Sveriges 100 Bästa Burgare 2022

Välkommen till vår lista med Sveriges 100 bästa burgare 2022!

Det har hänt otroligt mycket här på Burgerdudes.se sedan förra årets lista. Vi har fått hundratals tips på nya ställen att besöka i vårt avlånga land, och det senaste året har vi recenserat fler än 100 hamburgerrestauranger för att hitta nya stjärnskott och se om befintliga ställen har blivit bättre eller sämre. Med 500+ recensioner i bagaget kan vi glatt konstatera att burgarsverige mår bättre än någonsin. Kvalitetsburgare finns numera överallt, och Stockholm har dessutom sett en stark burgarboom i förorten Kista (eller Cheesta som vi har börjat kalla det för).

Vår nya topplista innehåller hela 31 nykomlingar, vilket är ett starkt tecken på att utvecklingen går framåt. Det är också anledningen till att många av burgarhaken från fjolårets lista har tappat ganska många placeringar. Det betyder inte nödvändigtvis att de har blivit avsevärt sämre – bara att det har tillkommit så många superbra ställen. Faktum är att majoriteten av ställena på listan har fått vårt högsta eller näst högsta betyg, och det är otroligt kul att se Sveriges burgarscen växa! Sverige är fortsättningsvis ett av de bästa burgarländerna i världen. Heja oss!

Idag (den 8 november 2021) är det vårt 7-årsjubileum här på Burgerdudes, och vi kan stolt presentera vår lista med Sveriges 100 bästa burgare! Vår lista uppdateras varje år, men under året som går kan du alltid se våra aktuella topplistor här. Och hör av dig om du undrar något eller anser att något ställe saknas i vårt stora recensionsarkiv (eller om du inte alls håller med oss alls)!

Kolla in hela listan här nedan, samt vår film där vi intervjuar årets vinnare och berättar om de senaste trenderna inom Sveriges burgarscen!

Smaklig spis önskar Toby, Linus, Marcus, Selin, John och Stefan.

Burgerdudes
30 (Ny)

ROST

Väldigt gott, men lite rostigare än vi förväntat oss

Rost i Ängelholm har varit en av våra mest efterfrågade recensioner genom åren, och de har till stor del levt upp till våra förväntningar. Köttet är väldigt mjukt och luftigt, men smakar ändå otroligt gott. Brödet är smått fenomenalt, och vi uppskattar alltid att se en donutburgare på menyn. ROST är ett starkt kort i Ängelholm och vi ser fram emot att besöka dem igen i framtiden.

29 (-6)

Bram's Burgers

Smakrik foodtruck med extra allt

Bram’s Burgers öppnade sin första burgartruck 2019, och ingår i den nya vågen av populära burgarställen i Stockholms förorter som håller riktigt hög kvalitetsnivå – samtidigt som de har en generös prisbild och riktigt maffiga burgare. De finns numera i flera förorter, och serverar riktigt kladdiga, mjuka och välsmakande burgare. De känns lite överdådiga ibland, så vårt enda önskemål är lite mer balans och fingertoppskänsla i burgarkompositionen.

28 (Samma)

American Steakhouse Burgers

Bäst i Boländerna

American Steakhouse Burgers har lämnat foodtrucklivet bakom sig och flyttat in i en stor lokal i Boländerna utanför Uppsala, och resan har gjort dem gott. Köttet är saftigt, baconet är krispigt och brödet är fluffigt, vilket gör dem till en stark måltidskandidat under shoppingturen.

27 (-6)

Falafel & Burgers

Magnifikt i Malmö

Falafel & Burgers i Malmö Saluhall serverar inbjudande burgare med en näst intill perfekt radio mellan kött och bröd. Det här är en riktigt bra kvalitetsburgare med utmärkt stekt, varsamt kryddat och supersaftigt kött och välbalanserade smaker. Helt klart ett av Malmös bästa burgarhak.

26 (-8)

Burger Mansion

Göteborgs bästa burgare

Burger Mansion har expanderat från sin restaurang i Bandhagen i södra Stockholm till en foodtruck i Barkarby samt en ny enhet i Göteborg. Här får du rejäla och riktigt prisvärda hamburgare med massor av stekyta på köttet och gott om av såser. Här får du en kavalkad av smaker som nästan kan kännas på gränsen till överväldigande. Gott, prisvärt och mättande – och den bästa burgaren Göteborg har att erbjuda!

25 (Ny)

Burger Shack

Snacka om Ostkustens pärla

Populära Burger Shack har serverat hantverksburgare i Västervik sedan 2017, och nu har vi äntligen fått testa deras skapelser. De flesta ingredienser, som köttet och brödet, produceras lokalt, och stekytan på köttet är alldeles utmärkt. Köttet har kryddats rejält med salt och peppar, vilket höjer den goda köttsmaken. Burger Shack är helt klart en av våra nya favoriter på ostkusten.

24 (-8)

Bro Burger Bar

Gävles bästa burgare

Bro Burger Bar öppnade i Gävle redan 2016, och har blivit en riktig favorit i staden. Smakerna är alldeles utmärkta, med perfekt mediumstekt och välkryddat ekologiskt kött, krämig cheddar och fräscha grönsaker. Pommes fritesen är dessutom en riktig höjdpunkt, och ostdippen är ett helt oumbärligt tillbehör som vi dagdrömmer om ibland.

23 (Ny)

The Wagon Burgers & Brews

Varmt välkommen till Värmdö

The Wagon Burger & Brews är en liten burgarvagn som öppnade under 2020 i Stockholmsförorten Värmdö. Här får du en riktigt stora och fin burgare med ett gyllenbrunt och fluffigt burgarbröd från Systrarna Delselius intilliggande bageri. Burgarna är riktiga smakexplosioner som passar perfekt ute i det fria. Goda, prisvärda och intressanta burgare med hantverkskänsla som har blivit en riktig favorit för alla Värmdöbor.

22 (Ny)

Josef's Burgare

Supergott i Segeltorp

Josef’s Burgare är en liten matvagn som står ute på en parkeringsplats i Segeltorp i sydvästra Stockholm. Burgarna serveras i ett klassiskt amerikanskt potato roll-bröd, och en dubbelburgare ger perfekta ratios mellan kött och bröd. Köttet är saftigt med en rejäl och snygg stekyta. Det är välkryddat och passar bra med både den krämiga osten och de fräscha grönsakerna. Här får du enkla och goda hantverksburgare som passar utmärkt som takeaway om du bor i närområdet.

21 (Ny)

ZigZag Burger

Köpings bästa burgare

ZigZag öppnade sin lilla matvagn på Hökatorget i Köping under sommaren 2020 och har snabbt blivit populära bland lokalborna. Menyn är av förklarliga skäl ganska kort, men innehåller egentligen allt den behöver och det märks att de har gjort sin hemläxa, Visst, det finns kanske några proportioner som behöver finslipas, men det finns ändå något vackert över att de dagligen täcker hela Köpings centrum med den härliga doften av välstekt kött.

20 (Samma)

Lådan

Yes Box

Lådan öppnades av burgarpionjären Jon Widegren, som ett sidoprojekt under 2017 men det har numera blivit hans huvudfokus. Det han har skapat är en ölhall med en stimmig men hemtrevlig vibe. Menyn har kanske inte ändrats på länge, men det gör inget för deras läckra sliders är riktiga mumsbitar och det är lätt att beställa en till och en till. Vi ser potential i att de små sista detaljerna faller på plats nu när Jon är där helhjärtat.

19 (+3)

The Border: Burgers vs Burritos

Hängmörad lycka

The Border: Burgers vs Burritos känns som en dold skatt med sina två restauranger i centrala Stockholm. Stjärnan på menyn är deras burgare gjorda med ca 30 dagars hängmörat kött, vilket är något vi sällan ser i Sverige och som vi verkligen älskar. De har ett riktigt starkt fokus på detaljerna med såväl hantverksbröd som ekologisk ost, och ett fint kvalitetstänk som vi verkligen uppskattar. Med små steg klättrar de uppåt. Mer hängmörat åt folket!

18 (Ny)

Rekas Burgers

Malmös bästa burgare

Rekas Burgers öppnade 2019, och vi har sedan dess fått tips om att de kunde vara Malmös bästa burgare. I år fick vi äntligen möjligheten att besöka dem, och tipsen vi har fått stämde verkligen. Köttet var stjärnan under måltiden, vilket var förståeligt då det hängmörats och mals i den egna butiken som ligger vägg i vägg. Det är med glädje vi välkomnar in Malmös bästa burgare högt på topp-100-listan.

17 (-7)

Grilleriet Burgers

Superstarkt i södra Sverige

Sedan 2015 har Grilleriet Burgers tillagat kvalitetsburgare i södra Sverige. De har stort fokus på råvarorna med egenbakat bröd och saftigt kött. Vi förstår varför många anser att de tillhör toppskiktet, så vi hoppas att de anstränger sig för att värja sig mot den allt vassare konkurrensen där ute.

16 (-9)

Garage Bar

Höganäs stolthet håller än

Garage Bar ligger i Höganäs, och serverar inte bara hamburgare utan en härlig stämning på den rockiga baren. Vi förstår helt klart varför de är så pass populära, mycket tack vare de högkvalitativa ingrediensernasom verkligen lyfter smakerna. De har dock tappat några placeringar i år, då vi inte har känt att köttsmockorna har varit lika intensiva som tidigare. Men med det sagt håller vi tummarna för att de tar sig i kragen och verkligen sätter de sista detaljerna som vi saknar.

15 (Ny)

Mister York

En ny hantverkskedja växer fram

Mister York började som en foodtruck 2020, men har idag utvecklats till ett effektivt och coolt container-koncept. De fick snabbt ett gott rykte och det bevisades när vi röstade fram dem till en ärofylld silverplats under SM i hamburgare 2021. Köttet är väldigt smakrikt och håller väldigthög kvalitet, och de är dessutom på en spännande expansionsresa i södra Sverige. Vi hoppas att de håller hårt i kvaliteten de hittills har uppvisat!

14 (-5)

Franky's

Fortsatt hög kvalitet från doldisen

Franky’s är ett litet hål i väggen vid Rådmansgatan i Stockholm som serverar riktigt fina hamburgare. Därför är det inte förvånande att det vid våra besök nästan alltid är fullsatt. Sedan senast har det gjorts ett ägarbyte, men det är än så länge inget vi märkt av på maten. Däremot har vi kanske känt att deras utveckling framåt har avstannat samtidigt som konkurrenterna har tagit stora kliv, och därför tappar de något på årets lista. Men det här är fortfarande en burgare i toppklass, och vi hoppas att de får en nytändning i och med den nya ägarstrukturen.

13 (Ny)

Frick & Hagberg

Legenden har återvänt

Legendariska Frick & Hagberg har varit med om en omvälvande resa. De startade under foodtruckboomen i Stockholm 2013, som övergick i restaurangen Frick & Son som tyvärr fick stänga. Nu är de tillbaka med sin klassiska truck, men denna gång i Uppsala. Vi kände oss nostalgiska när vi äntligen kunde besöka dem igen, och vid första tuggan kom alla härliga minnen tillbaka. Det är otroligt kul att se att dem återvända, och det är nästan som om de aldrig lämnat oss. Frick & Hagberg är en klenod vi hoppas vi får behålla länge nu.

12 (-8)

Bun Meat Bun

Smashad snabbmatskedja med stil

Bun Meat Bun kan definitivt ses som en veteran i Sveriges burgarscen. De öppnade sin första restaurang redan 2014, och finns nu på fem platser runt om i Stockhom. De kan också ses som Sveriges närmaste likhet till fastfood-mästarna Shake Schack, med nätta och snygga burgare som serveras på enklast möjliga sätt. Den hemliga menyn – som kanske inte längre är särskilt hemlig – innehåller bland annat kött-och-ost-orgien ”Cheesus”. I takt med expansionerna så har kvaliteten inte alltid varit lika exceptionell som vi är vana vid, men vi hoppas att de kan återfå fotfästet i framtiden.

11 (-3)

RibHaus

Västerås bästa burgare

RibHaus har två restauranger i Västerås (och en i Sydkoreas huvudstad Seoul). Vårt första minne av dem är från en matmarknad i Stockholm, 2015 och än idag levererar de fröjdefulla burgare med intressanta smakkombinationer, till viss del inspirerade från Asien. Vi kan fortfarande inte sluta tänka på den salta och söta baconsylten, deras härligt smakrika pickles och den balanserade användningen av kimchi. RibHaus burgare sticker ut rejält från konkurrenterna, och är en välbehövlig påminnelse om att det faktiskt går att hitta en unik stil som fungerar.

10 (+2)

Knifetown Burgers

Knivskarpt i Knivsta (och Söderhamn)

När vi var på jakt efter Uppsalas bästa burgare hittade vi en restaurangvagn på en parkeringsplats i Knivsta. Vi blev faktiskt lite överväldigade över hur gott det var och åkte kort efter vårt första besök tillbaka bara för att det var så gott. Knifetown Burgers har satt Knivsta på kartan och kniper solklart platsen som Uppsalas bästa burgare. Här får du välkomponerade burgare med utmärkta ratios och otroligt saftigt och smakrikt kött. Och allt detta till rimliga priser. Nu har de också öppnat sin första riktiga restaurang i Söderhamn som vi hoppas kommer leverera lika utsökta burgare.

9 (-7)

Flippin' Burgers

Gammal är äldst

Ingen kan förneka att Flippin’ Burgers stod för startskottet för hamburgarens popularitet i Sverige. Sedan de slog upp sina portar under våren 2012 har otroligt mycket hänt, och de är långt ifrån ensamma om att försöka skapa den bästa burgaren som Sverige har att erbjuda. Sedan ägarbytet förra hösten har vi börjat märka av mindre ändringar och när de slog upp portarna till sin andra restaurang blev detta tydligare. Favoriten på menyn är fortfarande den hemliga burgaren Flimpy, med fyra små välstekta puckar kött täckta i läcker ost. Vi uppskattar helhetstänket på Flippin’ Burgers, med sitt stora fokus på råvaror, ursprung och variation. Men konkurrensen har inte bara närmat sig, den har till viss del även sprungit förbi dem.

8 (+3)

Bonden & Burgaren

Sätter Väddö på kartan

Restaurangen Bonden & Burgaren ligger belägen längs med Väddö Kanal, ca tio mil norr om Stockholm. Den drivs av Väddö Gårdsmejeri som än idag fortfarande är de enda producenterna av en svensk och ekologisk burgarcheddar. Restaurangen, som bara håller öppet under sommarhalvåret, fungerar som ett utsökt showroom för deras olika burgarostar. Under året har de satsat hårt på lokalproducerat och allt nötkött, all ost och alla grönsaker kommer från den egna gården. Övriga produkter kommer från lokala producenter i närheten. De fina råvarorna hanteras på ett exemplariskt sätt och den nya menyn är snäppet vassare än förgående år. Det är med självklarhet de klättrar på årets lista.

7 (Ny)

Moe's Burger

Välkommen till Cheesta

Moe’s Burger är en matvagn som stått nära Kistas tunnelbanestation sedan de öppnade för ett år sedan. De har sen vårt första besök förfinat de sista detaljerna och burgarna de numera serverar är välkomponerade med en rejäl crust. Vi gillar att de kan använda såväl lökringar som chili cheese utan att det känns gimmickartat eller blir svårätet, och vi spår att detta kanske är trenden som många konkurrenter nu försöker efterapa. Oavsett vad konkurrenterna gör så är vi otroligt nöjda med den utveckling Moe’s har gjort på kort tid, och vi är imponerade över den otroligt höga kvaliteten de levererar från sin lilla vagn. Vi hoppas bara att de står pall för trycket och ser till att inte väntetiderna skenar iväg.

6 (-3)

Barrels Burgers & Beer

En riktig gourmetburgare

Barrels Burgers & Beer slog upp dörrarna till sin första restaurang i Gamla Stan tidigt 2016, och har sedan dess expanderat med ytterligare två restauranger i centrala Stockholm. Restaurangerna ger alla en hemtrevlig och avslappnad känsla med stilrena val och trevlig personal. Det märks att de från början ville göra en hantverksburgare, då de lagt mycket fokus på val av bröd, ost och kött. På menyn finns burgare i olika utföranden, och det finns garanterat något för alla. Det är också här vi har hittat några av Sveriges bästa pommes frites, ekologiska och täckta med ett rejält lager med ostsås. Burgarintresset och engagemanget gentemot råvarorna gör att Barrels ändå är en av våra favoriter i Sverige.

5 (+8)

Rockin' Grill

Rockar starkare än någonsin

Rockin’ Grill öppnade under sommaren 2018, och har sedan dess finslipat alla detaljer – stora som små. Det märks att de som driver stället brinner för att göra alla rätt, och vi tycker det är fint att få se hur personalen samspelar i det öppna köket. Burgarna som serveras är alltid fint stekta med en härlig crust och på menyn finns det något som passar alla. Rockin’ Grill är ohotade burgarkungar i Norra Djurgårdsstaden, och vi imponeras över att de ständigt lyckas hitta nya sätt att utvecklas och bli bättre.

4 (Ny)

Shalle's Burger

Stjärnskottet från Kista

Shalle’s Burger öppnade under sommaren 2021, och de seglade upp som en av våra solklara favoriter direkt. Den fenomenala specialaren Spicy Cheese med perfekt friterade chili cheese-bollar tillsammans med det otroligt fint smashade köttet skapade en harmoni som vi sällan sett hos en nykomling. Vi imponeras starkt av att en matvagn som knappt har haft öppet i ett halvår kan segla in så starkt på Sveriges redan väletablerade burgarscen, men vi älskar ett wild card. Shalle’s Burger är definitivt en anledning till att åka till Kista – eller Cheesta som vi numera säger – som är Sveriges just nu hetaste burgarområde. Konkurrenterna har inte en Shalle.

3 (+3)

Stigbergets Fot

En hängmörad lyxburgare

Stigbergets Fot är en ölbar mitt i sluttningen av Götgatsbacken på Södermalm i Stockholm. Primärt serverar de öl från Stigbergets Bryggeri, men även utvalda sorter från andra bryggerier. Maten står Barrels Burgers & Beer för, men till skillnad från deras ordinarie meny så är burgarna markant färre. Dessutom använder de sig av hängmörat kött, och det är en riktig fullpott! Köttet ger en djup och intensiv smak, och är väl balanserad med övriga ingredienser. Sesambrödet är också en frisk fläkt på burgarhimlen. Det är här en lyxig burgare du definitivt ska unna dig när du har det där riktigt djupa suget.

2 (+15)

Burgers and Pastrami – BAP

Överlägset bäst på Östermalm

På Östermalm i centrala Stockholm ligger Burgers and Pastrami, mest kända som BAP. Restaurangen, som öppnade 2017, inger en lyxig känsla med dov belysning och modern inredning. Menyn är kort och koncis med väl komponerade burgare. Det senaste året har de lagt väldigt mycket energi på att verkligen hitta de bästa ingredienserna och finslipade sista detaljerna. Och det syns på de välbalanserade och smakrika burgarna de serverar. Det har varit ett sant nöje att följa utvecklingsresan som de har gjort och det är med glädje vi låter dem ta ett otroligt stort kliv uppåt på årets topplista. Det här är vår favoritburgare när vi är i Stockholm City.

1 (Samma)

Funky Chicken Food Truck

Fortfarande Sveriges bästa burgare!

Funky Chicken Food Truck har gjort det igen! Efter att vi utsåg dem till Sveriges bästa burgare förra året så har trycket varit enormt på Augustendalstorget i Nacka Strand, och det är ofta kö med vallfärdande burgarälskare innan de ens har öppnat luckan klockan 10.30 på vardagar. Men i stället för att rucka på sitt koncept eller falla för trycket så har de steppat upp och levererat burgare efter burgare i världsklass! Vi vågar nog säga att de är bättre än någonsin, och de håller tveklöst kvar förstaplatsen.

Det räcker med en tugga för att förstå att det här är den bästa burgaren i Sverige just nu! Kompositionen, ration mellan alla ingredienser och inte minst den fenomenala stekytan är smått makalös. På ett sätt så har det hänt en hel del sedan de vann juryns och publikens röst på vår första hamburgerfestival Stockholm Burger Fest 2016. Det är precis lika gott nu som då, men det har inte hindrat dem från att finslipa konceptet och utveckla nya burgare. Vårt hjärta kommer alltid att bulta lite extra hårt för storklassikern Triple Cheese, men även deras senaste skapelse ”Bookmaker” har hittat en ljuvlig balans mellan nyskapande och klockrena smaker.

De byter burgare varje vecka och har nästan bara öppet under vardagsluncher, så håll koll på deras meny och planera in ditt besök. För om du älskar hamburgare så får du helt enkelt inte missa dem. Vi kan inte få nog och åker till Funky Chicken Food Truck så ofta vi bara kan. Gör det du med!