Flott slog upp dörrarna i Linköping redan 2016 och jobbar med lokala råvaror och producenter. Vi recenserade dem 2018 och det var med stor nyfikenhet vi besökte dem igen för att följa upp deras utveckling. Såväl lokalen som övriga detaljer hade en klassisk hantverksburgarestetik, och informationen på väggen om vilken gård köttet kom ifrån var förtroendeingivande. Menyn rymde sju olika köttburgare och vi beställde en Bacon & Ost med 160 gram kött, cheddar, bacon, picklad rödlök och majonnäs för 120 kronor samt en Double Smash med två köttpuckar à 80 gram, cheddar, silverlök, saltgurka, senap, ketchup och majonnäs för 125 kronor. På lunchen ingick pommes frites och läsk i vår Bacon & Ost.
Burgarna serverades i ett ganska stort och fluffigt bröd med ett generöst lager av sesamfrön på toppen. Det såg snyggt ut, smakade gott och höll ihop väl. På vår Bacon & Ost var baconet samlat längst fram, och en hungrig tugga senare var det borta. Det hade en lagom sälta och rökighet, men ganska tuggigt. Resten av hamburgaren blev lite tråkig utan bacon, med den för söta picklade rödlöken som främsta smak. Köttet på vår Bacon & Ost var dessutom överstekt, och därför lite torrt och tråkigt i texturen. Och trots att det var lika mycket kött totalt på båda burgarna så såg vår Cheese Smash generösare ut. Det var menyns enda smashburgare, och den var faktiskt märkbart bättre på alla punkter. Köttet var saftigare mer smakrikt, och de klassiska smakerna och texturerna från löken, saltgurkan och såserna samarbetade riktigt bra. Pommes fritesen var av klassisk gatukökstyp, och bjöd på lite krispighet och sälta – men inte mer än så.
Flott har hängt med länge nu, men vår måltid var svajig och ganska slarvig. Helhetsbetyget var knappt godkänt, och ärligt talat var vi lite besvikna över att de inte lyckats göra några klara förbättringar under de senaste åren.
In English
Flott opened in Linköping back in 2016 and work a lot with local ingredients and producers. We reviewed them in 2018 and were very curious to see how they’d evolved over the years. Everything about the place had a classic artisan burger aesthetic, and the information on the wall about which farm the meat came from was very reassuring. Their menu featured seven different meat burgers and we ordered a Bacon & Cheese with a 160-gram beef patty, cheddar, bacon, pickled red onions and mayonnaise for 120 SEK (11.5 USD) and a Double Smash with two 80-gram beef patties, cheddar, white onions, pickles, ketchup, mustard and mayonnaise for 125 SEK (12 USD). During the lunch service our Bacon & Cheese came with french fries and a soft drink.
The burgers had a rather large and fluffy bun with a generous layer of sesame seeds on top. It looked neat, tasted nice and held together well. However, all of the bacon in our Bacon & Cheese had been balled up in the front of our burger, and after just one hungry bite we’d eaten it all. It was just smokey and salty enough for our taste, but a bit chewy nonetheless. The rest of the burger was a bit dull without the bacon, with the overly sweet pickled red onion being far too dominant. The meat on our Bacon & Cheese was slightly overcooked, giving it a slightly dry and dull texture. And even though both of our burgers were meant to have the same amount of meat in total, our Cheese Smash looked more generous. It was the only smash burger on their menu, and it was actually noticeably better on all counts. The patties were juicier and tastier, and the classic flavours and textures from the onions, pickles and sauces worked really well together. The fries were of the classic grill kiosk variety, offering a little crunch and saltiness – but little more than that.
Flott have been around a long time now, but the quality of our meal was uneven and rather sloppy. This was a decent burger, but not much more than that. And we left them a little disappointed that they hadn’t made any clear improvements over the years.