Vi recenserade Lasse på Heden i Göteborg för första gången redan 2015 och då var vi inte alls imponerade. Men när vi testade dem under 2019 så hade de börjat med smashburgare och vi såg en hel del potential hos dem. Ytterligare några år senare så var det dags för ett nytt besök, och det var med spänd förväntan som vi beställde en Bacon & Cheese, med två köttpuckar à 100-gram, cheddar, bacon, lök och burgardressing för enbart 85 kronor.
Redan när hamburgaren serverades såg vi att det handlade om en ny och förbättrad matupplevelse jämfört med senast. Det härliga potatis-briochebrödet var ett ordentligt lyft; fluffigt, följsamt och fint rostat på stekbordet. Köttkvaliteten var hög även vid vårt förra besök, men det var till och med bättre den här gången. De smashade köttpuckarna hade en rejäl och snygg stekyta, utan att för den delen bli brända. Köttsmaken kom fram fint och harmoniserade väl med sötman från löken och krämigheten från cheddarosten. Dressingen passade väl in i smakbilden och vi uppskattade verkligen den frikostiga mängden knaperstekt bacon. Men det blev lite väl mastigt framåt slutet, och vi hade gärna sett något som tillförde lite syra i hamburgaren och balanserade smakerna bättre.
Lasse på Heden har genomgått ständiga förändringar genom åren, men nu tycker vi att de i princip har hittat rätt. De serverar idag en mycket god och välbalanserad hamburgare med fina komponenter och dessutom till ett attraktivt pris. Den klassiska grillkiosken vid Heden har alltid haft många trogna stammisar, och det har nog aldrig funnits en bättre tid att besöka dem än nu och sälla sig till den skaran.
In English
We first reviewed Lasse på Heden in Gothenburg back in 2015, and weren’t very impressed with them at all. But when we returned in 2019 they had started serving smash burgers, and we saw a lot of potential. So now, a few years later, we came back with high hopes. This time we ordered a Bacon & Cheese Burger, with two 100-gram patties, cheddar, bacon, onions and burger sauce for just 85 SEK (9 USD).
As soon as our burger arrived we could see that we were in for an improved dining experience. The great hybrid potato brioche bun was a great first step, as it was fluffy, squishy and had been nicely toasted. The beef quality was already good a few years ago, but had seen some positive changes as well. The smashed patties had a deep crust without being burnt, and the flavours really stood out and worked really well with the sweet onions and creamy cheddar. The burger sauce worked fine and we really appreciated the generous amounts of crisp bacon. Everything got a bit heavy and greasy towards the end though, and we would have liked some ingredient that added some acidity to balance everything out a bit better.
Lasse på Heden been in a state of constant change over the years, but now we finally think that they’re getting there. They serve really tasty and well-composed burgers with high quality ingredients, at a really attractive price point. The classic grill kiosk has gained a lot of faithful regulars over the years, and there has probably never been a better time than now for you to pay them a visit – and perhaps become one yourself.