Jureskogs

Jureskogs börjar hitta rätt

1 3 5
Recension skriven av
Jureskogs

Stjärnkocken och köttexperten Johan Jureskog öppnade burgarkedjan Jureskogs tillsammans med sin bror med målet att förändra synen på snabbmat. Inspirationen kommer från Shake Shack, världens bästa globala burgarkedja, och de satsar på väl valda råvaror för att visa att hamburgare inte bara är skräpmat. Vi recenserade Jureskogs för första gången under våren 2018, kort efter att de öppnat sin första restaurang på Jakobergsgatan i centrala Stockholm. Vi har testat flera av deras restauranger under åren som har gått, och nu när de har expanderat till Göteborg, Värnamo, Mjölby och Lund så det var dags för en ny bedömning.

Jureskogs har letat efter sin identitet ett tag nu, och har utvecklats till en familjevänlig restaurang med humana priser. Vid vårt senaste besök i Mjölby testade vi två olika deals där pommes frites ingick – en dubbel cheeseburgare för 99 kronor samt signaturburgaren Highfive för 139 kronor. Precis som på de flesta andra snabbmatsrestauranger så fick vi följa vår beställning på en tv-skärm och sedan hämta maten från luckan, men kvalitetsmässigt så är Jureskogs avsevärt bättre än sina snabbmatskonkurrenter. Köttet från svenska mjölkkor var saftigt och smakade gott med sin rejäla stekyta. Det egenbakade brödet var däremot ganska kompakt, och fastnade i gommen när vi åt. Den ekologiska burgarcheddarn låg fint smält över köttet och tillförde en krämighet som uppskattades, men tyvärr serverades våra hamburgare med för mycket majonnäs vilket gjorde måltiden lite för mosig och svåräten.

Kvaliteten har börjat bli jämnare, och trots att det finns en bit kvar att gå så börjar Jureskogs hitta rätt. I konkurrenstäta tätorter har Jureskogs svårt att sticka ut, men vid till exempel Mjölby trafikplats kommer de verkligen till sin rätt och där är de ett utmärkt alternativ under resans gång.

In English

The Swedish star chef and meat expert Johan Jureskog opened the burger chain Jureskogs with his brother, with hopes of changing how the public sees fast-food. Inspired by Shake Shack – the world’s best global burger chain – they focus on high quality ingredients, and we first reviewed them when they’d just opened their first restaurant in Stockholm back in 2018. Nowadays they can be found in the cities Gothenburg, Värnamo, Mjölby and Lund, and we felt that it was time to update our review. We’ve been to several of their restaurants over the years, and our recent visit was to their roadside restaurant near Mjölby.

Jureskogs have been trying to find their identity for a while now, and seem to have settled on being a family restaurant with reasonable prices. We ordered two deals that included fries; a double cheeseburger for 99 SEK (11.5 USD) and their signature burger Highfive for 139 SEK (16.5 USD). Just like at other fast-food places we got to follow our order on a tv screen and pick it up at the counter, but quality-wise Jureskogs are miles ahead of their roadside competitors. The beef from Swedish cows was juicy and tasted great thanks to the excellent crust. However, their bun was pretty compact and got stuck in the roof of our mouths when we ate it. The organic burger cheddar had melted nicely on top of the patties, and gave the burger a nice creamy texture. Unfortunately, both our burgers were slathered in far too much mayo, making them hard to eat and just a bit too soft.

Overall, the quality is improving, even though they’re not quite there. But it really does feel like Jureskogs are on the right path. In larger cities with a lot of competition, Jureskogs struggle to stick out from the crowd. But in more niche areas, like at the Mjölby junction, they are a great burger alternative during your travels.

Adress

Se deras webbplats för samtliga adresser, Gothenburg, Lund, Mjölby, Stockholm, Värnamo

Mer information

Uppdateringar

Uppdatering mars 2021:
Vi har gjort ett återbesök på Jureskogs och anser att de ska behålla betyget 3/5.

Ursprunglig recension

Recension skriven av Linus Josephson, 27 april 2018

Stjärnkocken och köttexperten Johan Jureskog meddelade tidigare i år att han skulle öppna en burgarkedja med inspiration från Shake Shack, världens bästa burgarkedja. Jureskogs öppnade sin första restaurang på Jakobergsgatan i centrala Stockholm, och finns nu även i Lund, Mjölby, Värnamo. och Göteborg.

Deras stora och fräscha lokal kändes genomtänkt med fokus på snabbare serveringar, precis i linje med deras inspirationskälla. Menyn var det första vi reagerade på, med burgare prissatta mellan 85 och 139 kronor som samsades med champagne och konjak för tusentals kronor.

Vi testade två burgare – en dubbel cheeseburgare samt signaturburgaren Highfive. Vi försöker att aldrig döma en burgare för snabbt, men vårt första intryck var inget vidare. Burgarna som serverades var inte kärleksfullt konstruerade, utan var slarvigt hopbyggda.

Höjdpunkten var tveklöst köttet från svenska mjölkkor, som hade en god smak och en tillfredsställande saftighet. Tyvärr var det inte saltat eller pepprat tillräckligt för att vara riktigt bra, och vi tyckte även att den kunde ha haft en krispigare stekyta. Brödet var mjukt, men lite tuggigt och inte särskilt följsamt. Tryffelaiolin var dock väl avvägd på Highfive-burgaren, och trots att den låg både i toppen och i botten så var tryffelsmaken inte alls övermäktig.

Den ekologiska burgarcheddarn från Väddö Gårdsmejeri var härligt krämig, och Svarta Sara var också god. På tillbehörssidan var pommes fritesen klart godkända, men den smaklösa jordgubbsmilkshaken för 55 kronor var dessvärre rinnig och en av de sämre vi har druckit.

Som kedja har Jureskogs potential, och det går att göra något riktigt bra av konceptet. Men just nu känns det inte som att de riktigt når hela vägen fram för att kunna jämföras med Shake Shack.

Topplistor

Socialt