Sveriges 100 Bästa Burgare 2021

Publicerat: 2 november 2020

För aktuell rankning läs Sveriges 100 Bästa Burgare 2024

Välkommen till vår lista med Sveriges 100 bästa burgare 2021!

Här på Burgerdudes.se älskar vi hamburgare! Visste du att vi har recenserat hela 438 burgarrestauranger bara i Sverige? Det är så fantastiskt att det har blivit så stort med gourmetburgare i vårt avlånga land, och att det numera går att få en hantverkshamburgare med färskt kött och förstklassiga ingredienser så gott som överallt!

När vi lanserade vår lista med Världens 50 bästa burgare förra året tänkte vi uppdatera den varje år. Vi älskar ju att resa, och har ju 797 recensioner från 61 länder i bagaget. Men när världen förändrades fokuserade vi i stället på Sveriges burgarscen. Vi lanserade initiativet Stötta burgarsverige och reste land och rike runt för att både äta på ännu fler kända burgarställen och hitta nya dolda pärlor.

Lagom till vårt sexårsjubileum presenterar vi stolt Sveriges 100 bästa burgare 2021! Vi har jobbat stenhårt med listan i flera månader, och nu är vi äntligen överens här på redaktionen!

Denna lista kommer att uppdateras årligen, men under tiden kan du alltid se våra aktuella topplistor här.

Vi gör ständigt återbesök och uppdaterar våra recensioner, så hör av dig om du anser att något ställe saknas eller om du tycker att vi tänker helt fel! Vi vet ju även att det finns flera välkända burgarhak som vi ännu inte har hunnit besöka, och de är såklart högprioriterade för framtiden!

Vi hoppas att du kommer att ha nytta av listan nästa gång du är sugen på en burgare. Vem vet – kanske hittar du en ny favorit?

Burgerdudes
30

Urbane Goat

På god väg att bli GOAT i Norrköping

Urbane Goat i Norrköping har blivit en riktig snackis inom Sveriges burgarscen. Här används högrev och bringa av riktigt hög kvalitet, och resultatet är en saftig burgare med riktigt fin stekyta. Snyggt och aptitretande; vi kommer gärna tillbaka!

29

Bores

Med inspiration från gatukökskulturen

Bores Gatukök har tagit Sveriges gatuköksscen med storm, och har som mål att återinföra dess forna glans. De har öppnat flera storslagna gatukök runt om i landet under 2020 där de serverar prisvärda och goda smashburgare. Vi ser fram emot att följa deras fortsatta resa under 2021.

28

American Steakhouse Burgers

Fortfarande en av Uppsalas bästa burgare

American Steakhouse Burgers har sitt ursprung i en foodtruck som brukade stå i ett av Uppsalas industriområden, och har nu öppnat en riktig restaurang i Boländerna. Med saftigt kött, fluffigt bröd och helt sanslöst gott bacon så har de gjort ett namn för sig själva, och nu när de flyttat in i värmen så är det ännu enklare att förunna dem ett besök.

27

Tugg Burgers

Tuggvänligt

Tugg Burgers är en av Sveriges äldsta burgarkedjor, och öppnade i Borås redan 2014. Nu finns de i sex städer, och serverar riktigt smakrika och prisvärda burgare som har hållit hög kvalitet vid alla våra besök. En riktig pärla i södra Sverige.

26

Brödernas

En broderlig förbättring

Brödernas har expanderat explosionsartat i Stockholm under de senaste åren, och har nu börjat öppna restauranger runt om i Sverige. De har dessutom lyckats förbättra sina burgare under resans gång; alla komponenter är snäppet bättre än tidigare, så vi hoppas på ännu fler steg framåt och att de vågar ta i lite mer med ännu mer stekyta och mer tryck i smakerna.

25

Hamburgeriet

Fortfarande stabilt i Västerås

Hamburgeriet har numera två restauranger i Västerås, där de serverar högrevsburgare till klart godkända priser. Här får du burgare med gott lokalt bröd och saftigt kött med en rejäl stekyta och mycket smak. Vi uppskattade allt från det knapriga baconet till den välsmälta osten, och rekommenderar definitivt ett besök.

24

Hörnan

Har inte målat in sig i ett hörn

Hörnan Bar & Käk är ett trendigt burgarhak i Linköping med smashade burgare, freakshakes och hantverksöl. Här serveras riktigt snygga burgare med vackert glänsande bröd och en helt fantastisk stekyta på köttet, som var precis på rätt sida av gränsen till att vara för saftigt.

23 Bram’s Burgers

Bram’s Burgers

Det går Bram’s nu

Bram’s Burgers öppnade sin burgartruck 2019, och ingår i den nya vågen av populära burgarställen i Stockholms förorter som håller riktigt hög kvalitetsnivå – samtidigt som de har en generös prisbild och riktigt maffiga burgare. Här får du en riktigt kladdig, mjuk och välsmakande burgare, även om det ibland kan bli lite för mycket av det goda. Med lite mer variation på menyn samt lite mer balanserade smaker så kan det här bli en ny favorit.

22

The Border: Burgers vs Burritos

På gränsen till utmärkt

The Border: Burgers vs Burritos har två restauranger i Stockholm. De serverar bland annat burgare med kött som har hängmörats riktigt länge för en otroligt djup och smakrik upplevelse som vi sällan ser i Sverige. De använder även ost och bröd av riktigt hög kvalitet, och detta kvalitetsfokus har gjort dem till ett uppskattat inslag på Sveriges burgarscen.

21

Falafel & Burgers

Smakrikt i Malmö Saluhall

Falafel & Burgers huserar i Malmö Saluhall, och serverar minst sagt inbjudande burgare med en näst intill perfekt radio mellan bröd och kött. Det här är en riktigt bra kvalitetsburgare med utmärkt stekt, varsamt kryddat och supersaftigt kött och välbalanserade smaker. Helt klart ett av Malmös bästa burgarhak.

20 Lådan

Lådan

Yes box

Burgarpionjären Jon Widegren öppnade sidoprojektet Lådan i Stockholm under 2017, och denna ölhall tillika burgarbar har nu blivit hans huvudfokus. Menyn ändras relativt ofta, men en sak består och det är deras sliders – miniburgare med små köttpuckar och härliga ingredienser som ost, baconsylt och lök. Det är lätt att trivas på Lådan.

19

Babas

En riktig framgångssaga

Babas Burgers & Bites har sakta men säkert expanderat till förorter runt om i Stockholm, så att ännu fler personer kan få smaka på deras prisvärda och riktigt vällagade burgare. Köttet är saftigt och smakrikt, och deras olika menyalternativ känns genomtänkta och aptitretande. Här får du fastfoodburgare av bästa sorten; enkel och prisvärd utan att kompromissa med kvaliteten.

18

Burger Mansion

Göteborgs (och Bandhagens) bästa burgare

Burger Mansion har en restaurang i Bandhagen i södra Stockholm, där de serverar rejäla portioner till låga priser. Här får du stora hamburgare med massor av stekyta på köttet och gott om av såser. Förvänta dig ingen större finess, utan snarare en kavalkad av smaker som nästan kan kännas på gränsen till överväldigande. Gott, prisvärt och mättande!

17

Burgers and Pastrami – BAP

Don't worry, be BAP:y

Burgers and Pastrami – BAP ligger på Östermalm i Stockholm. De profilerar sig som en lite lyxigare hamburgerkrog, med en modern och fräsch inredning som går i vitt och koppar. Burgarna ser förhållandevis enkla ut, men det blir uppenbart redan vid första tuggan att detta är en kvalitetsburgare – med saftigt kött som är lätt rosa i mitten. BAP har verkligen blivit en riktig favorit i city de senaste åren.

16 Bro Burger Bar

Bro Burger Bar

Gävligt gott

Bro Burger Bar öppnade i Gävle redan 2016, och har blivit en riktig favorit i staden. Smakerna är alldeles utmärkta, med perfekt mediumstekt och välkryddat ekologiskt kött, krämig cheddar och fräscha grönsaker. Pommes fritesen var dessutom en riktig höjdpunkt, och ostdippen är ett helt oumbärligt tillbehör som vi drömmer dagdrömmar om ibland.

15

Jett’z Burger

En streetfood-burgare med finess

Jett’z Burger öppnade sin första riktiga restaurang vid Sockenplan, och har på kort tid öppnat ytterligare fyra stycken runt om i Stockholms förorter. De serverar prisvärda och mättande burgare med exemplarisk stekyta och massor av smak, och vi ser fram emot att se vad de kommer att hitta på härnäst.

14 Bastard Burgers

Bastard Burgers

Glorious Bastards

Bastard Burgers öppnade i Luleå under hösten 2016, och har sedan dess växt explosionsartat över hela landet. I skrivande stund har de fler än 40 restauranger i Sverige, med expansionsplaner som sträcker sig bort till andra sidan Atlanten. Här får du en riktig streetfoodburgare, med genomtänkta menyalternativ och burgarsveriges kanske bästa veganutbud. Som kedja betraktat är vi fortfarande väldigt imponerade över deras fortsatt höga kvalitets- och ambitionsnivå.

13

Rockin Grill

Trevligt att rockas

Rockin Grill har blivit stadigt bättre sedan de öppnade i Stockholm under sommaren 2018, och det märks att de metodiskt har finslipat tillagningen samt valet av leverantörer och råvaror. Burgarna serveras i ett brioche-potatisbröd – en riktigt lyckad hybrid mellan våra två favoritbrödsorter – och köttpuckarna är saftiga och har en knäckig stekyta. Utmärkt komponerade burgare med och exemplariska sides gör detta till en riktig favorit i Norra Djurgårdsstaden!

12

Knifetown Burgers

Fortsatt knivskarpt i Knivsta (och Karlshamn)

Knifetown Burgers öppnade under våren 2020 ute i ett industriområde i Knivsta, mellan Arlanda och Uppsala. På en halvöde parkeringsplats serverar denna restaurangvagn burgare som inte bara ser snygga ut – de smakar dessutom ännu bättre! Här får du otroligt saftigt kött och mjukt, följsamt bröd. Vi gillar särskilt de olika texturerna, bland annat det småknapriga baconet och den krispiga rödlöken, som samspelade fint med den krämiga majonnäsen. Knifetown Burgers har verkligen satt Knivsta på kartan!

11

Bonden & Burgaren

Ett utsökt showroom för Väddö Gårdsmejeri

Väddö Gårdsmejeri ligger i Roslagen, tio mil norr om Stockholm och en kort resa österut från Norrtälje. Det lilla mejeriet tillverkar bland annat Sveriges första och enda ekologiska burgarcheddar, och restaurangen Bonden & Burgaren håller öppet under sommarhalvåret och fungerar som ett utsökt showroom för deras produkter. Burgarna vi åt under sommaren 2020 var supersaftiga, med härlig kryddning och massor av deras utsökta ost. Brödet var spänstigt och mjukt, och menyvalen kändes genomtänkta. Helt klart en restaurang värdig deras förstklassiga ingredienser.

10
Grilleriet Burgers

Grilleriet Burgers

En av södra Sveriges bästa burgare

Grilleriet Burgers finns i Växjö och Kalmar, och har tillagat kvalitetsburgare sedan 2015. De bakar sitt eget burgarbröd, som ger hamburgaren ett väldigt inbjudande utseende. Köttet är otroligt saftigt, smakrikt och vackert rosa, och vi gillar allt från den goda cheddarosten till deras egeninlagda pickles. Grilleriet Burgers är inte en billig restaurang, men vi kan inte göra annat än att utnämna dem till ett av södra Sveriges absolut bästa burgerställen. De är helt klart värda en omväg för hamburgerälskare runt om i landet.

9

Franky’s

Stockholms bäst bevarade burgarhemlighet

Franky’s är en liten restaurang vid Rådmansgatan i Stockholm. Här serveras en av Stockholms absolut bästa burgare, och hungriga burgarälskare som redan känner till dem fyller snabbt lokalen under lunchen. Hos Franky’s handlar allt om maten. Här serveras enkla burgare tillsammans med klassiska tillbehör av allra högsta kvalitet. Högrevsfärsen som mals varje morgon är väldigt saftig och köttet har en rejäl stekyta, och det färska brödet omsluter köttet för att skapa en härligt mjuk helhet. Vår enda invändning är att burgaren kan bli lite väl mjuk ibland, men detta vägs ofta upp av krispigheten från den inlagda rödlöken och salladen. Pommes fritesen är dubbelfriterade med en god potatissmak. Det är svårt att inte bli förälskad i Franky’s. Den opretentiösa känslan, de supergoda burgarna, den passionerade kocken och den generösa prissättningen gör detta till en riktigt underbar upplevelse för burgarnörden.

8

Ribhaus

Fortfarande hög ribba

Det har varit spännande att följa RibHaus resa. Vi testade dem för första gången 2015 på en marknad i Stockholm, och blev både bländade och fascinerade av deras burgare med asiatiska influenser. Sedan dess har de flyttat in i Saluhallen Slakteriet strax utanför Västerås (och intressant nog även i Sydkoreas huvudstad Seoul). Burgaren är en total fröjd för ögat, med sesamtäckt briochebröd som passar perfekt i handen. Deras baconsylt har en rejäl sötma och sälta som samspelar perfekt med den syrliga senapen för en rejäl smaksensation som gör dem till Västerås i särklass bästa burgarhak.

7

Garage Bar

Hög högrevskvalitet i Höganäs

Garage Bar i Höganäs är med god anledning en av Sveriges mest omtyckta burgare, och det är inte svårt att förstå varför. Köttet formligen exploderar av smak, och är verkligen stjärnan i sammanhanget med sin fina stekyta och varsamma kryddning. Brödet är härligt frasigt men samtidigt följsamt fluffigt och håller inne köttsafterna på ett mycket bra sätt. Och cheddarostens goda smak och härliga krämighet fulländar detta praktexemplar till burgare. Den som tror att en burgare behöver massa tillbehör och dressingar för att smaka underbart bör boka in en en resa till Höganäs omgående för att bli motbevisad.

6

Stigbergets Fot

En hängmörad köttsmocka

Stigbergets Fot slog upp dörrarna tidigt 2020 på Götgatsbacken på Södermalm i Stockholm. Här serveras hantverksöl från Stigbergets Bryggeri och andra utvalda ölbryggerier, medan Barrels Burgers & Beer står för maten. Den stora skillnaden här är att de använder hängmörat kött i sina burgare, för en djup och intensiv smakupplevelse. Resten av burgaren har designats för att lyfta köttet och förstärka umamitonerna, med ett fint samspel mellan de olika ingredienserna. En hängmörad köttsmocka som rekommenderas när du vill ha lite guldkant i vardagen.

5

The Goods

Streetfoodburgare med höga ambitioner

The Goods har på kort tid öppnat restauranger i både Kungsbacka och centrala Göteborg. Här får du en enkel-, dubbel- eller trippelburgare gjord på amerikansk högrev och det mytomspunna brödet Martin’s Potato Roll (som bland annat används av Shake Shack). Burgarna är estetiskt tilltalande med sin tajta komposition, och smaken är om möjligt ännu bättre. Snacka om hamburgarharmoni! Det smakrika och saftiga kött, den krämiga osten och det superföljsamma brödet samspelar med resten av ingredienserna så att inget tar för mycket plats. Vi rekommenderar alla hamburgarälskare på västkusten att besöka dem, och vi hoppas att vi får se dem expandera till flera restauranger under 2021.

4

Bun Meat Bun

Smashade snabbmatsburgare med finess

Bun Meat Bun är en av veteranerna på Stockholms burgarscen, och öppnade sin första restaurang redan 2014. Nu finns de på fyra platser i Stockholm, och inspirationen är tagen direkt från fastfood-mästarna Shake Shack med en sparsmakad estetik och fullt fokus på smakerna. Burgarna är snyggt komponerade, och en standardburgare med dubbla smashade 100-gramsköttpuckar gör oss alltid glada. Och om du beställer en ”Cheesus” från deras hemliga meny kommer du att få kött och ost så det räcker ett bra tag framöver. Vi vill även tipsa om att du kan beställa din burgare ”extra fin” för en femkrona extra och få mjukstekt lök och senapsstekt kött. Det finns mycket att gilla med Bun Meat Bun, och de blir bara bättre med åren.

3

Barrels Burgers & Beer

En riktig gourmetburgare

Barrels Burgers & Beer öppnade sin första restaurang i Gamla Stan i början av 2016, och har sedan dess expanderat till både centrala Stockholm och Södermalm. Hela konceptet känns välplanerat och genomarbetat, med allt från de stilrena lokalerna till burgarna som serveras. Överlag så är burgarna mycket välkomponerade och smakerna fungerar väldigt bra tillsammans. Köttet är höjdpunkten med sin goda kryddning och rejäla saftighet. Bacon ingår inte som standard, men är fint knaperstekt och är väl värd att köpas till. Vi rekommenderar även deras nya ekologiska pommes frites med tillhörande ostsås – ett oumbärligt tillbehör som inte får missas. Hos Barrels finns ett genuint burgarintresse, och det är denna nyfikenhet som gör dem till ett av Sveriges absolut bästa burgarrestauranger.

2

Flippin’ Burgers

Fortfarande mer flipp än flopp

Man kan säga att Sveriges intåg i burgarvärlden inleddes med att Flippin’ Burgers slog upp sina portar under våren 2012. Utan Flippin’ Burgers hade vi nog inte fått samma burgarboom som vi har sett på senare år, och vi har länge rankat dem som Sveriges bästa burgarhak. När de bytte ägare under hösten 2020 blev vi oroliga över att kvaliteten skulle försämras, men vid vårt senaste besök så var de minst lika bra som förr. För bästa möjliga upplevelse rekommenderar vi deras fenomenala Flimpy-burgare från den hemliga menyn. Då får du en härligt kött- och oststinn skapelse med gott om stekyta och krämig textur som inger omedelbar lycka. Helhetstänket på Flippin’ Burgers är imponerande, och ölutbudet imponerar. Vi är glada över att de fortfarande serverar en av Sveriges bästa hamburgare. Gammal är verkligen äldst inom idrotten.

1

Funky Chicken Food Truck

Sveriges bästa burgare

Vi har älskat Funky Chicken Food Truck ända sedan vi åt deras burgare för mer än fem år sedan, och de var solklara vinnare av både juryns och publikens röst på vår burgarfestival Stockholm Burger Fest 2016. Sedan dess har de sakta men säkert klättrat på våra topplistor, och nu kan vi inte göra annat än att kapitulera. För Funky Chicken Food Truck serverar Sveriges bästa hamburgare, och har gjort Nacka Strand till en riktig destination för burgarälskare över hela världen. De serverar en av sina sex olika burgare varje vecka under lunchtid, och vi har ännu inte ätit en som vi inte har gillat. Faktum är att vi aldrig har lämnat dem missnöjda eller hungriga. Vår solklara favorit är deras enkla (och prisbelönta) triple cheese. Så enkelt – så gott!

Det här är äkta streetfood; en kladdig och kryddstark smakexplosion med saftigt nötkött och Sveriges i särklass bästa stekyta. Briochebrödet är ibland på gränsen till försvinnande fluffigt och mjukt, och ibland kan alla ingredienserna ta över och hålla tillbaka de andra smakerna. Men med det sagt så bjuder deras burgare på en rejäl burgarsmocka som sitter där den ska – varje gång.