När vi gjorde vårt första besök på Surf Shack under 2015 var de ett av Malmös mest hajpade burgarhak, och kort därefter gjorde de en mindre satsning och öppnade flera restauranger runt om i Skåne. Men idag omges de inte av samma narrativ, och faktum är att de verkar ha fallit i kollektiv glömska hos burgarentusiaster runt om i Sverige. Den bekanta lokalen som vi beskrev som fräsch för sju år sedan kändes numera oinspirerad och sliten, och deras uppdaterade meny var även den oinspirerad. Vi beställde deras cheeseburgare med cheddarost, grillad lök, majonnäs, senap och ketchup för 109 kronor samt deras Texas Avocado med cheddarost, gul lök, avokado, tomat, picklade jalapeños och chipotlemajonnäs för 129 kronor. Vi beställde även handskurna pommes frites för 35 kronor.
Burgarna hade tyvärr ett riktigt sorgligt och blekt utseende som fullbordades av en överflödig pinne som hade forcerats genom allting. Vi kände direkt när vi tog upp burgarna att brödet inte hade värmts upp eller rostats alls, vilket gjorde allt väldigt torrt och mjukt. Köttpuckarna på 115 gram högrev hade inte heller tillräckligt med kryddning, saftighet eller smak för att lyckas bära upp smakupplevelsen. Cheeseburgaren smakade mest senap och lök, och vår avokadoburgare stack inte heller ut smakmässigt. Däremot måste vi säga att de handskurna pommes fritesen smakade förvånansvärt bra, och var utan tvekan måltidens höjdpunkt.
Det märks tydligt att tiden har stått stilla för Surf Shack och att passionen de tidigare haft inte verkar leva kvar. Idag finns det många fler välsmakande alternativ i både Malmö och Lund om du är sugen på en god hamburgare.
In English
When we first visited Surf Shack back in 2015 they were one of the hottest burger joints in Malmö, and shortly thereafter they opened several new restaurants in Skåne. But today the hype has calmed down immensely, and they’re almost never mentioned when people talk about Sweden’s best burgers. During our first visit we liked the restaurant itself, but now it just felt worn and uninspired. And the redesigned menu was just as basic. We ordered their Cheeseburger with cheddar, grilled onions, mayo, ketchup and mustard for 109 SEK (10.5 USD) and a Texas Avocado with cheddar, onions, avocado, tomatoes, pickled jalapeños and chipotle mayo for 129 SEK (13.5 USD). Plus some hand-cut french fries for 35 SEK (3.5 USD).
Unfortunately, our burgers looked both sad and pale, which was underlined by the skewer that ran through them. When we picked them up we could immediately feel that the bun hadn’t been heated or toasted at all, making everything dry and soft. The 115-gram chuck patties were didn’t have enough seasoning, juiciness or flavour to bring it all together either. Our cheeseburger mostly tasted of mustard and onions, and the avocado burger was bland as well. However, the hand-cut french fries were surprisingly tasty, and turned out to be the best part of our meal.
It’s clear to see that time has stood still at Surf Shack, and that the passion that they previously had seems to have disappeared. Today you can find much better burgers in both Malmö and Lund.