Världens 50 bästa burgare 2020: 19

Uppdatering oktober 2018:
Vi har gjort ett rejält återbesök i samband med att vi uppdaterade topplistan över Stockholm, och har reviderat vår recension. Du kan läsa hela vårt test här.

Recension från 08 november 2014

Recension skriven av Toby Lee

Bun Meat Bun finns nu på fyra platser i Stockholm. De öppnade sin första restaurang i Stockholmsförorten Farsta Strand redan 2014, och har sedan dess expanderat till Söderhallarna vid Medborgarplatsen och Mariehäll i närheten av Sundbyberg samt Jakobsberg. Inspirationen är tagen direkt från fastfood-mästarna Shake Shack, men tack vare den mindre skalan så kan de även lägga mer tid på detaljerna.

Här serveras smashade burgare, vilket betyder att de trycker till köttpucken med en vikt så att den får en rejäl stekyta. 100-gramspuckarna blir rätt tunna, men en standardburgare har två genomstekta puckar med rejält knaprig yta. Och om inte det skulle räcka kan du alltid köpa till extra kött för 25 kronor pucken, så det är bara anständigheten som sätter gränsen för hur många köttlager din burgare ska ha. Beställer du en trippel ”Cheesus” från deras hemliga meny kommer du att få kött och ost så det räcker ett bra tag framöver i alla fall.

Potatisbrödet känns bra i handen, och är både luftigt och aningen sött. Här sugs alla köttsafter upp för en härlig helhetsupplevelse. Vi vill även tipsa om att du kan beställa din burgare ”extra fin” för en femkrona extra och få mjukstekt lök och senapsstekt kött.

Pommes fritesen kostar 25 kronor extra, men uppgradera då hellre till varianten med smält ost och het chili för 35 kronor. Om detta känns för mastigt rekommenderar vi i stället att du istället unnar dig en smaskig milkshake, eller varför inte ytterligare en köttskiva?

Bun Meat Bun have three locations in Stockholm, and can be found on Södermalm, in Farsta Strand, Jakobsberg and near Sundbyberg. They started out in 2014 as Sweden’s answer to Shake Shack, but their dedication to smashburgers have taken them well beyond their international counterpart.

Smashed burgers are made by pressing the patties heavily on the griddle, for maximum crust and flavour. The 100 gram patties are quite thin, but a standard burger has two of them and a great crunch. Additional patties cost 25 SEK each. If you order a triple off-menu Cheesus you’ll get enough meat and cheese to last you through the day, at least.

The soft potato bun is nice and airy, and can usually handle all the sauces and meat juices. We also definitely recommend ordering your burger ”extra nice”, which will get you fried onions and mustard fried patties for only 5 SEK extra.

Also, skip the regular fries for their excellent cheese sauce and green chili fries, or why not have a great milkshake instead?

Topplistor

Sociala medier