Lasse på Heden

Hedens lustgård

1 4 5
Skriven av
Lasse på Heden

Vi recenserade Lasse på Heden i Göteborg för första gången redan 2015 och då var vi inte alls imponerade. Men när vi testade dem under 2019 så hade de börjat med smashburgare och vi såg en hel del potential hos dem. Ytterligare några år senare så var det dags för ett nytt besök, och det var med spänd förväntan som vi beställde en Bacon & Cheese, med två köttpuckar à 100-gram, cheddar, bacon, lök och burgardressing för enbart 85 kronor.

Redan när hamburgaren serverades såg vi att det handlade om en ny och förbättrad matupplevelse jämfört med senast. Det härliga potatis-briochebrödet var ett ordentligt lyft; fluffigt, följsamt och fint rostat på stekbordet. Köttkvaliteten var hög även vid vårt förra besök, men det var till och med bättre den här gången. De smashade köttpuckarna hade en rejäl och snygg stekyta, utan att för den delen bli brända. Köttsmaken kom fram fint och harmoniserade väl med sötman från löken och krämigheten från cheddarosten. Dressingen passade väl in i smakbilden och vi uppskattade verkligen den frikostiga mängden knaperstekt bacon. Men det blev lite väl mastigt framåt slutet, och vi hade gärna sett något som tillförde lite syra i hamburgaren och balanserade smakerna bättre.

Lasse på Heden har genomgått ständiga förändringar genom åren, men nu tycker vi att de i princip har hittat rätt. De serverar idag en mycket god och välbalanserad hamburgare med fina komponenter och dessutom till ett attraktivt pris. Den klassiska grillkiosken vid Heden har alltid haft många trogna stammisar, och det har nog aldrig funnits en bättre tid att besöka dem än nu och sälla sig till den skaran.

In English

We first reviewed Lasse på Heden in Gothenburg back in 2015, and weren’t very impressed with them at all. But when we returned in 2019 they had started serving smash burgers, and we saw a lot of potential. So now, a few years later, we came back with high hopes. This time we ordered a Bacon & Cheese Burger, with two 100-gram patties, cheddar, bacon, onions and burger sauce for just 85 SEK (9 USD).

As soon as our burger arrived we could see that we were in for an improved dining experience. The great hybrid potato brioche bun was a great first step, as it was fluffy, squishy and had been nicely toasted. The beef quality was already good a few years ago, but had seen some positive changes as well. The smashed patties had a deep crust without being burnt, and the flavours really stood out and worked really well with the sweet onions and creamy cheddar. The burger sauce worked fine and we really appreciated the generous amounts of crisp bacon. Everything got a bit heavy and greasy towards the end though, and we would have liked some ingredient that added some acidity to balance everything out a bit better.

Lasse på Heden been in a state of constant change over the years, but now we finally think that they’re getting there. They serve really tasty and well-composed burgers with high quality ingredients, at a really attractive price point. The classic grill kiosk has gained a lot of faithful regulars over the years, and there has probably never been a better time than now for you to pay them a visit – and perhaps become one yourself.

Adress

Engelbrektsgatan 34d, Gothenburg Sweden

Mer information

Uppdateringar

Uppdatering februari 2022:
Vi har gjort ett återbesök på Lasse på Heden och anser att de har höjt kvaliteten jämfört med vårt tidigare besök. Vi har därför höjt betyget från 3/5 till 4/5.

Uppdatering november 2019:
Vi har gjort ett återbesök på Lasse på Heden och anser att de har höjt kvaliteten jämfört med vårt tidigare besök. Vi har därför höjt betyget från 2/5 till 3/5.

Recension från 04 november 2019

Recension skriven av Toby Lee

Vi recenserade Lasse på Heden redan 2015, men det har hänt en hel del på burgarfronten sedan dess. Och under vårt senaste besök i Göteborg så fick vi ytterligare ett tillfälle att besöka denna institution. Vi kan glatt konstatera att de numera smashar sina köttpuckar och att hamburgarna de serverar idag är helt olika deras gamla överglorifierade gatuköksburgare. Vi beställde en 200-grams cheeseburgare med två smashade köttpuckar och totalt fyra skivor ost, majonnäs och rödlök för 85 kronor, samt 35 kronor till för en läsk och pommes frites. Inte illa.

Det första vi slogs av var att brödet var alldeles för stort, trots att vi hade beställt en dubbelburgare. Det var dessutom torrt i mitten och hade vassa kanter. Nu i efterhand har vi fått reda på att de har bytt brödsort, men faktum kvarstår att detta var vad de serverade oss. Som tur var så bjöd köttet på en riktigt angenäm smakupplevelse, med en härlig stekyta och ett rosasaftigt inre. Majonnäsen och rödlöken kompletterade smakerna väl, och den stora mängden ost bidrog till krämigheten.

De tråkiga pommes fritesen var av gatukökskvalitet, men det var åtminstone en generös och mättande portion. Vi kan kanske inte hålla med om att Lasse på Heden är ”Sveriges bästa gourmetkiosk”, som de så fint utnämnt sig själva till, men de är helt klart värda ett besök numera.

Recension från 07 december 2015

Recension skriven av Robert Johansson

Den klassiska korvkiosken Lasse på Heden i Göteborg är en ”moj” som alltid funnits med i stadsbilden. De senaste åren har de även hakat på hamburgartrenden och erbjuder gourmetvarianter till hyggliga priser, där en 150-gramsburgare kostar 70 kronor och en dubbel på 300 gram endast kostar strax över hundralappen.

Alla burgare görs på naturbeteskött från Årnäs och håller hög kvalitet. Därför är det lite tråkigt att se hur köttet blivit tidigt förberett och packat till typiska gatukökspuckar när burgaren serveras. Vårt första intryck är ganska skeptiskt, men vi blev glada redan efter första tuggan då köttet var saftigt, smakfullt och rejält kryddat samt precis lagom stekt med lätt rosa mitt.

Annat var det med resten av burgaren – denna dubbla BBQ-burgare kom med ost, bacon och barbecuesås. Såsen lös tyvärr med sin frånvaro, och brödet var kompakt, lite torrt och orostat. Det enda som var kallare var grönsakerna. Både osten och baconet var ganska smaklösa, och baconet var dessutom lite för sladdrigt för vår smak.

Just nu bjuder Lasse på Heden endast på en överglorifierad kioskburgare som inte kan konkurrera med de etablerade restaurangerna. Men med lite mer omsorg och tid på bröd och tillbehör kan det få ett rejält lyft i framtiden.

Topplistor

Sociala medier