Brödernas

Brödernas borde bry sig mer

1 3 5
Skriven av
Uppdaterad 9 januari 2024
Foto: Dubbel Farsan från Brödernas.

Vi recenserade Brödernas för första gången när de öppnade i början av 2018, och har gjort många återbesök genom åren. Restaurangen startades av två bröder som hade varit verksamma inom restaurangbranschen i över ett decennium. Sedan dess har de tagit emot investeringar från både hockeyproffs och ett riskkapitalbolag, för att utvecklas till en rikstäckande burgarkedja med cirka 80 restauranger samt filialer i Spanien. Vi har besökt dem många gånger under det senaste året, och nu senast testade vi två olika burgare: en dubbel Ostburgare för med cheddar, sallad, silverlök och majonnäs för 129 kronor och en dubbel Farsan med cheddar, sallads, picklad rödlök, silverlök, saltgurka och majonnäs för 139 kronor. Vi beställde även pommes frites för 42 kronor.

Burgarna såg precis som alltid inbjudande ut. Köttpuckarna på 100 gram hade en väldigt fin crust och grundsmaken var god, men det var så tunt smashat att det blev lite för torrt. Torrheten avhjälptes inte heller att såsen var ojämnt fördelad över hela brödet. Däremot var brödet fluffigt och fint i sig. Vi hade föredragit dillpickles istället för saltgurka för lite mer syrlighet, samt slantar i stället för längdskivade gurkor. Farsan var bättre balanserad än cheeseburgaren, både gällande smak och textur. Pommes fritesen var helt okej, men hade mått bra av lite mer tid i fritösen. Samtliga burgare på menyn hade något element vi hade velat justera, men vi anser ändå att Brödernas är ett prisvärt alternativ. Ett plus i kanten ska de även ha för sina Smashed Burger Tacos för 69 kronor, som är ett roligt alternativ med riktigt tajta smakkombinationer och texturer.

Vi gillar Brödernas och framförallt deras välgörenhetssamarbeten med ”Bröderna Bryr Sig,” men vi hoppas att de finslipar detaljerna lite mer för att stå sig i konkurrensen.

In English

We first reviewed Brödernas when they opened in early 2018, and have made many return visits over the years. The restaurant was started by two brothers who had been in the restaurant business for over a decade, and since then have received investments from both hockey professionals and venture capitalist. Now they are a nationwide burger chain with about 80 restaurangs and even locations in Spain. We’ve visited them many times over the past year, and most recently we tried two different burgers: a double cheeseburger with cheddar, lettuce, white onions and mayo for 129 SEK (12.5 USD) and a double Farsan with cheddar, lettuce, pickled red onion, white onions, pickles and mayo for 139 SEK (13.5 USD). We also ordered fries for 42 SEK (4 USD).

The burgers looked inviting as always. The 100 gram beef patties had a very nice crust and the basic flavour was tasty, but they were so thinly smashed that they became a bit dry. This dryness wasn’t helped by the fact that the sauce was unevenly distributed across the bun. Thankfully. the bun was fluffy and held together well. We would have preferred dill pickles instead of salty pickles for a little more acidity, and that they hadn’t cut them lengthwise. Our Farsan was better balanced than the cheeseburger, both in terms of flavour and texture. The fries were okay, but would have benefited from a little more time in the fryer. All the burgers on the menu had some element we would have liked to adjust, but we still consider Brödernas to be an affordable option. They also deserve a plus for their Smashed Burger Tacos for 69 SEK (7 USD), which is a fun option with some really tight flavour combinations and textures.

We like Brödernas and especially their ”Bröderna Bryr Sig” charity partnerships, but we hope that they’ll tweak the details a bit more in order to stay competitive.

Youtube-video

Uppdateringar

Uppdatering december 2023:
Vi har gjort ett återbesök på Brödernas och anser att de har sänkt kvaliteten jämfört med våra tidigare besök. Vi har därför sänkt betyget från 4/5 till 3/5.

Uppdatering januari 2023:
Placering på topplistan Sveriges 100 bästa burgare 2023: 68

Uppdatering november 2021:
Placering på topplistan Sveriges 100 bästa burgare 2022: 72

Uppdatering november 2020:
Placering på topplistan Sveriges 100 bästa burgare 2021: 26

Uppdatering juni 2020:
Vi har gjort ett återbesök på Brödernas och anser att de har höjt kvaliteten jämfört med vårt tidigare besök. Vi har därför höjt betyget från 3/5 till 4/5.

Recension från 15 juni 2020

Recension skriven av Marcus Sjöström

Vi recenserade Brödernas första gången i april 2018 när de var relativt nyöppnade. Då såg vi stor potential, men tyckte att det föll på detaljerna. Nu har några år passerat, och kedjan har nu expanderat över hela Sverige och till och med Spanien. De har med andra ord haft gott om tid att vässa till konceptet, och vi har testat dem flera gånger på senare tid.

Vid vårt senaste besök testade vi Farsan; en burgare med cheddarost, picklad rödlök, saltgurka och majonnäs. En enkel med 100 gram kött kostar 100 kronor, men vi valde en dubbel med 200 gram kött för 30 kronor extra. Burgarna vi serverades såg bra ut, med smashat kött, snygg rostyta på brödet och prydliga lager av toppings. Köttet hade god smak och en viss stekyta, men den saknade den där knäckiga crusten som är pricken över i. Detta kan bero på att köttet är för finmalet, då detta gör konsistensen kompaktare och lite smuligare. Både saltgurkan och den picklade rödlöken hade skivats tunt, och bidrog båda med en försiktig sälta respektive sötma som vi uppskattade. Däremot var det tunna lagret majonnäs i botten lika försiktigt det, och gjorde varken från eller till.

Brödernas har lyckats förbättra sina burgare under resans gång. Alla komponenter är snäppet bättre än tidigare, men det finns fortfarande små detaljer som hindrar dem från att verkligen skina. Vi hoppas på ännu fler steg framåt och att de vågar ta i lite mer med ännu mer stekyta och mer tryck i smakerna.

We first reviewed Brödernas back in April of 2018, when they’d recently opened their first restaurant. We saw a lot of potential, but there were several minor mistakes that held them back. Now, several years later, they’re a chain with 10 restaurants, and have even expanded outside of Stockholm and even Sweden (to Spain). Plenty of time for improvement in other words, and we’ve visited them several times over the last few months.

During our latest visit we ordered their Farsan burger, with cheddar, pickled red onions, pickles and mayo. A single burger with a 100 gram patty costs 100 SEK (10 USD), but we ordered a double with 200 grams of meat for an additional 30 SEK (3 USD). Our burgers were nicely assembled, with smashed beef patties and a toasted bun. The beef was properly seasoned, tasted nice and had some char, but we could have done with some more crust to be honest. This may be because their beef is quite finely ground, giving the meat a slightly compact and crumbly texture. Both the pickles and the pickled red onions were finely sliced, adding some much-appreciated savoury and sweet flavours. However, there was hardly any mayo in the bottom bun, making its presence quite unnecessary.

Brödernas have managed to improve the quality of their burgers since their journey began. Just about every component has taken some strides, but there are still details that stop them from truly shining. We hope that they dare to improve further by focusing on even more intense flavours and crust in the future.

Recension från 04 april 2018

Recension skriven av Marcus Sjöström

Brödernas by BankOmat ligger vid Liljeholmskajen precis utanför Stockholms innerstad, och bjuder på en vacker utsikt över vattnet. Restaurangen öppnade under våren 2018 och har förutom burgare även fokus på pizza.

Menyn erbjöd fem olika burgare, samt en vegetarisk och en burgare för barn. Vi beställde en ”Greven” med cheddarost, rökt bacon och majonnäs samt en ”Kajen” med cheddarost, karamelliserad lök och chipotlemajonnäs. Båda innehöll dessutom sallad, tomat och skivad silverlök. Priset låg på 90 kronor för en enkel burgare på 100 gram och 120 kronor för en dubbel på 200 gram.

När vi fick in burgarna så var det två saker som direkt stack lite i ögonen. Bröden var lite fuktiga av kondens, och så hade alla komponenter åkt åt olika håll så att burgaren började glida isär. Men efter en snabb rekonstruktion från vår sida kändes det bättre. Köttet såg mycket bra ut; det var smashat med en vacker och lite knaprig crust och smakade både gott och saftigt. Baconet imponerade också med bra sälta och textur.

Det generösa lagret med kylskåpskalla grönsaker gjorde oss däremot väldigt besvikna, men den ganska kalla och mosiga karamelliserade löken smakade i alla fall helt okej. Men precis som den försiktiga chipotlemajonnäsen så lyfte den inte heller måltiden

Måltiden blev något av en bergochdalbana, med ett gott kött som slogs mot en handfull irritationsmoment. Vi lämnade ändå Brödernas övertygade om att det finns potential till riktigt bra burgare här, så länge de fokuserar mer på burgaren som helhet.

Topplistor

Sociala medier