Gamla Enskede Matbod är en omtyckt restaurang i villaförorten Enskede i södra Stockholm. Varje år kör de ett streetfood-koncept från en container utanför restaurangen, och temat för 2022 är hamburgare under namnet Burgers by Matboden. Här ska de smasha burgare fram till augusti, och vi besökte dem när de hunnit servera burgare i över en månad och bli varma i kläderna. Den kortfattade menyn bestod av tre olika köttburgare (och en vegansk) som kostade mellan 145 och 165 kronor, och vi beställde en Matbodens burgare. Den kostade 145 kronor och innehöll två köttpuckar à 80 gram, cheddarost, pickles, silverlök och en dijonnaise. Till detta beställde vi både deras vanliga pommes frites för 39 kronor och deras sötpotatispommesfrites för 45 kronor.
Vid första anblick såg burgaren riktigt fin ut, och det kändes som att det här skulle bli en riktig succé. Men redan vid första tuggan grusades våra förhoppningar, för allt smakade mest bara salt. Det översaltade köttet saknade nästan helt stekyta, vilket kändes som den största besvikelsen av dem alla med tanke på att kvaliteten på det lokala köttet från Skärgårdsslakteriet var hög och verkligen försökte skina. Brödet hade inte värmts på ordentligt på insidan, och blev snabbt uppblött av köttsafterna från deras ändå saftiga patties. Deras pickles var tyvärr saltgurkor i stället för dillpickles, vilket bara bidrog till sältan, och resultatet var bara en snygg men medioker hamburgare. Deras vanliga pommes frites var torra och ganska sladdriga, men vi gillade verkligen deras sötpotatispommesfrites som var krispiga, smakrika och rejält friterade.
Om Burgers by Matboden hade hanterat råvarorna bättre så hade detta rättfärdigat den höga prislappen, men det här var alldeles för dåligt och alldeles för dyrt. Vi får hoppas att de lyckas bättre med sitt nästkommande koncept, för deras burgare var verkligen ingen höjdare.
In English
Gamla Enskede Matbod is a well-liked restaurant in Enskede, a calm suburb in the south of Stockholm. Every year they run a street food concept in a shipping container outside the main restaurant, and the theme for 2022 is called Burgers by Matboden. Here they’ll be smashing burgers until August, and when we visited them they’d been up and running for over a month. The short menu contains three beef burger (and a vegan burger) costing between 145 and 165 SEK (14–16 USD). We ordered their Matbodens burgare for 145 SEK (14 USD), with two 80-gram beef patties, cheddar, pickles, white onions and a dijon mayo. We also ordered their regular french fries for 39 SEK (3.5 USD) and their sweet potato fries for 45 SEK (4 USD).
At first glance our burger looked really good, and we really thought we were in for a treat. But just one bite in we were met with disappointment, as everything was just too salty. The overly salted patty hardly had any crust whatsoever, which felt like the biggest let-down of them all, seeing as the beef from Skärgårdsslakteriet was of high quality and did its best to shine. The bun hadn’t been toasted properly on the inside either, and quickly became soggy from the still juicy patties. Their pickles were very salty as well, which just added to the unbalanced flavour profile. And the end result was just a good looking but mediocre burger. Their french fries were dry and rather floppy, but we really enjoyed their sweet potato fries which were crispy, tasty and really well-cooked.
If Burgers by Matboden had handled their produce better, then this would have justified the pretty expensive price-point, but this was just too bad and too expensive. We hope that they do better next year for their annual theme, because their burgers were a real disappointment.