La Bistroteca

Burgarna stjäl showen

1 4 5
Skriven av
La Bistroteca

La Bistroteca öppnade sina dörrar 2016 och har idag två restauranger nära varandra i Madrids Salamanca-distrikt. Deras lokaler är stilrent och mörkt inredda, och menyn består av elva premiumburgare där den ena är mer fantasifull än den andra. Vi beställde en The Palma med 175 gram 40-dagars hängmörat kött från Galicien, ost från La Palma-Edam och Isla Corazón, röd chilisås samt en ananas- och baconchutney för 18,5 euro (200 kronor), plus en The BIGM_AS-burgare med 175 gram hängmörat kött från en T-benstek, friterad Hornkäse-ost, pickles och en umamimajonnäs för 24 euro (260 kronor).

Båda burgarna var små konstverk i sig, och även själva serveringen blev rena showen. Osten revs över The Palma-burgaren vid bordet, och vår The BIGM_AS färdiggrillades på en liten japansk grill medan personalen smälte konjaksmör över burgaren. Slutresultatet blev två rejäla pjäser, och köttpuckarna som beställdes medium rare efter rekommendation kunde nog klassas som rare enligt nordisk standard. Men köttet var helt fantastiskt. Det var saftigt, luftigt och The BIGM_AS bjöd på en rejält slagkraftig hängmörad ton. Båda burgarna var dock väldigt mjuka, och vi var tvungna att dela på dem för att kunna äta dem ordentligt med händerna. Den friterade ostens krispiga textur tillförde lite balans, och The Palmas ananas- och baconchutney var riktigt smarrig och kombinerade sötma, syrlighet och sälta på ett intressant och uppskattat sätt. Burgarna såg kanske lite väl spexiga ut på pappret, men vi blev glatt överraskade att de båda var väldigt genomtänkta och balanserade. Pommes fritesen var lite underfriterade dock, men som tur var fick vi en jättegod dipp som medföljde.

La Bistroteca är en veteran när det kommer till premiumburgare i Spanien och Madrid, samtidigt som de har bibehållit sin sköna energi och en kreativitet som vi ofta får leta efter med ljus och lykta. Hatten av för både showen och burgarna.

In English

La Bistroteca opened their doors in 2016 and now have two restaurants close to each other in Madrid’s Salamanca district. Their premises are stylishly decorated in dark colours, and their menu consists of eleven premium burgers, each more imaginative than the next. We ordered a The Palma with 175 grams of 40-day dry aged Galician beef, cheese from La Palma-Edam and Isla Corazón, red chilli sauce and a pineapple and bacon chutney for 18.5 EUR (21 USD), plus a The BIGM_AS burger with 175 grams of dry aged beef from a T-bone steak, fried Hornkäse cheese, pickles and an umami mayo for 24 EUR (27 USD).

Both our burgers were small works of art in themselves, and we even got a small show when they arrived. The cheese was grated over The Palma burger table-side, and our The BIGM_AS was finished off on a small Japanese grill while the staff melted cognac butter over the burger. The end result was two substantial burgers, and the beef patties, which we ordered medium rare on recommendation, could probably be classified as rare by Nordic standards. But the beef was absolutely fantastic. It was juicy and airy, and The BIGM_AS offered a really powerful dry-aged flavour. However, both our burgers were very soft, and we had to cut them in half in order to eat them properly with our hands. The crispy texture of the fried cheese added a bit of balance, and The Palma’s pineapple and bacon chutney was really tasty, combining sweetness, acidity and saltiness in an interesting and appreciated way. The burgers may have sounded a bit too wild on paper, but we were pleasantly surprised that they were so well thought out and balanced. The french fries were a bit undercooked, but luckily we got a really tasty dip with them.

La Bistroteca is a veteran when it comes to premium burgers in Spain and Madrid, while still maintaining its wonderful energy and creativity that we often have to search high and low for. Hats off to both the excellent show and great burgers.

Adress

Espartinas 7 & General Pardiñas 10, Madrid Spain

Mer information

Topplistor

Sociala medier