Bastard Burgers

Glorious Bastards

1 4 5
Skriven av
Uppdaterad 3 mars 2024
Foto: Dubbel Bastard från Bastard Burgers.

Vi testade Bastard Burgers redan när de bara hade ett hål i väggen uppe i Luleå 2016, och har följt deras resa genom åren till att bli den rikstäckande kedjan de är idag med 70-talet restauranger runt om i Sverige – samt restauranger i Norge, Finland och USA. Denna kraftfulla expansion har lett till vissa eftergifter rent hantverksmässigt, och för några år sedan plockade vi bort en av stjärnorna i betyget. Under de senaste åren har vi gjort många återbesök, och det är dags för ett nytt samlat intryck.

Menyn fokuserar på klassiska burgare samt intressanta kampanjskapelser. Under vårt senaste besök beställde vi en dubbel Luleå med trippel ost, rödlök och en gurk- & jalapeñodressing, samt en dubbel The Bastard med cheddar, dillpickles, lök, senap, ketchup och majonnäs. Enkelburgare med 120 gram kött kostade 115 kronor, med 45 kronor för extra kött. Att uppgradera till en meny kostar bara en tia till på lunchen, men 50 kronor övrig tid. Nu senast bjöds vi på maffiga burgare med rejäla smaker, särskilt från köttets utmärkta stekyta och kryddning. Vi gillade smakbalansen i The Bastard som fortfarande kändes som en superklassisk och elegant cheeseburgare, och vår Luleå hade en trevlig hetta – även om mängden dressing var lite i underkant. Det märks att köket har hittat tillbaka till hantverkstänket, och kvaliteten på restaurangerna är numera mycket jämnare. Här får du en gedigen streetfoodburgare i en cool fast casual-miljö. Vi uppskattar även deras fokus på veganmenyn där nästan allt kan beställas helt växtbaserat, samt det senaste tillskottet Banana Split Fries – en smakrik och dekadent kombination av efterrätt och tillbehör för 59 kronor.

Under de senare åren med ekonomisk turbulens har vi sett flera burgarkedjor svaja, så vi är glada över att se hur Bastard Burgers har växlat om från att expandera till att kvalitetssäkra sina burgare – särskilt då detta verkligen börjar ge resultat.

In English

We first tried Bastard Burgers when they were just a hole in the wall up in Luleå in 2016, and have followed their journey over the years to become the nationwide chain they are today with 70 or so restaurants around Sweden – as well as locations in Norway, Finland and the US. This rapid expansion has led to some concessions in terms of craftsmanship, and a few years ago we removed one of the stars from their rating. In recent years, we have made many return visits, and it is time for a new overall impression.

Their menu focuses on classic burgers as well as interesting promotional creations. During our last visit, we ordered a double Luleå with triple cheese, red onions and a cucumber & jalapeño dressing, as well as a double The Bastard with cheddar, dill pickles, onion, mustard, ketchup and mayonnaise. Single burgers with a 120 gram beef patty cost 115 SEK (11 USD), with 45 SEK (4.5 USD) for extra meat. Upgrading to a menu costs just 10 SEK (1 USD) during lunch, but 50 SEK (5 USD) at other times. Most recently, we were treated to substantial burgers with plenty of flavour, especially the patty with its excellent crust and seasoning. We liked the flavour balance of The Bastard, which still felt like a super-classic and elegant cheeseburger, and our Luleå had a pleasant heat – although the amount of sauce was a bit lacking. It’s clear that the kitchen has found its way back to craftsmanship, and the quality of the restaurants is now much more consistent. Here you get a solid street food burger in a cool fast casual environment. We also appreciate their focus on the vegan menu where almost everything can be ordered completely plant-based, as well as the latest addition of Banana Split Fries – a flavourful and decadent combination of dessert and side dish for 59 SEK (5.5 USD).

In the recent years of economic turbulence, we’ve seen several burger chains falter, so we’re glad to see Bastard Burgers switching from expansion to quality assurance of their burgers – especially since this is really starting to pay off.

Youtube-video

Uppdateringar

Uppdatering december 2023:
Vi har gjort ett återbesök på Bastard Burgers och anser att de ska behålla betyget 4/5.

Uppdatering januari 2023:
Placering på topplistan Sveriges 100 bästa burgare 2023: 66

Uppdatering november 2021:
Placering på topplistan Sveriges 100 bästa burgare 2022: 69

Uppdatering april 2021:
Vi har gjort flera återbesök på Bastard Burgers och vi har justerat betyget från 5/5 till 4/5.

Uppdatering november 2020:
Placering på topplistan Sveriges 100 bästa burgare 2021: 14

Uppdatering oktober 2019:
Eftersom Bastard Burgers drivs under namnet Bronx Burgers i södra Sverige så har vi uppdaterat recensionen med den informationen.

Uppdatering oktober 2018:
Vi har gjort ett rejält återbesök i samband med att vi uppdaterade topplistan över Stockholm, och har reviderat vår recension. Du kan läsa hela vårt test här.

Recension från 30 april 2021

Recension skriven av Toby Lee

Det har varit väldigt intressant att följa Bastard Burgers resa, och när vi publicerade vår första recension 2017 så hade de precis öppnat sin andra restaurang. Nu är de Sveriges största hantverksburgarkedja, och en hel del har såklart hänt under denna tillväxtfas. Vi applåderar till exempel deras stora satsning på en vegansk meny, men för varje ny restaurang har vi känt ett stigande behov av att uppdatera vårt omdöme.

Bastard Burgers främsta styrka har alltid varit de renodlade streetfood-smakerna, bland annat i enkelheten hos deras signaturburgare The Bastard med sin briljanta kombination av kött, cheddar, dillpickles, lök, senap, ketchup och majonnäs. När de lyckas få till en rejäl stekyta på köttet och rosta brödet ordentligt så blir burgarna en riktig fullträff. Smakerna samsas perfekt, och det är då vi gillar dem som mest. Men kvaliteten har faktiskt svajat något under våra besök runt om i landet. Smakerna sitter ofta där de ska, men de gånger där stekytan har varit för dålig eller de andra komponenterna har brustit så har det varit svårt att se burgarkärleken lysa igenom. Vi uppskattar båda deras pommes frites-varianter, men de är sällan lika krispiga som de alltid brukade vara. Och en meny med en 120-gramsburgare, pommes frites och läsk för 159 kronor känns inte lika prisvärd som tidigare. Lunchpriserna är dock avsevärt mycket bättre, då en burgarmeny kostar 119 kronor.

Utvecklingen till att bli en stor kedja har lett till att Bastard Burgers har förlorat lite av sin uppkäftiga charm och detta går även lite hand i hand med att de successivt har bytt ut många ingredienser till praktiska men mer identitetslösa varianter än tidigare. Oäktingen känns helt enkelt inte lika äkta längre. Vi hoppas såklart att de vänder trenden och återvänder till sin forna glans, och ser fram emot att göra fler återbesök och återkomma med våra resultat.

It has been really interesting to follow Bastard Burgers’ journey, and when we published our first review back in 2017 they had just opened their second restaurant. Nowadays, they’re Sweden’s largest craft burger chain, and a lot has happened during this time of growth. Of course, we applaud many of their initiatives, such as focusing so much on a vegan menu, but for each new restaurant we’ve felt a growing need to update our review of them.

Bastard Burgers main strength has always been their pure streetfood flavours, like in their simple but genius signature burger The Bastard, with its brilliant combination of beef, cheddar, dill pickles, onion, ketchup, mustard and mayo. When they get the crust right on the beef and toast the bun properly we’re always blown away, and we love it when all the ingredients come together. But the quality has been uneven when we’ve visited many of their restaurants throughout Sweden. The flavours are often there, but when the crust has been lacking or the other ingredients have been a bit uneven we’ve felt a bit disappointed. We appreciate both of their french fry and sweet potato fry varieties, but they’re seldom as crispy as they usually were. And a menu with a 120 gram patty, fries and a soft drink for 159 SEK (19 USD) is a bit pricy. Their lunch prices are much better though, with a menu costing just 119 SEK (14 USD).

By growing into a large chain has meant that Bastard Burgers have lost a bit of their rough attitude, and it’s telling that they’ve slowly but surely swapped out many of their prime ingredients to more practical but less interesting varieties. We’re of course hoping that they’ll buck this trend and return to their former glory, and look forward to reporting back on our findings soon.

Recension från 06 mars 2017

Recension skriven av Toby Lee

Bastard Burgers öppnade i Luleå under hösten 2016, och sedan dess har de växt explosionsartat över hela landet. I södra Sverige drivs de under namnet Bronx Burgers – det är samma burgare fast med ett annat namn. De använder endast norrländskt kött och lokala råvaror, och verkar lägga ner stor möda på att inte förlora för mycket av sin själ under denna expansionsfas.

Den varierade menyn innehåller flera klockrena alternativ, och de har ofta flera månadens burgare och veganska alternativ. Deras signaturburgare ”The Bastard” med dillpickles, dubbla cheddarskivor, ketchup, senap, majonnäs och rå lök smakar till exempel som en perfekt lyxig variant av den klassiska snabbmatscheeseburgaren. En enkelburgare på 120 gram kostar 109 kronor, och en dubbelburgare kostar 149 kronor. På lunchen ingår både dryck och sötpotatispommesfrites, vilket är riktigt prisvärt.

Det här är en riktig streetfoodburgare med mycket smak och en rejäl stekyta. Burgarna har ordentliga mängder smält cheddar och sitter utmärkt i handen med ett fint uppvärmt bröd. Smakerna sitter redan vid första tuggan, med en löst packad och rosastekt köttpuck med massor av köttsafter. Köttet är varsamt kryddat och lever i symbios med det fluffiga brödet som passar köttpuckens storlek perfekt. Vi uppskattade även de andra ingredienserna, mycket för att ingen av dem tog överhanden. Cheddarosten var krämigt god, men den egeninlagda gurkan var den riktiga stjärnan med en förtrollande söt skärpa.

Sötpotatispommesfritesen var dessutom otroligt välfriterad och hade en nästan karamelliserad smak. De använder även vår favoritbarbecuesås Eld och Lågor från Lagrito’s på sin Texas-burgare, vilket alltid uppskattas. I dagsläget är det ingen tvekan om att Bastard Burgers är Sveriges bästa burgarkedja, och de tillhör våra favoriter både i och utanför Stockholm.

Topplistor

Sociala medier