Bleecker Burger började sin resa som en foodtruck redan 2012 i London, och sedan dess har de öppnat åtta restauranger, vunnit flera prestigefyllda priser och är ständigt med i diskussionen om inte bara Londons bästa burgare, utan även Englands bästa. Vi åt deras burgare för första gången 2015 och har rankat deras minimalistiska burgare bland världens bästa sedan dess. Denna gång besökte vi dem på den hektiska matmarknaden Spitalfields i Shoreditch. Vi beställde våra två favoriter från den korta menyn; en Double Cheeseburger med två köttpuckar, två ostskivor, lök och burgardressing för 13,80 GBP (175 kronor) och en Bacon Double Cheeseburger för 14,95 GBP (195 kronor) – med samma ingredienser som cheeseburgaren plus bacon.
Burgarna serverades precis som alltid på marknaden i behändiga takeaway-boxar. Vi möttes av en betryggande doft från köttet och samma klassiska utseende som alltid, med med ett något blekt sesamprytt bröd och en lättstekt yta på köttet. Brödet var mjukt och följsamt, med en rejäl rostning på insidan som gjorde sitt bästa för att stå emot köttsafterna. Köttet, som hängmörats i minst 40 dagar, hade en otroligt potent och distinkt smak som tog Bleeckers koncept i hamn. Allt på Bleecker handlar nämligen om köttet, och de övriga ingredienserna finns i princip enbart där enbart för att komplettera det. Burgardressingen bidrog med en underliggande sötma och syrlighet, osten tillförde krämighet, löken gav textur och baconet tillförde både krispighet och en trevlig sälta. Resultatet är burgare som kanske ser enkla ut på pappret, men som levererar där det betyder mest – i smaken.
Vi kan bara konstatera att en tugga av Bleecker är lite som att komma hem igen, och deras burgare känns nästan som en tidskapsel. Uttrycket ”tiden står stilla” används ofta i negativ bemärkelse, men här är det faktiskt något väldigt positivt. Bleecker Burger är fortfarande ett obligatoriskt besök varje gång vi åker till London.
In English
Bleecker Burger began their journey as a food truck in London back in 2012, and since then they have opened eight restaurants, won several prestigious awards and are constantly in the discussion for not only London’s best burger, but also England’s best. We tried their burger for the first time in 2015 and have ranked their minimalist burger among the best in the world ever since. This time, we visited them at the bustling Spitalfields Market in Shoreditch. We ordered our two favourites from their short menu: a Double Cheeseburger with two beef patties, two slices of cheese, onion and burger sauce for 13.8 GBP (18 USD) and a Bacon Double Cheeseburger for 14.95 GBP (20 USD) – with the same ingredients as the cheeseburger plus bacon.
As always at the market, our burgers came in handy takeaway boxes. We were greeted by the comforting beefy aroma and the same classic appearance as always, with slightly pale sesame-sprinkled buns and a lightly cooked surface on the patties. The buns were soft and springy, with a generous toasting on the inside that did its best to handle the beef juices. The patties, which had been dry-aged for at least 40 days, had an incredibly potent and distinct flavour that drove home Bleecker’s concept. Everything at Bleecker is about the beef, and the other ingredients are pretty much only there to complement it. The burger sauce added an underlying sweetness and acidity, the cheese provided creaminess, the onions brought texture, and the bacon supplied both crispness and a pleasant saltiness. The result is a burger that may look simple on paper, but delivers where it matters most – in taste.
Eating Bleecker is a bit like coming home, and their burger feels almost like a time capsule. The expression ‘time stands still’ is often used in a negative sense, but here it is actually something very positive. Bleecker Burger is still a must-visit every time we go to London.
Madrid
New York
Brighton
Luleå