
Prime Burger är en av Sveriges äldsta premiumburgarkedjor. När de äntligen lanserade en helrenovering av konceptet i början av 2020 blev vi glatt överraskade av den imponerande kvalitetshöjningen. Men nu nästan två år senare har vi upplevt ännu en förändring – men denna gång är den inte lika positiv. Vårt senaste besök var på en av deras enheter i centrala Stockholm under lunchen, där vi beställde in en Mike’s Cheeseburger med två 100-gramsköttpuckar, tre skivor cheddar, senap, ketchup, pickles och silverlök tillsammans med pommes frites för prisvärda 105 kronor. Vid middagstid kostar burgarna mellan 125 och 145 kronor, vilket också är ganska prisvärt.
Tyvärr så såg vår burgare ut som en relativt blek kopia av burgarna vi fick under vårt senaste recensionsbesök. När vi greppade tag i hamburgaren kände vi direkt att brödet var för stort, och att ration mellan de olika ingredienserna var obalanserad. Men den första tuggan avslöjade direkt den största bristen, nämligen torrheten. Förut var deras Mike’s Cheeseburger en kladdig och ostig upplevelse, men det här var raka motsatsen. Osten täckte inte hela köttet, som i sin tur var översaltat och dessutom ganska torrt. Den lilla mängden senap, ketchup, pickles och silverlök lyckades inte bryta av den salta smaken alls tyvärr. Pommes fritesen var dessutom lite för hårda och överfriterade.
Sammanfattningsvis känns Prime Burger ungefär lika oinspirerade som de gjorde under 2010-talet, och det lite ledsamt att se dem tappa sitt nya koncept så snabbt. Vi vet att de kan göra bättre burgare än så här, och hoppas att de väcker liv i passionen och helhjärtat vågar satsa på hög kvalitet igen.
In English
Prime Burger is one of Sweden’s oldest craft burger chains, and when they relaunched their brand in the beginning of 2020 we were really impressed by their improved quality. Now, almost two years later we’ve noticed some new changes, but this time they aren’t as positive. Our latest visit was at one of their restaurants in central Stockholm during lunch hours, where we ordered a Mike’s Cheeseburger with two 100-gram patties, three slices of cheddar, ketchup, mustard, pickles and white onions with an order of fries for just 105 SEK (11.5 USD). During their evening service a burger costs between 125 and 145 SEK (14-16 USD) which is reasonable as well.
Unfortunately, the burger we were served looked like a weak copy of the burgers we ate their during our latest review visit. When we picked up our burger we could immediately see that the bun was too big, and that the ratio between the various ingredients was unbalanced. But the first bite showed off their biggest problem, which was the dryness. Mike’s Cheeseburger used to be a cheesy and gooey meal, but now the cheese didn’t even cover the entire patty, which was too salty and pretty dry. And the small amount of ketchup, mustard, pickles and white onions didn’t make much of a dent in the salty flavours either. And the french fries were a bit overcooked and hard as well.
Prime Burger seem to have reverted to their decent but boring quality levels that they established during the previous decade, and we’re pretty disappointed that they’ve lost touch with their new concept as quickly as they have. We know that they’re capable of serving better burgers than this, and we hope that they reignite their passion and attention to detail once more.