Smash Buddies är ett ganska nyöppnat burgarhak i den norska staden Askim, som ligger mellan Oslo och svenska gränsen. Det lilla burgarstället anses vara bäst i staden, och när vi besökte den lilla lokalen möttes vi av en meny med en handfull smashburgare, crepes och belgiska våfflor. På burgarfronten hade de bland annat några mindre intressanta varianter med rött, grönt och blått bröd (även om Takis Smash lät god), men vi valde till slut en The O.G. med två köttpuckar, dubbel cheddar, karamelliserad lök och deras smashdressing. Den kostade 125 norska kronor (120 SEK), och vi uppgraderade till en meny med pommes frites och en läsk för ytterligare 50 norska kronor (50 SEK).
Burgaren serverades i en takeaway-påse, invirad i aluminiumfolie, och trots att de inte behövdes så var det roligt att det dessutom låg ett par svarta plasthandskar i påsen. Själva köttets stekyta var mer bränd än smashad, och den hade verkligen tjänat på att ha en krispigare yta. Köttet var dessutom otroligt översaltat, till den grad att det blev ganska tråkigt att äta upp hela burgaren. Briochebrödet saknade stuns och hade spruckit här och där, och det studsade inte heller tillbaka där vi hade hållit i det. Löken var dessutom mer stekt än karamelliserad, men rent smakmässigt så var det åtminstone väldigt gott. Den välsmälta osten och smashdressingen gjorde inte mycket väsen av sig heller, och den totala smakbilden var rätt monoton. Måltidens höjdpunkt visade sig vara deras tjocka pommes frites, som var välfriterade och täckta med en riktigt smakrik cajun-liknande pommeskrydda.
Smash Buddies gjorde tyvärr lite för många missar för att vi ska rekommendera ett besök. Men det är ändå kul att smashburgare börjar bli populärt i Norge, och vi ser fram emot att få utforska burgarscenen hos våra grannar i väst i framtiden.
In English
Smash Buddies is a fairly newly opened burger joint in the Norwegian town of Askim, located between Oslo and the Swedish border. The small burger shack is considered to be the best in the city, and when we visited the small venue we found a menu with a handful of smash burgers, crepes and Belgian waffles. On the burger front, they had some not so interesting options including red, green and blue buns (although Taki’s Smash sounded nice), but we eventually opted for a The O.G. with two beef patties, double cheddar, caramelised onions and their smash sauce. It cost 125 NOK (12 USD), and we upgraded to a combo with fries and a soft drink for an additional 50 NOK (5 USD).
Our burger came in a takeaway bag, wrapped in aluminium foil, and although they weren’t needed, we enjoyed getting a pair of black plastic gloves. The crust on the patties was more burnt than smashed, and it would have really benefited from having a crispier surface. The beef was also incredibly oversalted, to the point where finishing our meal became a bit of a chore. The brioche bun wasn’t squishy enough and had cracks here and there, and it didn’t bounce back where we had held it. The onions were also more fried than caramelised, but we actually preferred this tastewise. The melted cheese and the smash dressing didn’t really do much, and the overall flavour profile was a bit dull. The highlight of our meal turned out to be their thick cut fries, which were well cooked and covered in a really tasty cajun-like seasoning.
Unfortunately, Smash Buddies made too many mistakes for us to recommend a visit. Still, it’s great to see that smash burgers are becoming popular in Norway, and we look forward to exploring their burger scene further in the future.