Flippin’ Burgers

Fortfarande mer flipp än flopp

1 4 5
Skriven av
Flippin’ Burgers

Ingen kan förneka Flippin’ Burgers plats i den svenska burgarhistorien. Vi var själva på plats kort efter att grundaren Jon Widegren först öppnade i Stockholm i mars 2012, och de knep en självklar förstaplats på våra topplistor i många år. Men tiderna förändras. Restaurangen har fått nya ägare, och nu har de dessutom öppnat en till lokal. Visionen är dock oförändrad; att servera hantverksburgare i en härlig och inbjudande miljö. Den nya restaurangen lyckas vara en snygg kopia av den första, och menyn är sig lik; en 150-grams enkelburgare kostar runt 120 kronor och en dubbelburgare med två 100-gramspuckar kostar runt 140 kronor. Till detta finns antingen vanliga pommes frites för 35 kronor eller en ekologisk och lite tjockare variant för 65 kronor.

Vi har själva märkt att vi ofta beställer deras Flippin’-burgare eller den hemliga offmenu-burgaren Flimpy. Den förstnämnda är en klassisk cheeseburgare med ost, silverlök, majonnäs, senap och ketchup som snyggt lyfter fram smakerna från köttet och brödet. Flimpyn har fyra hårt smashade 50-gramspuckar som varvas med ost och kompletteras med lite silverlök, för en riktigt tillfredsställande måltid. Smakerna sitter nästan alltid, men vi har märkt av en del mindre brister vid våra senaste besök; till exempel att kryddningen varit alldeles för försiktig så att smakerna inte har suttit, eller att köttpuckarna har haft en ojämn stekyta. Deras finfries brukar dessutom vara alldeles för flottiga och underfriterade, vilket gör dem till ett onödigt köp då deras vanliga pommes frites sköter sig galant.

Det känns helt enkelt som att tiden har gått ifrån Flippin’ Burgers något. Stockholms burgarscen har gått från klarhet till klarhet under de senaste åren, och det räcker inte längre att bara leva på gamla meriter. Vi hoppas att de kan hitta nya sätt att utvecklas och hitta den där gnistan som skakade om en hel bransch en gång i tiden.

In English

Nobody can deny Flippin’ Burgers’ place in Sweden’s burger history. We’ve loved their hamburgers since their founder Jon Widegren first opened the classic burger joint back in the spring of 2012, and we ranked them as the best place in Sweden for many years. But times have changed. The restaurant has got new owners, and they’ve also opened a second location. Their vision seems unchanged though; to serve craft burgers in a welcoming environment. The new restaurant is a well-made copy of the original, and the menu is the same as always. A single 150-gram patty burger costs around 120 SEK (12.5 USD) and a double burger with two 100-gram patties costs around 140 SEK (14.5 USD). As sides, they serve regular french fries for 35 SEK (3.5 USD) or thicker organic fries for 65 SEK (7 USD).

We’ve found that we usually order their Flippin’ Burger or the secret off menu creation Flimpy. The first one is a classic cheeseburger with cheddar, white onions, mayo, ketchup and mustard that really brings out the flavours from the patty and bun. The Flimpy on the other hand, has four thinly smashed 50-gram patties, with cheese and some white onions for a really satisfying experience. The flavours are usually all there, but we’ve noticed several minor issues during our latest visits. Sometimes the seasoning is too cautious, holding the beef flavours back, and we’ve often felt that the beef patties’ crusts are uneven. Their organic fries are more often than not far too greasy and undercooked, making them a disappointing choice compared to their perfectly fine regular fries.

We can’t help feeling that time has passed by Flippin’ Burgers a bit. Stockholm’s burger scene has seen some brilliant new stars over the last few years, and it’s not enough to just leave everything unchanged. We’re hoping that they find a way to move forwards and reignite that spark that changed an entire industry back in the day.

Adress

Observatoriegatan 8 & Norrlandsgatan 16, Stockholm

Mer information

Uppdateringar

Uppdatering februari 2022:
Vi har gjort flera återbesök på Flippin’ Burgers och anser att de har sänkt kvaliteten jämfört med våra tidigare besök. Vi har därför sänkt betyget från 5/5 till 4/5.

Uppdatering november 2021:
Placering på topplistan Sveriges 100 bästa burgare 2022: 9

Uppdatering november 2020:
Placering på topplistan Sveriges 100 bästa burgare 2021: 2

Uppdatering november 2019:
Placering på topplistan Världens 50 bästa burgare 2020: 9

Uppdatering oktober 2018:
Vi har gjort ett rejält återbesök i samband med att vi uppdaterade topplistan över Stockholm, och har reviderat vår recension. Du kan läsa hela vårt test här.

Uppdatering maj 2016:
Foodtrucken Sliders by Flippin’ Burgers kom tvåa i Juryns pris på Stockholm Burger Fest 2016! Läs mer här.

Recension från 08 november 2014

Recension skriven av Toby Lee

Man kan säga att Sveriges intåg i burgarvärlden inleddes med att Flippin’ Burgers lanserades under våren 2012. Trycket har varit enormt sedan dess, men flytten till större lokaler vid Odenplan lyckades inte stävja köerna nämnvärt. Kön ringlar sig ofta lång – särskilt på helgerna – och vi rekommenderar att du kommer 10 minuter innan öppning för att minimera väntetiden.

Fast väntan är befogad, för det här är en sann hantverksburgare. Här samsas (ofta ekologiskt) blumenthalmalt kött med färskbakat, saftigt, ekologiskt och lätt uppvärmt bröd från Magnus Johansson Bageri. En enkelburgare är 150 gram och en dubbelburgare består av två 100-gramspuckar, och de är smashade med rejäl stekyta samtidigt som de lyckas med konststycket att vara lite rosa i mitten. Några av favoriterna på menyn innefattar klassikern Flippin’, nytillskottet B.C.P. med bacon, cheddar och pickles samt den hemliga burgaren Flimpy, som inte står på menyn men som består av fyra 50-gramspuckar för maximalt med stekyta och ost.

Helhetstänket på Flippin’ Burgers är imponerande, och ölutbudet imponerar. Med snart över sex år under bältet så kan vi glatt konstatera att de fortfarande är Stockholms – ja, till och med Sveriges – bästa hamburgerhak.

Topplistor

Sociala medier