Sveriges 100 Bästa Burgare 2024

Introduktion

Publicerat, 12 januari 2024.

Burgerdudes presenterar Sveriges 100 Bästa Burgare 2024!

Välkommen till årets guide över de 100 bästa hamburgarna som du ska käka i Sverige under 2024! Vi har haft ett otroligt år sedan förra årets lista, och har hunnit recensera runt 200 restauranger. Vi har tagit helhetsgrepp om flera svenska storstäder (som Göteborg, Jönköping, Linköping, Lund, Karlskrona, Stockholm, Västerås och Växjö) samt rest runt i bl.a. Skåne och Hälsingland i jakt på guldkornen!

Burgerdudes.se fyllde nyligen nio år, och med 750+ burgarrecensioner från fler än 60 länder har vi facit på att Sverige fortfarande är i världsklass. Under våra många utlandsresor har vi märkt att vi börjar bli allt mer kända som ett burgarland att räkna med. Det har hänt en hel del sedan fjolårets lista, och diskussionerna om vilket ställe som är bäst har varit livliga här på redaktionen – med stora förändringar som följd. 

Sveriges 100 Bästa Burgare uppdateras i början av varje år (nästa lista kommer i januari 2025), och under året som går kan du hålla dig uppdaterad med våra aktuella topplistor här. Klicka gärna på namnen i listan så får du läsa hela recensionen! Och i vår video går vi igenom de tio bästa ställena – samt delar ut pokaler och diplom till restaurangerna! Nytt för i år är utmärkelserna som vi delar ut till restauranger och inspiratörer som gör burgarkulturen i Sverige lite extra kul!

Hör av dig om du undrar över något eller anser att något ställe saknas (kolla gärna in vårt stora recensionsarkiv först) eller om du inte håller med oss alls! Alla våra burgarresor under året dyker såklart upp på YouTube, så glöm inte att prenumerera!
Vad tycker du om årets topplista? Finns det några burgarställen som du tycker borde vara med? Följ oss på YouTube, Instagram, TikTok och Facebook och häng med på resan!

/Toby, Linus, Marcus, Selin och StefanBurgerdudes.

Förklaring av årets utmärkelser

  • Årets nykomling - Restaurangen med den starkaste debuten på årets topplista.
  • Årets klättring - Restaurangen som gjort den bästa förbättringen sedan vårt senaste besök.
  • Årets helhetstänk - Restaurangen med bäst helhetstänk, alltså inte bara på burgarna utan på tillbehör, dryck och allmän vibe på restaurangen.
  • Årets veteran - Ett hederspris till en restaurang som varit med länge och som fortfarande håller sig relevant.
  • Årets kampanjburgare - Restaurangen som serverat den godaste eller mest intressanta kampanjburgaren.
  • Årets vegoburgare - Restaurangen som haft bäst eller mest intressanta vegetariska alternativ.
  • Årets hajp - Restaurangen som varit en snackis och som vi fått flest tips om att testa.
  • Årets eldsjäl - Restaurangen som gjort något extra för den svenska burgarkulturen med stort driv och passion.
  • Årets burgarkedja - Restaurangkedjan som serverar bäst hantverksburgare.
  • Årets inspiratör - Någon som inspirerat oss på Burgerdudes extra mycket med sin kärlek för burgarkulturen.
20

The Wagon Burgers & Brews

Stockholm (Värmdö)
Wagne och svullo

The Wagon Burgers & Brews slog upp luckan till sin lilla burgarvagn ute på Värmdö under 2020 och blev snabbt en snackis. Här serveras imponerande stora och välgjorda hantverksburgare med fin balans mellan textur och smak – så länge du gillar svartpeppar. Burgarna är inte bara välsmakande utan även prisvärda, och vi har med glädje sett dem bli bättre för varje år som gått vilket lett till att de nu kliver in på 20-listan. The Wagon Burgers & Brews har inte bara försett lokalborna med en kulinarisk pärla utan har även gjort Grisslinge Havsbad till ett resmål som är värt att besöka året om.

19

Happy Days

Göteborg
Oh happy days

Happy Days öppnade nyligen sitt lilla snack shack i Göteborg, och bakom styrspakarna hittar vi inga mindre än grundarna av stadens forna regenter The Goods. Den charmiga nostalgin som omger deras burgare väcker verkligen igenkänning på ett positivt och minnesvärt sätt, och allt från inredningen till själva burgarna är riktigt tilltalande. Trots att burgarna är nätta så lyckas de ändå vara tillfredsställande, och de är dessutom snygga och fyllda med välkomponerade och väl avvägda ingredienser. Denna kombination får Happy Days att göra en utmärkt debut på årets lista.

18

Pizzabutiken

Karlskrona
Karlskronas bästa burgare

Pizzabutiken i Karlskrona började som vilken standardpizzeria som helst, men efter ett ägarbyte började de med burgare 2020. Ett genidrag enligt oss, då de serverar snygga och läckra burgare med en knäckig stekyta och massor av smak. Pizzabutikens evolution är ett levande bevis på att viljan att förnya sig och utforska nya smakterritorier kan leda till enastående hantverksburgare. Om du befinner dig i eller i närheten av Karlskrona är det nästan obligatoriskt med ett besök till den lilla Pizzabutiken i Marieberg.

17

Andy's Burgers

Eslöv
I'm Eslövin' it

Andy’s Burgers i Eslöv öppnade i slutet av 2022 och vi har besökt dem flera gånger sedan dess. Andy’s Burgers erbjuder något så unikt som ett val mellan 100 och 200 gram kött till samma pris, och det är faktiskt något vi uppskattar stort. Burgarna är välkomponerade med ett utmärkt samspel mellan ingredienserna. Här får du prisvärda och otroligt välsmakande burgare som dessutom är en fröjd för ögat. De har sopat mattan med konkurrenterna i Eslöv och vi välkomnar med glädje stjärnskottet Andy’s in på listan som Årets nykomling!

16

Bram's Burgers

Stockholm (Huddinge, Kista & Kungens Kurva)
Det går Bram's nu

Bram's Burgers har två etablerade foodtrucks i Kista och Kungens Kurva men tog nyligen även klivet och öppnade en restaurang i Huddinge. Här kan du njuta av extremt prisvärda och tillfredsställande burgare som är fulla av smak. Hamburgarna har en skarp stekyta och smakprofilerna är riktigt intressanta, och vi tycker att kvaliteten blir bättre för varje år som går – särskilt nu när de fått ett riktigt kök. Om du älskar saftiga burgare med en explosion av smaker och befinner dig i norra eller södra Stockholm så är Bram's Burgers ett självklart resmål.

15

The Border: Burgers vs Burritos

Stockholm
På gränsen till utmärkt

The Border: Burgers vs Burritos serverar genuina hantverksburgare och smakrika burritos på tre olika platser i centrala Stockholm. Den främsta anledningen till att de kontinuerligt ligger högt på vår lista är deras Dry-Aged Burgers. Dessa burgare innehåller kött som har hängmörats i cirka 30 dagar och sticker verkligen ut med sin djupa köttsmak. Smaka själv så förstår du! Vi hade gärna sett att alla burgarna på The Borders meny hade samma kött, men faktum är att både deras burritos och ordinarie burgare är riktigt bra de med!

14

Zigzag Burger

Köping & Västerås
Välkommen till Bästmanland!

ZigZag Burger gjorde sitt intåg när de öppnade sin charmiga lilla matvagn på Hökartorget i Köping sommaren 2020. Sedan dess har de växt och expanderat sin verksamhet till Fiskartorget i Västerås. Denna expansion är inte bara en vinst för ZigZag Burger utan också en kulinarisk framgångshistoria för hela Västmanland! Det som verkligen fångar vår uppmärksamhet är ZigZag Burgers korta och koncisa meny, där varje burgare hittar helt rätt med noggrant utvalda ingredienser. Resultatet är prydliga, vackra och framförallt läckra burgare som gör dem till riktiga stjärnor!

13

Rollin Bistros

Göteborg
They see me rollin

Rollin Bistros foodtruck började rulla på Göteborgs gator redan 2014 och sedan dess har de även expanderat till en mysig och häftig lokal vid namnet Rollin’ Bistros Backyard i Gamlestaden samt anordnat flera popups runt om i staden genom åren. Burgarna som serveras är maffiga, ostiga och såsiga. Vi har besökt flera av deras enheter och har alltid varit nöjda. Det är dessutom imponerande att se dem göra ständiga förbättringar! Vi är stolta över att utse dem till Göteborgs bästa burgare och ser verkligen fram emot att provsmaka hela deras dekadenta meny i framtiden.

12

Östra Kyrkogatan

Umeå
Utsökt i Umeå

Östra Kyrkogatan i Umeå överträffade våra förväntningar vid vårt senaste besök och är vårt självklara val som Norrlands bästa burgare. De bjuder på en otroligt vällagad hantverksburgare med en fenomenal stekyta och en harmonisk sammansättning av ingredienser som inte bara tillfredsställer våra smaklökar utan även väcker liv i en upptäckarglädje hos oss. Vi ser fram emot ett återbesök snart, inte bara för smaka på deras fantastiska burgare igen utan också för att testa deras foodtruck Smash 'N Grab Burgers för att se om den kan matcha den höga kvaliteten som restaurangen erbjuder. Oavsett vilket så har Östra Kyrkogatan blivit en solklar destination för alla burgarälskare i Umeå.

11

Stigbergets Fot

Stockholm
En hängmörad köttsmocka

Stigbergets Fot har skapat en självklar destination på Södermalm för alla som älskar hantverksöl och comfort food. Men det är inte bara ölen som får oss att återvända gång efter gång – det är specialburgarna som tillagas av Barrels Burgers & Beer, som står för köket. Dessa burgare blir extra minnesvärda tack vare det smakrika, hängmörade köttet kombinerat med det egenbakade härliga sesambrödet. Den konstanta strävan efter att erbjuda något nytt och annorlunda har lett till att resultatet ibland har varit något svajigt, vilket har lett till att de sjunker några placeringar på årets lista. Men Stigbergets Fot är fortfarande en mötesplats för passion och kreativitet, och vi ser fram emot att följa deras fortsatta resa och njuta av deras förstklassiga skapelser.

10

Rockin' Grill

Stockholm
We will rock you

Sedan Rockin Grill öppnade sin första restaurang i Norra Djurgårdsstaden under 2018 har de hunnit expandera till nya lokaler i Hammarby Sjöstad. Restaurangerna har samma pastelliga neonfärger, och känns otroligt inbjudande och bjuder på en meny som passar alla. De välkomponerade smashburgarna har en grym stekyta och massor av smak, och de många tillbehören är riktigt imponerande. Med två enheter blir det alltid fler detaljer att hålla reda på, och ibland har det varit små detaljer som har svajat. Rockin Grill serverar fortfarande förstklassiga burgare, och vi hoppas att de säkrar upp kvalitetstänket och börjar klättra mot toppen igen. För smakerna är ofta fenomenala, och de är fortfarande burgarkungarna i båda sina stadsdelar.

9

Bonden & Burgaren

Norrtälje (Väddö)
Cheddarhimmelriket på jorden

Väddö Gårdsmejeri står stolt som den enda producenten av svensk burgarcheddar och de har gjort genidraget att utnyttja restaurangen Bonden & Burgaren som ett imponerande showroom för sin ost. Med kött från den egna gården, lokalt bakat bröd och egna mejeriprodukter demonstrerar de inte bara enastående smaker utan även ett imponerande cirkulärt tänkande som hyllar hållbarhet och lokal produktion. Det enda vi saknar för att verkligen sätta Roslagen och Väddö på kartan är att de börjar ha öppet året runt. Burgarna är otroligt smakrika och vällagade, och fullkomligt dryper av kvalitet. Den natursköna restaurangen är en oumbärlig destination och vi längtar efter att få besöka dem när de öppnar på våren (och tipsar om att lämna lite plats i magen för deras egenproducerade glass för att göra upplevelsen ännu mer oförglömlig)!

8

Moe's Burger

Stockholm (Kista)
Ett Moe-ste i Cheesta

Moe's Burger är en stabil närvaro i stadsbilden, och trots årens gång och förändringar runtomkring verkar den vita vagnen vid Kistas tunnelbanestation stå stadigt på samma plats. Det är som att tiden har stannat när vi betraktar den välbekanta menyn med sina ikoniska burgare. Vi hänförs fortfarande av de perfekta såsspiralerna och de exploderande chili-cheesen i burgarna, och allt är precis lika bra som alltid – och precis som vi vill ha det. En sak som inte heller ändrats är de långa väntetiderna utanför matvagnen, och vi hoppas fortfarande att de får till logistiken och utökar sina öppettider. Men det kanske är en del av charmen? Oavsett vilket så serverar Moe's Burger otroligt goda burgare och de sätter verkligen Cheesta på burgarkartan.

7

Barrels Burgers & Beer

Stockholm
En sann gourmetveteran

Barrels Burgers & Beer har varit en pålitlig och framstående aktör på den svenska burgarscenen sedan de först slog upp sina dörrar år 2015 i Gamla Stan. Med tre enheter har de också erövrat stora delar av centrala Stockholm. Även om mycket har förblivit likt sedan de öppnade, så vittnar de små detaljerna om en ständig evolution, och denna strävan efter förnyelse har lett till att de hållit sig relevanta och spännande genom åren. Deras nya sesamtäckta bröd är ett exempel på detta, och vi måste lyfta deras imponerande tillbehör som vi med övertygelse anser vara de bästa i hela Sverige, och som gett dem utmärkelsen Årets helhetstänk. De högkvalitativa råvarorna och den lyxiga känslan inne på restaurangerna gör Barrels Burgers & Beer till en självklar stjärna på burgartoppen.

6

Franky's

Stockholm
En modern klassiker

Franky’s Burger är riktigt gamla i gemet, och vi minns fortfarande när vi först upptäckte dem redan 2015. De har länge varit stolta över sitt ursprung och ändrat väldigt lite, men de senaste åren har de förnyat sig och utvecklats med en ny restaurang och något ännu mer spännande – en helt ny burgare på menyn. Denna nya skapelse är på pappret bara en superklassisk cheeseburgare, men den har verkligen fängslat våra smaklökar. Med kött av enastående kvalitet visar de prov på noggrannhet och kompetens i varje tugga. Vi älskar denna nya sida hos Franky's Burger, och ser verkligen fram emot att se vad de avtäcker under det kommande året. Här får du en perfekt kombination av förnyelse och förbättring.

5

Knifetown Burger

Karlshamn & Uppsala (Knivsta)
Sylvass burgarprecision

Knifetown Burgers har gjort en imponerande resa från sin lilla blå matvagn i Knivsta, och siktet är nu inställt på Uppsala. Vi har verkligen älskat deras burgare sedan starten, och de har slipat på kvaliteten för varje år som gått. Den otroligt fina stekytan på köttet och de noggrant utvalda smakkombinationerna vittnar om en burgarkock som verkligen lägger ner tid och kärlek på varje detalj, och vi dagdrömmer ofta om deras krispiga kött i kombination med det härligt fluffiga sesambrödet. Oavsett om vi har njutit av deras burgare i isande vindar eller på heta sommardagar så har kvaliteten alltid varit på topp, och vi har sällan kunnat åka förbi Knivsta utan att ta en omväg till matvagnen. Kvaliteten och hantverkstänket gör Knifetown Burgers helt oslagbara i Uppsalaregionen just nu. De får dessutom utmärkelsen Årets eldsjäl för sitt deltagande i den spanska burgarfestivalen The Champions Burger i Barcelona där de representerade Sverige.

4

Rekas Burgers

Malmö & Lund
Skånes bästa burgare

Rekas Burgers framgångsrika resa det senaste året fastställer deras position som Skånes bästa burgarhak. De senaste åren har de inte stått still en sekund, och hungern efter att bli bättre har lett till ännu mer finslipade burgare och en lyckad expansion till Lund som är precis lika bra som enheten i södra Malmö. Burgarna är otroligt smakrika med en av de bästa stekytorna vi har stött på i Sverige, och prisnivån är oslagbar. En av hemligheterna bakom deras framgångar ligger i det otroliga köttet som hängmöras och mals i deras egen köttbutik. Men det är inte bara kvaliteten på köttet som gör Rekas Burgers så bra, utan det är deras ständiga strävan efter att utvecklas och överträffa förväntningarna. Vi ser verkligen fram emot att se vad de hittar på härnäst. De får dessutom utmärkelsen Årets eldsjäl för sitt deltagande i den spanska burgarfestivalen The Champions Burger i Barcelona där de representerade Sverige.

3

Burgers and Pastrami – BAP

Stockholm
Den bästa burgarrestaurangen i Sverige

Burgers & Pastrami – eller BAP som de flesta säger – slog upp dörrarna på Östermalm i början av 2018, och vi har följt deras kulinariska utveckling sedan dess. Det är ingen överdrift att säga att de har etablerat sig som den bästa hamburgerrestaurangen i hela Sverige, och själva restaurangen bjuder på en inbjudande och välbalanserad upplevelse som andas avslappnad lyx. BAP har komponerat en meny som tilltalar alla smaklökar. Det tunt smashade köttet har en fantastisk stekyta och är perfekt kryddad, och de snyggt komponerade burgarna är en sann hyllning till burgarkonsten. Personalen är inte bara kompetent utan också trevlig och skapar en välkomnande stämning. Det är inte ovanligt att köer bildas utanför restaurangen, men de avverkas alltid snabbt och är en del av charmen då de visar hur pass populära de är och hur mycket kunderna värdesätter dem. BAP bjuder på en helt fantastisk burgarupplevelse både på lunchen och under kvällstid!

2

Gotland Smash Foodtruck

Gotland (Visby)
Stjärnskottet från Gotland

Gotland Smash Foodtruck kom från ingenstans förra året och blev omedelbart en succé utanför Stora Coop i Visby. Och i år kniper de silvermedaljen på topplistan. Denna bedrift är verkligen imponerande, och det unga burgargeniet Benjamin Ljungberg och hans team har snabbt och framgångsrikt skapat en riktig framgångssaga med sina egenbyggda foodtrucks. Burgarna som serveras är väl genomtänkta och byggda med både kompetens och kärlek. Men det som verkligen stjäl showen är köttet – en komposition av krispig crust och dekadenta köttsafter som dansar på smaklökarna. Gotland Smash har hänfört både lokalbor och turister, och serverar toppklass oavsett säsong. Ärligt talat anser vi att burgarna är så bra att det är värt att ta en heldagsutflykt till Visby enbart för att låta sig förföras av Gotland Smash Foodtruck.

1

Funky Chicken Food Truck

Stockholm (Nacka)
Sveriges bästa burgare – för fjärde året i rad

Funky Chicken Food Truck har cementerat sin position som Sveriges främsta burgardestination för fjärde året i rad. Det är inte bara en nationell triumf utan den sträcker sig även globalt – då vi numera rankar dem på plats 6 i hela världen. Det är tydligt att Funky Chickens burgare befinner sig i en egen liga, och det magiska stekbordet i foodtrucken vid Nacka Strand fungerar som en kulinarisk smedja där legendariska burgare matas ut på löpande band. Den oemotståndliga stekytan på köttet är hänförande, och första tuggan av en Funky-burgare är alltid helt himmelsk. Vi är även sålda på hur de visar såväl framfötterna som en otrolig fingertoppskänsla när de utvecklar nya smakkombinationer. Funky Chicken Food Trucks burgare är sanna burgarkonstverk. Under sommaren är det ingen överraskning att det bildas långa, ringlande köer, och det är tydligt att trucken vid Augustendalstorget har blivit en destination för burgarälskare världen över. Vi kan bara tipsa om att hålla koll på deras veckoschema och komma tidigt för att undvika de värsta folkmassorna– för det här är något som alla burgarälskare måste uppleva!