Bores

Nordanvinden har vänt

1 3 5
Skriven av
Uppdaterad 15 augusti 2023
Bores

Under vintern 2017 öppnade Bores upp sin första enhet i Vallentuna strax norr om Stockholm med löfte om att återupprätta den stagnerade svenska gatukökskulturen. Fem år senare låter det lite annorlunda, och deras uppdaterade franchisekoncept är nu istället att öppna trivsamma och personliga restauranger med fullständiga rättigheter. De har i skrivande stund restauranger belägna i Stockholm, Linköping, Norrköping och Knivsta, och vårt senaste besök var på deras restaurang i centrala Norrköping. Där beställde vi två burgare; en Stor Osten Deluxe med tre senapsstekta köttpuckar à 70 gram, samt ost, stekt lök, sallad, pickles och dressing. samt en Stor The Bacon med samma kött, samt ost, bacon, sallad, picklad lök, dressing och barbecuesås. Trippelburgarna kostade 154 kronor styck, plus 30 kronor extra för en meny med pommes frites och läsk.

Burgarna var slarvigt hopbyggda, och när vi greppade tag i dem kände vi direkt att brödet var kallt, även om det som tur var ände kändes bra i handen och var följsamt. Vi reagerade direkt redan vid första tuggan över hur mjuk vår Osten Deluxe, och den stora mängden ost tog även överhanden rent smakmässigt. De andra ingredienserna hade svårt att komma till sin rätt, då det mesta smakade mjuk ost. Men vi gillade ändå både köttets smak och stekyta. The Bacon var betydligt bättre texturmässigt tack vare just baconet, men borde ha varit lite krispigare för att ro allt i hamn. Pommes fritesen var helt okej i ett standardutförande och gjorde sitt jobb, varken mer eller mindre.

Burgarna på Bores känns tyvärr inte lika spännande längre, och det känns som de har tappat kvaliteten någonstans på vägen mot sitt nya koncept och alla nyöppningar de senaste åren. Vi hoppas de hittar tillbaka för vi gillar verkligen konceptet, och vi vet att de är kapabla att servera riktigt bra burgare.

In English

Bores opened their first restaurant in Vallentuna, just outside central Stockholm, back in 2017, with lofty goals of revitalising the Swedish grill kiosk culture. Now, five years later, their direction has changed somewhat, and their updated franchise concept is to open personal and cosy restaurants a full bar. At the time of publication, they have restaurants in Stockholm, Linköping, Norrköping and Knivsta, and our latest visit was at their central Norrköping location. We ordered two burgers there; a large Osten Deluxe with three mustard fried 70-gram beef patties, cheese, fried onions, lettuce, pickles and burger sauce, plus a large The Bacon with the same meat, plus cheese, bacon, lettuce, pickled onions, burger sauce and barbecue sauce. These triple burgers cost 154 SEK (14 USD) each, plus an additional 30 SEK (2.5 USD) for a menu with french fries and a soft drink.

Our burgers hadn’t been assembled with any care, and when we grabbed them we immediately noticed that the buns were cold – but thankfully still quite soft and squishy. Our Osten Deluxe was exceedingly soft, and the large amounts of cheese took over most of the flavours and textures. The other ingredients struggled to make an impact, as the burger mainly tasted of soft cheese. We did like the beef’s crust and flavour though. And our The Bacon had better textures, much thanks to the bacon, but it could have been a bit crisper. The french fries were of the standard variety, and were neither good nor bad.

The burgers from Bores aren’t as exciting as they were before, and it feels like the quality has dropped during their pursuit of the new concept and expansion plans over the last few years. We hope they manage to find their way back, as we really do like their concept and know that they’re capable of serving very good burgers.

Adress

Se deras webbplats för samtliga adresser, Linköping, Norrköping, Stockholm Sweden

Mer information

Youtube-video

Uppdateringar

Uppdatering augusti 2023:
Bores har stängt sina restauranger i Örebro samt Södertälje, Häggvik och Bålsta i Stockholm. Deras restauranger i Knivsta, Arninge, Norrköping och Linköping verkar fortfarande ha öppet.

Uppdatering oktober 2022:
Vi har gjort ett återbesök på Bores och anser att de har sänkt kvaliteten jämfört med våra tidigare besök. Vi har därför sänkt betyget från 4/5 till 3/5.

Recension från 04 juli 2018

Recension skriven av Toby Lee

Bores gick ut hårt i vintras med sitt löfte om att återta gatuköket från de trötta aktörerna med sina frysta köttpuckar och tråkiga tillbehör, och har nyligen expanderat till Uppsala, Linköping och Norrköping. Vi besökte deras nyöppnade kiosk på Sveavägen i centrala Stockholm, där Franky’s tidigare huserat. Här är öppettiderna generösa – långt in på natten under helgerna.

Den lilla lokalen är sparsamt inredd, och rymmer i princip endast köket, deras egentillverkade läsk och en kassadisk. Under våra besök har vi testat både cheeseburgaren och baconburgaren, samt deras ostpompa med ståt – en rejäl portion pommes frites täckt med ost, syrad lök, stark sås och burgardressing som smakade smått fantastiskt. Priset för en 100-gramsmeny ligger runt hundralappen, men priserna sticker såklart iväg något vid större burgare och andra tillbehör.

Den smashade burgaren serverades väldigt fort i det numera ganska klassiska briochebrödet från Garant, vilket skvallrade en del om Bores ambitionsnivåer. Enkel kvalitet utan överdådigheter, alltså. För det var tydligt att detta var en hamburgare av hög kvalitet som inte tog ut för mycket i svängarna i onödan. Det smakade riktigt gott, men det förekom ändå lite småmissar på vår baconburgare – bland annat att våra två 75-gramspuckar saknade stekyta och att baconet var ganska sladdrigt.

Vi förstår att det rör sig om modern snabbmat, men detta var under en lugn eftermiddag. Med lite tur så är det inte indikativt av hur det kommer att se ut under stökiga helgnätter, då Sverige är i akut behov av kvalitetsburgare utanför ordinarie öppettider. Det ser i alla fall lovande ut för gatuköksbranschen, och vi följer Bores utveckling med spänning.

The new Swedish chain Bores is intent on changing the grill kiosk game with high quality burgers and sausages. We visited their newly opened burger shack in central Stockholm; with impressive opening hours well into the night on weekends. There were no queues during our recent afternoon visit, and the bacon burger was served within a few minutes. This had been great if it hadn’t felt unnecessarily rushed. The two patties tasted really good but hardly had any sear at all, and the bacon could have done with some more time on the griddle as well. However, the other parts were excellent, including their deluxe cheese fries ”ostpompa med ståt”. We hope that they are able to up their game, especially during hectic weekend nights, as there’s a rampant need of high quality fastfood outside the regular opening times. Things are really looking up for the Swedish grill kiosk scene, and we’ll be following Bores’ progress with great interest.

Topplistor

Sociala medier