Lily’s Burger

Trött hos dinerveteranen

1 2 5
Skriven av
Foto: Cheeseburgare från Lily’s Burger.

Lily’s Burger öppnade sin första restaurang i Stockholm redan 2013, och vi har recenserat dem flera gånger under åren. Ett tag fanns de även i Örebro, men de tiderna är förbi och numera har de enbart två restauranger i huvudstaden. När vi besökte dem senast på Södermalm så möttes vi av en lika trevligt inredd restaurang som alltid, med trevlig personal och en gedigen meny där burgarna gick att få med en köttpuck på 150 gram eller med dubbla 100-grammare. Vi beställde en enkel Cheeseburgare på personalens rekommendation, med cheddar, lök, tomat, sallad och burgardressing för 110 kronor, samt pommes frites för 35 kronor.

Vi serverades tyvärr en ganska slarvigt monterad burgare som såg trist ut med en enda ostskiva ovanpå köttet. Själva köttet hade en ganska tunn stekyta och var väldigt försiktigt kryddat, vilket gjorde att det inte stack ut något rent smakmässigt trots att det var riktigt saftigt. Tråkigt nog så var cheddarosten en vanlig cheddar och inte en burgarvariant, och därför inte alls krämig utan lade sig som ett vaxigt lock ovanpå köttet. Osten smakade mer syrligt än salt, och denna syrlighet gick igen i den friska och rinniga burgardressingen. Brödet var fint uppvärmt på insidan, men blev snabbt uppblött av dressingen och den vattniga tomaten. Pommes fritesen var helt okej, och vi gillade de många såserna och dressingarna som stod på bordet. Vi har alltid tyckt om Lily’s milkshakes tidigare, och beställde därför deras jordnötssmörs- och chokladshake för 75 kronor. Den serverades i en metallbehållare och var riktigt krämig och tjock, men även den var något tam i smaken och därför inte särskilt prisvärd.

Det känns som att Lily’s Burger har tappat gnistan på senare år. Restaurangen är fortfarande mysigt trevlig med sin dinerkänsla, så vi hoppas att de kvalitetssäkrar burgarna igen – för just nu känns konceptet mer trött än klassiskt.

In English

Lily’s Burger opened their first restaurant in Stockholm back in 2013, and we have reviewed them several times over the years. For a while they also operated in Örebro, but those days are over and now they only have two restaurants in the capital. When we last visited them in Södermalm, we were met with a nicely decorated restaurant, just like always, with friendly staff and a solid menu with burgers available with a 150-gram beef patty or a double 100-gram patties. We ordered a simple Cheeseburger as recommended by the staff, which contained cheddar, onion, tomato, lettuce and burger sauce for 110 SEK (11 USD), and fries for another 35 SEK (3.5 USD).

We were served a rather sloppily assembled burger that looked a bit bleak with a single slice of cheese on top of the meat. And the patty itself had a rather light crust and was very carefully seasoned, so the beef flavour didn’t pop despite the fact that it was really juicy. And sadly, the cheddar cheese was a regular cheddar and not of the burger variety. It wasn’t creamy at all, but rather laid like a waxy cover on top of the meat. It was also more tart than savoury, and this tanginess was present in the runny burger sauce as well. The bun was nicely toasted on the inside, but quickly became soggy from the sauce and the watery tomato. The fries were decent, and we liked the many sauces and condiments on the table. We’ve always liked Lily’s milkshakes in the past, so we ordered their peanut butter and chocolate shake for 75 SEK (7.5 USD). It came in a metal cup and was really creamy and thick, but it too was somewhat lacking in flavour and therefore not really worth the price.

Lily’s Burger has unfortunately lost its spark in recent years. The premises are still nice and cosy with a diner feel, so we hope they’ll give the burgers some more love. Because right now their concept feels more tired than classic.

Adress

Södermannagatan 27 & Hornsbergs Strand 47, Stockholm Sweden

Mer information

Uppdateringar

Uppdatering december 2023:
Vi har gjort ett återbesök på Lily’s Burger och anser att de har sänkt kvaliteten jämfört med våra tidigare besök. Vi har därför sänkt betyget från 4/5 till 2/5.

Uppdatering december 2021:
Vi har gjort ett återbesök till Lily’s Burger och anser att de ska behålla sitt betyg.

Uppdatering juli 2019:
Lily’s Burger har stängt sin restaurang i Örebro.

Uppdatering maj 2019:
Vi publicerade vår första recension av Lily’s Burger den 12 december 2014. Under vintern 2019 gjorde vi flera återbesök, och har publicerat en helt ny recension. Betyget har höjts från 3/5 till 4/5.

Recension från 22 december 2021

Recension skriven av Marcus Sjöström

Lily’s Burger öppnade sin första restaurang redan 2013, och sedan dess har vi recenserat dem vid två tillfällen. Den senaste gången var i slutet av 2019, och då hade de gjort en rejäl och imponerande kvalitetshöjning. Nu har vi gjort flera återbesök på deras restaurang vid Hornsberg i Stockholm för att se hur utvecklingen har gått sedan dess. Lokalen var sig lik och menyn kändes bekant, och vi beställde deras Cheeseburgare med cheddarost, sallad, tomat, lök och burgardressing. Vår dubbelburgare (med två 100-gramsköttpuckar) kostade 130 kronor, och en enkelburgare på 150 gram kostade 105 kronor. Vi beställde även deras pommes frites för 30 kronor.

Deras eget bröd såg precis ut som vanligt, men innehållet skilde sig något mot våra tidigare besök. Det vita, fluffiga brödet var lite för neutralt, och har aldrig varit någon större favorit. Det var lite tråkigt och orkade inte riktigt med vår dubbelburgare, och underbrödet blev snabbt platt och blött. Köttet gjorde oss däremot glada. Det var saftigt och med en tydlig stekyta och sälta. Grönsakerna tillförde ett lager av fräsch krispighet, och deras egen klassiska burgardressing balanserade upp övriga smaker. Den krämiga osten hjälpte lyfte köttet ytterligare, och vår Cheeseburgare var faktiskt ganska precis så bra som vi mindes den. Pommes fritesen var av den tunna varianten, och påminde lite om de man får på ett bättre gatukök. Inte så minnesvärda kanske, men de passade ganska väl med burgaren.

Lily’s Burger har fortfarande en bra bit kvar till Stockholms toppskikt, men de känns fortfarande som ett säkert kort och vi är glada att de har lyckats bibehålla sin höga kvalitet.

Lily’s Burger first opened in 2013, and since then we’ve reviewed them twice. The last time was at the end of 2019, and then they’d made some significant improvements. This time we’ve made several visits to their Stockholm restaurant in Hornsberg to see how they’ve held up. The restaurant itself and the menu hadn’t changed much, and we ordered their Cheeseburger with cheddar, lettuce, tomato, onions and burger sauce. Our double burger with two 100-gram patties cost 130 SEK (14.5 USD), while a single 150-gram patty cost 105 SEK (11.5 USD). We also ordered their french fries for 30 SEK (3.5 USD).

Their bespoke bun looked just like always, but the contents were somewhat different than during our previous visits. The white, fluffy bun was a bit too neutral, and has never been a favourite of ours. It was a bit bland, and couldn’t really handle two patties, and the bottom part quickly became heavy with beef juices. The beef itself was a real treat though; juicy and nicely seasoned with a great crust. The vegetables added a fresh crunch, and their classic burger sauce balanced out the rest of the flavours. The creamy and nicely melted cheese really enhanced the meat flavour, and our Cheeseburger was just as good as we remembered it. Their french fries were pretty thinly cut and reminded us of classier grill kiosk fries, but still worked quite well with our burger.

Lily’s Burger may still have quite a long way to go to the top in Stockholm’s burger scene, but they’re still a reliable choice and we’re happy to see that they’ve maintained their high quality.

Recension från 14 mars 2019

Recension skriven av Toby Lee

Lily’s Burger i Stockholm öppnade sin första restaurang redan 2013, och vår första recension av dem publicerades kort efter att vi lanserade Burgerdudes.se i slutet av 2014. De senaste månaderna har vi därför gjort flera återbesök, och även om lokalens diner-estetik förblivit densamma så har de gjort en hel del förbättringar på matfronten.

Till att börja med så maler de sitt kött själva på alla restauranger, och de har kvalitetsbröd och ekologisk burgarost från lokala aktörer. Det har blivit ett brett kvalitetslyft, från bra till ännu bättre. Under våra besök har vi testat allt från Cheeseburgaren och Den Onde, till Johnny 2 Times och en vild kampanjburgare som serverades i en croissant. En 150-gramsburgare kostar 105-125 kronor, medan en 200-grammare med två 100-gramspuckar kostar 25 kronor extra.

Resultaten av våra besök har varit något blandade. Vid något tillfälle var köttet knappt saltat och saknade stekyta, medan det vid andra tillfällen har varit härligt saftigt och smakrikt. Vi uppskattar de nya ostsorterna de själva varit med och tagit fram, men ibland har brödet varit aningen för sött och mjukt för vår smak. Vår Johnny 2 Times hade även rejält med supervarm nystekt lök, vilket gjorde både brödet och köttet svampigt. Vi köpte till bacon och stekta jalapeños för 12 kronor extra till en av våra burgare, och kan egentligen endast rekommendera baconet. Hittills har vi faktiskt varit mest imponerade av deras klassiska Cheeseburgare och den lite hetare Den Onde. Vi ger även två tummar upp till deras krispiga pommes frites och smakrika milkshakes, som båda är väl värda pengarna.

Vi är väldigt glada över att Lily’s Burger har höjt kvaliteten. Om du inte har besökt dem på länge så förtjänar de helt klart en ny chans!

Recension från 12 december 2014

Recension skriven av Linus Josephson

Lily’s Burger är ett omtalat burgarhak, som sedan öppningen på Kungsholmen 2013 mottagit spretiga recensioner av sina hungriga besökare. Sedan öppningen har de expanderat med nya restauranger i både Stockholm och Örebro.

Vårt första intryck är ett lättsamt sådant, med sin väldigt kitschiga inredning i dinerstuk, breda utbud av klassiskt amerikanskt godis och ett spännande sortiment av öl. Den opretentiösa burgarmenyn består av fyra burgare som alla går att beställa i ett vegetariskt utförande eller med kycklingkött.

Originalburgaren är den vi gillar allra bäst, även om den är långt från perfekt. Burgaren innehåller mediumstekt nötkött, majonnäs, sallad, lök och saltgurka. Vi beställde burgaren med extra topping i form av bacon samt cheddarost, som kostade tio kronor styck.

Burgaren ger ett väldigt blandat intryck, inget är direkt dåligt men samtidigt undrar man ”är det allt?”. Köttet och brödet är lite torrt och burgaren har svårt att hålla samman under vår måltid. Tyvärr var pommes fritesen också tråkiga och påminde mer om gatukökspommes än om något annat.

Ett bra försök, men det finns många fler ställen i Sverige som är bättre.

Topplistor

Sociala medier