Burgerizza öppnade 2021 och fokuserade då främst på matleveranser. Nu har de en restaurang i Ada Huja-distriktet i norra Belgrad, nära Donau-floden. Och som namnet antyder så innehåller deras omfattande meny både burgare och pizza. Vi passade på att testa dem under Belgrad Burger Festival 2024, där de serverade en festivalanpassad meny med fem olika burgare. Det blev en Sigurizza med 200 gram kött, cheddar, rödlök, pickles och en röd sås för 790 RSD (75 kronor).
Vår burgare såg maffig ut när den serverades, men det berodde främst på det rejäla brödet. Köttpuckarna var förformade och hade en lätt grillsmak men en väldigt kompakt textur som påminde om en fryspuck. Känslan av gatuköksburgare förstärktes av att det stora burgarbrödet smakade som om det kom från 90-talet. Intressant nog så använde de både en smörrullare och stekte bröden, men slutresultatet var ändå bara torrt och tråkigt. Det bästa med burgaren var den generösa mängden ost, medan den nästan lika generösa mängden röd sås mest smakade som vanlig ketchup. Det fanns några tunna picklesskivor som bidrog med lite trevlig syra när de åts var för sig, men de försvann i helheten. Samma sak gällde de små rödlöksbitarna som försvann i bröd- och såsmängden.
Vi valde ändå den enklaste burgaren på menyn, men även den doldes av alla toppings. Övriga menyn innehöll burgare med ännu fler ingredienser, så det var ganska tydligt att Burgerizzas skapelser har sitt ursprung i en tid innan hantverksburgare var en grej. Det kanske faller vissa i smaken, men för oss var det en tråkig påminnelse om hur det var förr. Och vi vill inte tillbaka.
In English
Burgerizza opened in 2021 and mainly focused on food delivery in the beginning. Now they have a restaurant in the Ada Huja district in northern Belgrade, near the Danube River. And as their menu suggests, they serve both burgers and pizza. We tried them during the Belgrade Burger Festival 2024, where they served a festival menu with five different burgers. We ordered a Sigurizza with a 200-grams beef patty, cheddar, red onions, pickles and a red sauce for 790 RSD (7.5 USD).
Our burger looked huge when it arrived to be served, but this was mainly due to the massive bun. The beef patties were pre-formed and had a slightly grilled flavour but a very compact texture reminiscent of a frozen patty. The grill kiosk feeling was enhanced by the large burger bun that tasted like it came from the 90s. Interestingly, they used both a butter roller and fried the bun, but the end result was still just dry and boring. The best thing with the burger was the generous amount of cheese, while the almost as generous amount of red sauce tasted mostly like regular ketchup. There were a few thin slices of pickles that added some nice acidity when eaten individually, but they disappeared into the mix. The same was true of the small pieces of red onion that were overshadowed by the bun and sauce.
Even though we ordered the simplest burger on their menu, it was completely overrun by their toppings. The rest of their menu contained burgers with even more ingredients, so it was pretty clear that Burgerizza’s creations originated in a time before craft burgers were a thing. This might appeal to some, but for us it was a sad reminder of how things used to be back in the day. And we don’t want to go back.