Pelles Burgare

Pelle Crustlös

1 2 5
Skriven av
Pelles Burgare

Pelles Burgare är en liten burgarkedja med flera restauranger runt om i Sverige. De växte starkt för några år sedan, men på senare tid har de behövt stänga restaurangen i Härnösand och finns för närvarande i Strängnäs, Kramfors och Örnsköldsvik. Vi besökte dem i centrala Strängnäs, där vi möttes av en enkel men fräsch lokal och en dignande meny full av burgare, pizzor och kebab. Själva burgarmenyn bestod av tiotalet högrevsburgare, samt varianter med kyckling, halloumi och falafel. Valet föll på en Pelles med burgarost, tomat, sallad, pickles och dressing för 114 kronor inklusive pommes frites, och vi lade till ytterligare en köttpuck för 35 kronor.

Burgaren anlände efter en kort stund och såg tyvärr riktigt tråkig ut. Brödet var rostat på insidan, men undertill var det torrt, smuligt och det började långsamt vittra sönder när vi plockade upp den. Det ganska grå köttet var tuggigt och gummiaktigt, med en tunn stekyta som låg som ett lätt skal utan vare sig krisp eller smak. Köttet hade samma konsistens som en fryspuck, och när vi pratade med personalen så bekräftade de att de maler sitt eget kött, formar puckar och sedan fryser dem innan tillagning. Det enda positiva vi hade att säga om köttet var att det var rejält tilltaget och ganska mättande. Övriga ingredienser var av gatukökskvalitet, med en söt och rinnig burgardressing, klistrig burgarost och ganska bleka pommes frites.

Att fryspuckarna på Pelles Burgare har malts av dem själva är en klen tröst, och vi måste erkänna att vi hade förväntat oss mer av ett hantverkstänk än vad vi fick. Maten var dock mättande och rimligt prissatt, men om du är på jakt efter en schysst hantverksburgare får du tyvärr leta vidare.

In English

Pelles Burgare is a small burger chain with several restaurants around Sweden. They grew rapidly a few years ago, but recently they have had to close the restaurant in Härnösand and currently have locations in Strängnäs, Kramfors och Örnsköldsvik. We visited them in the centre of Strängnäs, where we were greeted by a simple but airy restaurant with a large menu full of burgers, pizzas and kebabs. The burger menu consisted of ten beef burgers, as well as chicken, halloumi and falafel varieties. We went for a Pelles with chuck beef, burger cheese, tomato, salad, pickles and burger sauce for 114 SEK (10.5 USD) including fries, and we added another beef patty for 35 SEK (3 USD).

Our burger arrived shortly afterwards but unfortunately it looked pretty dull. The bun was toasted on the inside, but the bottom of the heel was dry, crumbly and slowly started to fall apart when we picked it up. The rather grey patties were chewy and rubbery, with a thin crust that covered it with without any crunch or flavour. The meat’s consistency reminded us of frozen patties, and when we spoke to the staff they confirmed that they grind their own meat, form patties and then freeze them prior to cooking. The only positive thing we had to say about the meat was that it was quite large and filling. The other ingredients were of the regular grill kiosk variety, with a sweet and runny burger sauce, gluey burger cheese and rather pale fries.

The fact that Pelle’s Burgers grind their own beef is a small consolation seeing as they freeze the patties, and we have to admit that we expected more craftsmanship than what we got. Sure, the food was filling and reasonably priced, but if you’re looking for a decent artisan burger, you’ll have to look elsewhere.

Adress

Vinkelgatan 2 (Kramfors). Storgatan 20 (Strängnäs) & Björnavägen 60C (Örnsköldsvik), Kramfors, Örnsköldsvik, Strängnäs Sweden

Mer information

Topplistor

Sociala medier