Sveriges 100 Bästa Burgare 2023

Burgerdudes presenterar Sveriges 100 Bästa Burgare 2023!

Wow, vilket roligt arbete vi har haft med årets topplista. Sedan fjolårets lista har vi recenserat fler än 170 burgarrestauranger, och vi har gjort rejäla nedslag i hela Sverige för att hålla oss uppdaterade (både snabba besök runt om i landet och heldagsspecialare i bl.a. Malmö, Norrköping, Stockholm och Uppsala). Det har varit superspännande att se hur nya tillskott och gamla favoriter har bidragit till burgarkulturen i Sverige. Burgerdudes.se fyllde nyss åtta år, och med 600+ burgarrecensioner i bagaget kan vi lugnt säga att Sverige är ett av världens bästa länder för hantverksburgare – och vi blir bättre hela tiden.

Diskussionerna om vilket ställe som gör Sveriges bästa burgare har gått varma under de senaste månaderna här på redaktionen. Klicka gärna på varje burgarställe i listan så får du läsa hela recensionen! Och kolla in vår video för en presentation av Sveriges tre bästa burgarrestauranger samt deras arbete och vision.

Sveriges 100 Bästa Burgare uppdateras i början av varje år (nästa lista kommer i januari 2024), och under året som går kan du hålla dig uppdaterad med våra aktuella topplistor här. Hör av dig om du undrar över något eller anser att något ställe saknas (kolla gärna in vårt stora recensionsarkiv först) eller om du inte håller med oss alls! Vi älskar att snacka burgare.

Egentligen så har vi bara ett syfte med listan och sajten, nämligen att hjälpa dig att hitta en god burgare. Det är faktiskt det enda som är viktigt.

Häng med oss på burgarresan genom att följa oss på YouTube, Instagram och Facebook – så ses vi ute i burgarvimlet!

Redaktionen på Burgerdudes – Toby, Linus, Marcus, Selin och Stefan.

Burgerdudes
20

Flippin' Burgers

Fortfarande mer flipp än flopp

Flippin' Burgers startade hela hamburgartrenden här i Sverige när de slog upp sina dörrar under våren 2012. Men på lite över ett decennium har mycket hunnit hända, och framförallt så har konkurrensen tightats till rejält. Vi saknar dock fingertoppskänslan, och valet att göra om restaurangen till en kedja har lett till lite lägre kvalitet. Vi hoppas att de kan flippa skriptet och göra revansch, för vi älskar fortfarande deras hemliga Flimpy-burgare och den gemytliga stämningen i lokalerna.

19

Bram's Burgers

Det går Bram’s nu

Bram’s Burgers serverar riktigt maffiga burgare, och har två matvagnar i Kista och Kungens Kurva. Här serverar de prisvärda och otroligt mättande burgare, och vi har med glädje märkt att de har blivit ännu bättre än förra året. Crusten är mer on point och smakbilden är skarpare än någonsin! Om du älskar kladdiga burgare med massor av smak och befinner dig norr eller söder om centrala Stockholm så är Bram’s stället för dig.

18

RibHaus

Hög ribba i Västerås

RibHaus har länge varit en favorit med sina asieninspirerade burgare. Vi älskar fortfarande deras baconsylt, deras tunt skurna pickles och det härliga sesambröd, men vi kan inte blunda för att köttet inte längre lever upp till samma höga nivå som tidigare, och därför tappar de några placeringar på årets lista. De har en unik stil som vi verkligen uppskattar, och är du på genomresa i Västerås (eller Seoul!) så är de definitivt värda ett besök.

17

Lådan

Yes box

När burgarpionjären Jon Widegren öppnade Lådan under 2017 så brukade köket ta ut i svängarna rätt så rejält, och efter att ha sålt Flippin’ Burgers i slutet av 2020 så hoppades vi att den charmiga ölhallen skulle steppa upp ordentligt. Deras små sliders som funnits länge på menyn är fortfarande läckra och slinker ner lätt, och kvaliteten har varit fortsatt hög. Men vi hoppas ändå att Jon kan steppa upp ordentligt och verkligen lyfta lådan till Flippins gamla nivåer.

16

Zigzag Burger

Grattis Västmanland

Under sommaren 2020 slog luckan till ZigZags lilla matvagn upp för första gången på Hökartorget i Köping, och i början av 2022 expanderade de dessutom till Västerås. Här får du omsorgsfullt smashade burgare av hög kvalitet med välbalanserade ingredienser och bra textur. Detta är numera vår favoritburgare i både Köping och Västerås. Grattis Västmanland!

15

Burger Mansion

Göteborgs (och Bandhagens) bästa burgare

Burger Mansion serverar fortfarande vår favoritburgare i Göteborg, och är dessutom ett självklart val när vi är hungriga på hamburgare i södra Stockholm. More is more är ledordet här, och burgarna är vällagade, prisvärda och överfyllda skapelser som bjuder på ett crustigt kött och massor av ost och sås för en härligt mättande måltid. Härifrån går ingen hungrig eller besviken.

14

The Border: Burgers vs Burritos

På gränsen till utmärkt

På The Border: Burgers vs Burritos serveras hantverksburgare och burritos, och den stora anledningen till att de klättrar på våra topplistor varje år är specialburgarna på deras meny. Deras "Dry Aged Burgers" är nämligen helt fenomenala, och görs med cirka 30 dagars hängmörat kött. Vi att önskar fler burgare runt om i landet var som dem. Smaka så förstår du. Men även The Borders vanliga burgare bjuder på utmärkta smaker, och den trevliga servicen gör dem till en ständig favorit. Deras tredje restaurang vid S:t Eriksplan håller lika hög kvalitet som enheterna i Skanstull och på Kungsholmen. Mer hängmörat åt folket!

13

Mister York

Sveriges bästa burgarkedja

Mister York har sedan 2020 vuxit så det knakat med burgarcontainer-koncept som vi inte sett utanför Stockholm tidigare. I bagaget har de sitt ärofulla silver från Burgar-SM 2021, och nu finns de i tio städer i södra Sverige. Burgarna är köttiga, saftiga och prisvärda, vilket gör dem till ett perfekt besök om du gillar rejäla burgare med mycket smak. Trots sin expansion har de enheter vi hittills besökt hållit samma höga klass som tidigare, och vi stannar gärna förbi när vi roadtrippar i södra Sverige. Det här är vår nya favoritkedja i Sverige!

12

Östra Kyrkogatan

Norrlands bästa burgare

Vi hade fått väldigt många tips om Östra Kyrkogatan i Umeå från burgarälskare runt om i landet, och när vi besökte dem för första gången under 2022 blev vi väldigt positivt överraskade. Här får du en hamburgare med en fenomenal stekyta och ett samspel mellan ingredienser som gör oss alldeles lyckliga i själen. Vi längtar redan tillbaka till Umeå för att testa dem igen, och även för att se om deras foodtruck Smash ‘N Grab Burgers håller samma höga kvalitet. Östra Kyrkogatan serverar helt klart vår nya favoritburgare i Norrland.

11

Franky's

Veteranen vågar äntligen förnya sig

Franky’s Burger har hängt med sedan 2015, och har försiktigt börjat expandera i Stockholm. Numera finns de vid Rådmansgatan och i Skanstull. Men det största som hänt Franky’s på senare tid är tillskottet av en simpel cheeseburgare, något vi faktiskt saknat på deras meny. Denna burgare är precis det som de saknat och visar upp det otroligt goda köttet som stjärnan den är. Det är denna förnyelse som gör att Franky’s kliver uppåt på årets lista, och vi hoppas på att se ännu fler nyheter från dem under året.

10

Rockin Grill

Ett ess i rockärmen

Sedan Rockin’ Grill öppnade 2018 har det hunnit hända en del, och den största nyheten 2022 var den nya lokalen i Hammarby Sjöstad. Med samma härliga bubbelgumsrosa och -blå ton i lokalen känns det direkt som hemma. Menyn är densamma och vi kan lova att det finns något för alla, och menyn bjuder på välkomponerade smashburgare med grym stekyta och massor av smak!

Men med två enheter blir det alltid fler detaljer att hålla reda på, och ibland har det varit små detaljer som har svajat. Rockin Grill serverar fortfarande förstklassiga burgare, och vi hoppas att de säkrar upp kvalitetstänket och börjar klättra mot toppen igen. För smakerna är ofta fenomenala, och de är fortfarande burgarkungarna i såväl Norra Djurgårdsstaden som Hammarby Sjöstad.

9

Knifetown Burgers

Knivskarpt i Knivsta och Karlshamn

Knifetown Burgers lilla blå matvagn har flyttat från ett dunkelt industriområde till den lite mer lättillgängliga platsen invid Knivsta Station, och här hittar du den tveklöst bästa burgaren i Uppsalatrakten. Kvaliteten är om något skarpare än någonsin, och vi är fortsatt imponerade av hur god den första tuggan är när vi beställt in deras burgare. Tänk att en oansenlig liten matvagn kan leverera så genomtänkta smaker! Knifetown Burgers sätter verkligen Knivsta (och Karlshamn) på kartan, och är definitivt värda en omväg när du vill ha en enkel och smakrik burgare som checkar av allt på önskelistan.

8

Bonden & Burgaren

Väddö Gårdsmejeri briljerar

Väddö Gårdsmejeri titulerar sig fortfarande som de enda producenterna av en svensk och ekologisk burgarcheddar och deras restaurang Bonden & Burgaren är ett exemplariskt showroom av det växande utbudet av burgarost. Köttet kommer från deras egen gård, och helhetstänket genomsyrar verkligen hela verksamheten. Balanserna i smakerna är exemplariska och det märks att menyn är genomarbetad av någon med ett öga för detaljer. De har endast öppet under sommarhalvåret, men trots långa köer och sommarjobbande ungdomar så serverar de burgare efter burgare av toppkvalitet. Bonden & Burgaren är definitivt resmålet alla bör åka förbi sommaren 2023. Vi önskar bara att de hade öppet året om.

7

Barrels Burgers & Beer

Stockholms bästa minikedja

Barrels Burgers & Beer är en av de riktiga veteranerna på Sveriges burgarscen. De slog upp dörrarna till sin första restaurang redan 2016, och har idag tre enheter i Stockholms innerstad. Mycket är sig likt i de omsorgsfullt inredda lokalerna, men det vi alltid uppskattar är den ständiga jakten på förbättring, vilket bland annat märkts av i deras nya egenbakade bröd, som verkligen lyfter smakerna.

Den något lägre placeringen jämfört med i fjol är inte på grund av någon kvalitetssänkning, utan enbart för att fler ställen steppat upp. Och om Barrels anammar lite av kvalitetstänket från sin syskonrestaurang Stigbergets Fot så är vi säkra att de håller sig kvar i toppen även i framtiden.

6

Rekas Burgers

Skånes bästa burgare

Vi utsåg Rekas Burgers till Malmös bästa burgare redan förra året, och efter vårt senaste besök blev det uppenbart att de faktiskt är bäst i hela Skåne. Köttet som hängmöras i den intilliggande köttbutiken är fortfarande stjärnan, men även hantverket och samspelet mellan de olika ingredienserna gör att de sticker ut.

Tillsammans med den effektiva servicen och det varma bemötandet skapas en harmoni som gör att de tar ett stort kliv upp på listan. Rekas serverar tveklöst Skånes och södra Sveriges bästa burgare.

5

Moe's Burger

Kungen av Cheesta

Moe’s Burger ser inte ut att ha genomgått någon större förändring. Matvagnen vid Kistas tunnelbanestation i Stockholm ser likadan ut och menyn har bara ändrats något. Men burgarna blir bättre för varje besök. Det märks att de har finslipat detaljerna på senare tid, för chili-cheesen poppar mer, crusten är lite mer on point och spiralerna med burgardressing är tajtare än någonsin. Allt är helt enkelt lite mer genomtänkt.

Det märks att de är favoriten i Kista för väntetiderna är långa, och det enda vi egentligen hoppas på just nu är att de lägger mer fokus på att lösa logistiken. För detta är en sjukt god burgare du inte får missa!

4

Gotland Smash Foodtruck

Gotlands bästa burgare

Årets stjärnskott! Gotland Smash Foodtruck öppnade i Visby under våren 2022 efter att ägaren Benjamin tagit en tredjeplats i Burgar-SM året innan. Drömmen blev till verklighet och från den lilla ombyggda husvagnen flödar doften av svartpeppar och stekt kött, som lockar såväl turister som lokalbefolkning till trucken.

Gotland Smash Foodtruck serverar maffiga burgare som gör vem som helst lycklig. Köttsafterna dryper och efter vår måltid var vi kladdiga ända upp till armbågarna. Men vad gör det när man lämnar trucken med ett stort leende på läpparna? Skynda dig till Gotland på studs!

3

Stigbergets Fot

En hängmörad köttsmocka

Stigbergets Fot är ett kärleksbarn mellan Stigbergets Bryggeri och Barrels Burgers & Beer. De är främst kända för sitt imponerande ölutbud, men vi kommer hit gång efter gång för de läckra burgarna. För dessa burgare är som en hyperladdad variant av Barrels burgare.

Det som får burgarna att sticka ut är det smakrika, hängmörade köttet tillsammans med deras retrodoftande sesambröd från eget bageri. Detta har gjort dem till ett unikt inslag på Stockholms burgarscen.

Det vi verkligen gillar med Stigbergets Fot är att de inte tittar på trenderna här i Sverige, de blickar bortom landets gränser och hittar sin egen väg. Detta har gjort att vi än en gång tilldelar dem tredjeplatsen på vår topplista.

2

Burgers and Pastrami – BAP

Lyxig restaurangburgare med extra allt

Burgers & Pastrami, i folkmun känt som BAP, har förgyllt Östermalm med burgare sedan 2017. Vi har med glädje sett dem växa och utvecklas till den bästa hamburgerrestaurangen i Sverige. Känslan på hela stället är lyxig, precis det som ska vara i det här området.

Burgers & Pastrami har en väl utarbetad meny, alert personal samt otroligt spännande och genomtänkta kampanjburgare, och från köket serveras vällagade hamburgare på löpande band, med en fingertoppskänsla och stekyta som är svårslagen. Hit går du för en snabb burgare i baren eller en helkväll med familj och vänner, och resultatet är fenomenalt varje gång.

Tack vare att de har pallat trycket och gått från klarhet till klarhet så tilldelar vi BAP silvermedaljen i år med.

1

Funky Chicken Food Truck

Sveriges bästa burgare – för tredje året i rad

Funky Chicken Food Truck gör fortfarande Sveriges bästa hamburgare, och kan nu stoltsera med ett hattrick då vi har gett dem denna utmärkelse tre år i rad! Och snacka om att det är välförtjänt. Vi på Burgerdudes har käkat tusentals burgare, men vi har ännu inte hittat något ställe som kommer i närheten av vad Funky Chicken levererar i Sverige.

Från den svarta trucken i Nacka Strand serveras burgare med en crust som vi inte hittat någon annanstans. Köttets stekyta är hypnotiskt krispig, och med en helt fantastisk smak. De väl valda ingredienserna lever i perfekt harmoni med varandra och du får otroligt mycket kärlek i varje tugga. Resultatet blir en smakexplosion som du bara inte får missa.

Ibland kan köerna vara riktigt långa, som under somrarna eller mitt i den mest hektiska lunchtimmen, men teamet i foodtrucken fungerar som en väloljad maskin och på bara några timmar kan hundratals burgare flyga ut ur luckan. Vårt enda tips är att komma tidigt och härda ut, för burgarna är värda all väntan.

Vi ses på Augustendalstorget!