
Lingon & Dill ligger i Skärblacka två mil väster om Norrköping. Restaurangen har ett starkt fokus på barbecue, då Lingon & Dill är flerfaldiga vinnare av både grill-SM och grill-VM. De har även tävlat flera gånger under Burgar-SM, där vi på Burgerdudes sitter i juryn. Därför såg vi verkligen fram emot att få testa deras burgare på riktigt. Menyn bestod av fem burgare med nötkött, samt en kycklingburgare och en halloumiburgare. Valet föll på en Ostburgare med burgarcheddar, pickles, sallad, tomat, senap och en chipotle-burgardressing för 155 kronor samt en Jack Russel med cheddar, bacon, sallad, tomat, tryffelmajonnäs och Jack Daniels-BBQ-sås för 160 kronor. Burgarna serverades med en portion pommes frites med en BBQ-kryddblandning.
Båda våra burgare var ganska små i storleken, men det nätta hembakta brödet var lite mastigt, och vi hade gärna sett att det var lite mer följsamt. Köttet var gott och välkryddat på båda burgarna, och lite lösare och luftigare på Jack Russel än på vår Ostburgare. Jack Russel var den bättre burgaren av de två, och bjöd på rejält med BBQ-toner från det krispiga och rökiga baconet samt den smakrika och söt barbecuesåsen. Ostburgaren var mer som en klassisk originalburgare med en ganska anspråkslös burgardressing. Här var salladen lite kall, vilket gjorde den lite tråkigare. Picklesen gjorda på slanggurka bjöd på en trevlig syra, men vi hade gärna sett mer krispighet från den. Den starka senapen gav den en gatukökskänsla. Smakbilden var inte jättemodern på någon av dem, utan påminde mer om ganska goda och somriga grillburgare. Pommes fritesen var jättegoda; välfriterade och täckte med en smakrik kryddning som verkligen lyfte dem.
Vi besöker gärna Lingon & Dill igen nästa gång vi är i närheten av Norrköping. Men då hoppas vi på att få utforska deras barbecuerätter, för vi är övertygade att det är här som de verkligen skiner.
In English
Lingon & Dill is located in Skärblacka, just west of Norrköping. The restaurant has a strong BBQ focus, as they are multiple winners of both the Swedish Barbecue Championships and the World Barbecue Championship. They have also competed several times in the Swedish Burger Nationals, where we at Burgerdudes are on the jury. So we were really looking forward to trying their burgers for real. Their menu consisted of five beef burgers, as well as a chicken burger and a halloumi burger. We chose an Ostburgare with burger cheddar, pickles, lettuce, tomato, mustard and a chipotle burger sauce for 155 SEK (16.5 USD) and a Jack Russel with cheddar, bacon, lettuce, tomato, truffle mayo and Jack Daniels BBQ sauce for 160 SEK (17 USD). The burgers came with a portion of french fries with a BBQ spice mix.
Both of our burgers were quite small, and the homemade bun was a little chewy and could have been softer. The patties were tasty and well-seasoned on both burgers, and a little looser and airier on the Jack Russel than on our cheese burger. The Jack Russel was the better burger of the two, offering plenty of BBQ flavours from the crispy, smoky bacon and the tasty, sweet barbecue sauce. The cheese burger was more like a classic burger with a fairly unassuming burger sauce. The lettuce was a bit cold too. The pickles made from cucumber offered a nice acidity, but we would have liked them to be crispier. The strong mustard gave it a grill kiosk feel as well. The flavour profile wasn’t particularly modern in either burger, and reminded us more of a nice, summery barbecue. The french fries were delicious; well cooked and covered with a flavourful seasoning that really elevated them.
We look forward to visiting Lingon & Dill again the next time we are near Norrköping. But then we hope to explore their barbecue dishes, because we are convinced that this is where they really shine.