Burgersson

Tidens tand tär

1 3 5
Skriven av
Uppdaterad 29 september 2024
Foto: Classic från Burgersson.

Hamburgerpionjärerna Burgersson slog upp portarna för första gången 2013 i Göteborg, och ett tag hade de tre restauranger i staden och rankades som ett av världens bästa burgarställen. Men tidens tand tär, och när vi gjorde ett återbesök för några år sedan tyckte vi att gnistan falnat något. Och nu har de bara kvar sin originalrestaurang vid Skanstorget, som vi besökte på nytt. Vi beställde två burgare; en Classic med en tjockare köttpuck på 150 gram, cheddar, silverlök, pickles, senap och ketchup för 145 kronor samt en Smash & Grab med två smashade 80-gramsköttpuckar, cheddar, bacon, silverlök, pickles och chipotlemajonnäs för 155 kronor. Till detta beställde vi deras västerbottenpommes för 75 kronor på inrådan av den otroligt trevlige servitören.

Men när våra burgare serverades märkte vi direkt att Burgersson frångått grundpremissen med att fokusera helt på köttet och brödet, då det sistnämnda nu var ersatt med en ganska tråkig och fabriksbakad variant. Det hade värmts på ganska hårt ovanpå kronan, vilket lustigt nog ändå gav det lite textur. Trots att burgarna hade en ganska trist ratio mellan kött och bröd så var tjockpucken i vår Classic riktigt fint tillagad. Det var saftigt och ganska rosa i mitten. Vi uppskattade även att picklesen hade en supertydlig syrlighet och smakbilden var ganska trevlig. Smash & Grab smakade tyvärr mest av chipotlemajonnäsen, och de två smashade köttpuckarna var ganska tråkiga. Och osten i våra västerbottenpommes lade sig som ett ganska svårätet täcke över pommes fritesen, och vi borde nog ha hållit oss till de vanliga varianten.

Burgersson serverar visserligen ganska goda burgare, men kvalitetsmässigt så är detta avsevärt tråkigare än vad det var förra och förrförra gången vi åt hos dem. Vi hoppas att de återfinner sin gamla gnista i framtiden, men denna gång kändes de mer gamla och trötta än som inbitna veteraner.

In English

Hamburger pioneers Burgersson first opened their doors in Gothenburg in 2013, and for a while they had three restaurants in the city and were ranked as one of the world’s best burger joints. But the ravages of time take their toll, and when we revisited a few years ago, we found that the spark had faded somewhat. And now, only their original restaurant at Skanstorget remains. This time we ordered two burgers; a Classic with a thicker 150-gram beef patty, cheddar, white onions, pickles, mustard and ketchup for 145 SEK (14 USD) and a Smash & Grab with two smashed 80-gram patties, cheddar, bacon, white onions, pickles and a chipotle mayo for 155 SEK (15 USD). We also ordered their Västerbotten fries for 75 SEK (7 USD) as suggested by the incredibly nice waiter.

But when our burgers were served, it was immediately obvious that Burgersson had abandoned the basic premise of focusing entirely on the patty and bun, as the latter was now replaced with a rather dull and factory-baked variety. It had been toasted quite hard on top of the crown, which funnily enough still gave it some texture. Despite the burgers having a rather sad patty to bun ratio, the meat in our Classic was cooked really well; juicy and quite pink in the middle. We also appreciated that the pickles had a super clear acidity and the flavour profile was quite pleasant. The Smash & Grab unfortunately tasted mostly of the chipotle mayonnaise, and the two smashed beef patties didn’t do much. And the cheese in our Västerbotten fries laid like a thick blanket over the fries, and we probably should have stuck to the regular ones.

Burgersson still serve pretty good burgers, but this was considerably worse than it was our two last visits. We hope that they will rediscover their old spark in the future, but this time around they felt more old and tired than like seasoned veterans.

Adress

Skanstorget 4, Gothenburg Sweden

Mer information

Uppdateringar

Uppdatering september 2024:
Vi har gjort ett återbesök på Burgersson och anser att de har sänkt kvaliteten jämfört med våra tidigare besök. Vi har därför sänkt betyget från 4/5 till 3/5.

Uppdatering januari 2024:
Burgersson har stängt sin restaurang på Friggagatan.

Uppdatering januari 2024:
Placering på topplistan Sveriges 100 bästa burgare 2024: 53

Uppdatering januari 2023:
Placering på topplistan Sveriges 100 bästa burgare 2023: 43

Uppdatering november 2021:
Placering på topplistan Sveriges 100 bästa burgare 2022: 45

Uppdatering november 2020:
Placering på topplistan Sveriges 100 bästa burgare 2021: 39

Uppdatering oktober 2020:
Vi har gjort ett återbesök på Burgersson och vi har justerat betyget från 5/5 till 4/5.

Uppdatering november 2019:
Placering på topplistan Världens 50 bästa burgare 2020: 25

Recension från 09 oktober 2020

Recension skriven av Marcus Sjöström

09 oktober 2020, Burgersson

Burgersson har serverat burgare sedan 2013, och har alltid haft ett gott rykte bland burgarfansen. Vi recenserade dem ursprungligen 2015, och gav dem då vårt högsta betyg. De finns i skrivande stund på tre platser i Göteborg, och denna gång besökte vi deras restaurang på Friggagatan.

Menyn innehåller en handfull olika hamburgare, plus vegetariska och ett veganskt alternativ. Vi beställde deras Classic med cheddarost, picklad gurka, silverlök, senap och ketchup för 120 kronor, samt pommes frites för ytterligare 39 kronor. Våra burgare såg snygga och omsorgsfullt konstruerade ut, men vi upptäckte mindre brister. Brödet var till exempel välrostat, men kändes tungt och kompakt och tog över för mycket smakmässigt. Köttet hade en snygg stekyta och en vacker rosa kärna, men var för försiktigt kryddat vilket medförde att smakerna inte riktigt kom fram. De dominanta smakerna i burgaren stod ketchupen, picklesen och brödet för, och helheten kändes inte balanserad. Våra pommes frites var däremot alldeles utmärkta; lagom friterade och med en tillfredställande krispighet och avvägd sälta.

Sett till helheten serverar Burgersson fortfarande en välgjord burgare, och de är helt klart ett säkert kort om du är sugen på burgare i Göteborg. Men utvecklingen har tagit några rejäla steg framåt de senaste fem åren, och vi anser kanske inte riktigt att de fortfarande tillhör toppskiktet i Sverige.

Burgersson have served burgers since 2013, and have always had a great reputation among Swedish hamburger fans. We first reviewed them in 2015 and awarded them our highest grade. They now have three restaurants in Gothenburg, and we visited their Friggagatan location.

Their menu consists of a handful of different burgers, plus some vegetarian and one vegan. We ordered their Classic with cheddar, pickles, white onions, ketchup and mustard for 120 SEK (13.5 USD), plus an order of fries for 39 SEK (4.5 USD). Our burgers looked nice and well-made, but there were a few very noticable mistakes. For example, our bun was toasted, but had an overpowering flavour while being quite heavy and compact. The beef patty had a nice crust and was impressively pink in the middle, but was a bit underseasoned, leaving us a bit underwhelmed. Most of the flavours came from the ketchup, pickles and the bun, making it a bit unbalanced. The fries were a nice surprise at least, with a great crunch and seasoning.

Burgersson still serve a well-made burger, and are definitely a good choice if you want to eat a quality burger in Gothenburg. But the scene itself has taken impressive strides over the last 5 years, and they’re not really one of the best hamburger restaurants in Sweden any more.

Recension från 9 februari 2015

Recension skriven av Robert Johansson

9 februari 2015, Burgersson

Som en av de första hamburgarpionjärerna i Göteborg har Burgersson fått tuff konkurrens de senaste åren, men denna kväll kan vi glatt konstatera att de håller konkurrenterna på avstånd. Denna kväll fastnar ögat för något litet annorlunda, ”Ze German”, en hamburgare med senapsmajonnäs, sallad, bacon, gurka och surkål.

In kommer en perfekt medium rare-grillad, lagom tjock och alldeles saftig köttpuck ackompanjerad av superknaprigt bacon i en fluffig brödbulle, vars rostning matchar burgarens innehåll. I normala fall hade jag kanske tyckt att det var lite väl rostat men här blir kombinationen med surkål och majonnäs perfekt. Surkålen gifter sig klockrent med den söta dressingen och det salta baconet och det hela bildar en härlig smakupplevelse.

Ett av kvällens valda tillbehör är de friterade zucchinistavarna med en fräsch basilikadipp, som ger den sälta som normalt saknas i grönsaken. Det är gott – mycket gott – men 45 kronor känns något dyrt. Inte heller de friterade ostbollarna imponerade.

Denna kväll fick vi sitta i det bakre rummet som är lite väl avskalat med sina svarta väggar. Den gamla valvsdörren är ett vackert inslag, och det enda vi egentligen har att klaga på är Burgerssons höga ljudvolym.

Topplistor

Sociala medier