Lennart & Bror

Lennart kan sitt kött

1 4 5
Recension skriven av
Lennart & Bror

Lennart & Bror är en liten köttbutik belägen på Birger Jarlsgatan i Stockholm. Utöver en välfylld köttdisk så har de även en gedigen meny med mackor, korvar och hamburgare i hantverkskvalitet. Vi recenserade dem redan 2016, men har på senare tid hört att de har förbättrat sitt koncept.

Vi beställde deras Lennart & Bror-burgare med pickles, burgardressing, strimlad sallad, silverlök och senap för 100 kronor, tillsammans med en portion pommes frites för 15 kronor extra. Burgaren serverades snyggt i en korg, och utstrålade en känsla av att ha konstruerats med mycket omsorg. Den kändes väldigt följsam och bra i handen tack vara det mjuka och varma brödet.

Köttpucken på 180 gram grovmalen högrev var fantastiskt saftig med en exemplarisk rosa kärna, ordentligt kryddning och fin stekyta, och var utan tvekan måltidens höjdpunkt. Däremot tyckte vi att den generösa mängden senap tog över alldeles för mycket av smakbilden, och varken burgardressingen eller de tunna pickelsen lyckades bryta igenom senapsmaken. Vi skulle gärna velat ha någon sötma eller hetta för att balansera smakerna ytterligare. Den råa silverlöken bidrog med lite fräschör vilket var uppskattat. Portionen med pommes fritesen var generöst tilltagen och hade kryddats med salt och dill. De var helt okej smakmässigt, men inte något som direkt stack ut.

Det finns ingen tvekan om att Lennart & Bror kan sitt kött, och även om det finns saker de borde finjustera så var denna burgare helt klart bättre än den vi åt förra gången vi var där.

In English

Lennart & Bror is a small butcher shop on Birger Jarlsgatan in Stockholm. They have a large deli counter, but also a full menu with artisanal sandwiches, sausages and burgers. We first reviewed them in 2016, but have heard that they’ve improved their concept a lot lately.

We ordered their Lennart & Bror burger with pickles, burger sauce, shredded lettuce, white onions and mustard for 100 SEK (11 USD), plus an order of fries for 15 SEK (2 USD). The burger came served in a tray, and felt meticulously prepared. It felt great in our hand, much thanks to the warm and soft bun.

The 180-gram chuck patty was amazingly juicy with a pink centre, great seasoning and an amazing crust, and was definitely the highlight of our meal. However, the large amount of mustard was overpowering, and neither the burger sauce or the thinly sliced pickles could keep up. Perhaps some sweetness or spiciness could have helped balance the flavours out. The raw white onions added some much-needed acidity at least. The large portion of dill-salted fries tasted alright, but didn’t wow us.

There’s no doubt that Lennart & Bror know their meat, and even though there were things that could be better we’re much more impressed this time around.

Adress

Birger Jarlsgatan 83, Stockholm

Mer information

Uppdateringar

Uppdatering oktober 2020:
Vi har gjort ett återbesök på Lennart & Bror och anser att de har höjt kvaliteten jämfört med vårt tidigare besök. Vi har därför höjt betyget från 3/5 till 4/5.

Ursprunglig recension

Recension skriven av Marcus Sjöström, 16 november 2016

Lennart & Bror är ett charkuteri, eller köttbutik om du föredrar det. De kan sitt kött, men kan de burgare också?

Vid sidan av färskvarorna fanns det en liten meny som bland annat erbjuder cheeseburgare för 99 kronor, så vårt val var enkelt. Köttet var perfekt medium rare och hade en riktigt bra smak. Brödet var snyggt, fluffigt och bra rostat, men en aning stort.

På burgaren fanns ost, lök och ketchup, och det var där det gick lite snett. Manchego-ost är gjord på fårmjölk och har en lätt viltsmak. Den är även rätt hård och tenderar att svettas snarare än smälta om man inte värmer den rätt. Vår ost var svettig. Löken var lättstek och riklig, vilket låter bättre än det var. Rå lök ger en skarp smakbrytning och en krispighet, välstekt/karamelliserad lök ger en mjuk sötma och ett umamidjup, medan lättstekt lök mest är lite seg och smaklös. Och ketchup gör sig bäst vid sidan om, men det är såklart en personlig preferens.

Det finns tydlig potential, bra ambitioner och bra råvaror, men det snubblar på detaljerna. Vägen från bra kött till en bra burgare är inte så kort och enkel som man skulle kunna tro.

Topplistor

Socialt