
När vi först testade The Goods under våren 2020 så var de nyöppnade i Kungsmässan i Kungsbacka. Och vi var helsålda redan från början, och utsåg dem till Sveriges femte bästa burgare 2021. Men efter en mindre expansion till centrala Göteborg så hände något, för trots storslagna expansionsplaner så blev det inga fler restauranger. Och när vi besökte dem i Göteborg under hösten 2021 så fick vi dessutom höra att de har fått nya ägare.
Menyn var i alla fall föredömligt kort, med tre köttburgare samt ett vegetariskt och ett veganskt alternativ. Vi beställde två klassiska hamburgare – en dubbel The Goods Burger med dubbel American cheese, pickles, sallad, tomat, lök och dressing samt en dubbel The Cheese Burger med dubbel American cheese, pickles, hackad lök, gul senap, ketchup och majonnäs. Båda burgarna innehöll 150 gram entrecôte, kostade 119 kronor styck och serverades i ett amerikansk potato roll-bröd. Tidigare så har deras burgare haft väldigt väl avvägda proportioner, men vår måltid saknade den där eleganta balansen som de tidigare kopierat så snyggt från Shake Shack, och var i stället svulstiga och finesslösa. Köttet var det största problemet, då det var för dåligt kryddat och stekt på ett för kallt stekbord så att det till stor del saknade stekyta. Och den stora mängden ost hade nu runnit ut över hela burgaren och tog över en stor del av konsistensen. Utöver det så fanns det inte så mycket annat som fick utrymme, förutom kanske det goda brödet.
Vi blev ganska besvikna över kvaliteten på The Goods Basement i centrala Göteborg, även om vi vet att restaurangen i Kungsbacka fortfarande håller hög kvalitet. Vi hoppas att den nya The Goods-ägaren får en ögonöppnare och lyfter tillbaka båda restaurangerna till samma nivå, för det är sällan som vi ser ett så här stort kvalitetstapp ske så fort.
In English
We first visited The Goods during the spring of 2020 when they had just opened in Kungsmässan, Kungsbacka. And we were sold from the start, and quickly awarded them fifth place in our annual list of Sweden’s 100 best burgers 2021. But after expanding into central Gothenburg something happened, and despite lofty expansion plans they stopped growing. And when we visited their Gothenburg restaurant during the autumn of 2021 we also heard that they were operating under new ownership.
Their menu was still short and sweet, with 3 beef burgers plus one vegetarian and one vegan option. We ordered two classic burgers; a double The Goods Burger with double American cheese, pickles, lettuce, tomato, onions and burger sauce plus a double The Cheese Burger with double American cheese, pickles, chopped onions, ketchup, yellow mustard and mayo. Both of our burgers contained 150 grams of entrecôte, cost 119 SEK (14 USD) each and came served in an American potato roll. Their burgers have always had excellent proportions, but our meal lacked that elegant balance that they’ve previously copied so nicely from Shake Shack. Instead, they were gaudy and without finesse. The beef was the biggest problem, seeing as it was under-seasoned and smashed on a too cold griddle, which resulted in a weak crust. And the large amounts of cheese covered the entire burger and stood for most of the consistency. Apart from that there wasn’t much else that could take any space, apart from the tasty potato bun perhaps.
We were quite disappointed in the quality at The Goods Basement in central Gothenburg, even though we know that the Kungsbacka unit still serves high-quality burgers. We hope that The Goods’ new owners get a proper eye-opener and raise the overall quality in both of their restaurants, because it’s not often that we see a quality loss this big in such a short time-period.