Vigårda

Hem till Vigården

1 3 5
Recension skriven av
Recension senast uppdaterad, 12 april 2021
Vigårda

Vigårda är en av Sveriges första gourmetburgarkedjor, och öppnade sin första restaurang redan 2012. På senare år har den känts både trött och daterad, men nu har restaurangkoncernen Brasseriegruppen värvat Vigårdas restauranger i Stockholm och Göteborg, med löfte om att ta konceptet in i framtiden.

Den nya, uppdaterade menyn innehåller i skrivande stund fem olika burgare prissatta mellan 94 och 159 kronor beroende på om du vill ha en eller två köttpuckar. I priset ingår även tillbehör som pommes frites eller en sallad samt en läsk. Under vårt besök hade de även en uppseendeväckande burgare med köttpuckar gjorda på hjortkött, men vi valde att testa en klassisk cheeseburgare i vanlig ordning.

Burgaren som serverades på ett porslinsfat i en pappersficka såg riktigt bra ut, och det syntes direkt att den uppdaterade menyn var en gigantisk förbättring mot det förra konceptet. Burgaren var faktiskt exemplariskt komponerad, och de dubbla smashade köttpuckarna hade en rejält inbjudande stekyta. De smashade köttpuckarna på 100 gram vardera var saftiga med en fin kryddning, och den glittrande stekytan var helt klart godkänd. De borde dock ha fått vila, för brödet kunde inte stå emot den höga värmen och alla köttsafter. Brödet var nämligen aningen för stort och hade inte rostats tillräckligt mycket, vilket gjorde att det blev lite mjukt och svampigt. Den ekologiska burgarcheddarn skötte sitt jobb galant, med en krämig sälta. Senapen och dijonnäsen var däremot lite för framträdande, och vi hade önskat lite mer krut både från ketchupen och picklesen för att balansera upp smakupplevelsen. Pommes fritesen var rejäla med mycket potatissmak och en fin krispighet.

Vigårda har gjort ett oerhört lyft med sin uppdaterade meny med smashburgare. Om de bara fortsätter med att finjustera detaljerna finns det helt klart plats för dem på Sveriges ständigt växande burgarscen.

In English

Vigårda is one of Sweden’s first gourmet burger chains, and they opened their first restaurant back in 2012. They’ve become increasingly tired and uninspired over the years, but the restaruant concern Brasseriegruppen have now aquired Vigårda’s restaurants in Stockholm and Gothenburg, with lofty promises of updating the concept.

Their new and updated menu currently has five different burgers costing between 94-159 SEK (11-18 USD), depending on if you want single or double patties. The price also includes a side-order such as French fries or a salad plus a soft drink. During our visit they had an interesting burger with deer patties, but we opted for a classic cheeseburger as always.

Our burger came served in a paper pocket on a plate, and looked really nice. It was immediately obvious that they’d made huge strides compared to their old concept. The burger itself was excellently assembled, and the two smashed patties had a great, shiny crust. They could have done with some rest before assembly though, because the bun couldn’t handle the high heat and all the beef juices. The bun itself was a bit too big and hadn’t been toasted enough, making everything a bit soft and spongey. The organic burger cheddar did its job at least, and added a savoury creaminess that really hit the spot. We could have done with a bit less mustard and dijonaise though, and perhaps a bit more punch from the ketchup and pickles to balance out the flavours. We enjoyed the large French fries and their prominent potato flavour and crispy texture.

Vigårda have really made a U turn with their updated menu and switch to smash burgers. And with a bit more work and fine-tuning we’re sure that they can find their place in Sweden’s fast-growing burger scene.

Adress

Se deras webbplats för samtliga adresser, Gothenburg, Stockholm

Mer information

Uppdateringar

Uppdatering april 2021:
Vi har gjort ett återbesök på Vigårda och anser att deras uppdatering av menyn har höjt kvaliteten, och har därmed beslutat att revidera betyget till 3/5.

Uppdatering september 2018:
Vigårda har stängt i Malmö.

Uppdatering januari 2016:
Efter att ha upplevt en kvalitetssänkning under en längre tid har vi beslutat att revidera betyget till 2/5 istället för 3/5.

Ursprunglig recension

Recension skriven av Linus Josephson, 26 december 2014

Vigårda är ett snabbmatskoncept från stjärnkockarna Melker Andersson och Danyel Couet som sedan mars 2012 har lockat hungriga besökare till sina tre restauranger. Förutom en stadig ström av gäster kan de även stoltsera med att de har vunnit Fast Food Awards för “Årets Rookie” samt “Årets Snabbmatsrestaurang/Koncept”.

Menyn erbjuder många intressanta alternativ som burgare med BBQ-grillad fläskkarré, grillad bogstek och lammstek. Men som de puritaner vi är så valde vi en nötfärsburgare med bacon, cheddar, rödlök, dillgurka och majonnäs. Samtliga burgare serveras med en grönsakscrudité, en dippsås och ett val av tillbehör, som består av antingen en sallad eller havssaltade pommes frites.

Burgaren var som väntat en snabbmatsburgare i en lyxförpackning. Köttet var väldigt torrt och smakade inte särskilt mycket. Surdegsbrödet får pluspoäng för att det var uppvärmt, men annars var det inget speciellt. Pommes fritesen var dock förvånansvärt bra, och den ackompanjerade grönsakscruditén passade verkligen burgaren.

Med ett generöst prisspann på 70 till 90 kronor så får man mycket burgare för pengarna, och det är vi nöjda med.

Topplistor

Socialt