The Barn

Barnsjukdomarna håller i sig

1 3 5
Skriven av
Uppdaterad 6 oktober 2024
Foto: Prästen från The Barn.

The Barn har hängt med länge i Göteborg, och vi recenserade dem första gången redan 2014. Restaurangen var sig lik denna gång också, med sin dunkla belysning och rustika träinredning, och menyn innehöll samma fyra signaturburgare som tidigare. Vi beställde en Prästen med lagrad prästost, karamelliserad lök, rostad lök, saltgurka och dijonnäs samt en Svinet med lönnsirapsbacon, picklad rödlök, bbq-glaze och majonnäs. De kostade 169 kronor styck, och vi beställde även pommes frites för 59 kronor och en dippsås för 25 kronor.

Även våra burgare såg ut som de alltid gjort: rejäla skapelser med små höga köttpuckar som malts enligt Blumenthal-metoden. Köttets fluffiga textur och tydliga köttsmak hade en trevlig smörighet i bakgrunden, och vi gillade att de rostat insidan av det glansiga brödet. Den karamelliserade löken på Prästen hade en tydlig sötma och en lätt bitterhet, men vi gillade helheten tillsammans med sältan från saltgurkan och syran från dijonnäsen. Den vällagrade prästosten hade dock en aggressiv ostsmak och grynig textur som vi inte var så förtjusta i. Baconet i Svinet var väldigt gott med en tydlig rökighet och sötma, men det blev snabbt tuggigt då de var tjockt och lagt omlott på burgaren. Vi gillade dock hur sötman från bbq-glazen och den picklade rödlöken bröt av mot övriga rökiga smaker. Majonnäs i all ära, men Svinets avsaknad av ost var tråkig och den kändes inte komplett. Pommes fritesen med parmesan och gräslök var riktigt goda, men också aningen mjuka.

The Barns mysiga lokaler, den trevliga personalen och omsorgen de lägger på sina råvaror är föredömligt, men de hålls tillbaka av vissa kompositions- och konstruktionsproblem. Vi gillar den nya vågen med tjockpuckar som sveper över burgarvärlden, och hoppas att The Barn vågar lyfta blicken och hänga med i utvecklingen. För annars finns det en stor risk att de halkar efter rejält inom kort.

In English

The Barn have been around for a long time in Gothenburg, and we first reviewed them back in 2014. The restaurant looked the same as always this time around, with its dim lighting and reclaimed wooden decor, and the menu featured the same four signature burgers as before. We ordered a Prästen with vintage cheese, caramelised onions, roasted onions, pickles and dijonnaise and a Svinet with maple syrup bacon, pickled red onions, bbq glaze and mayo. They cost 169 SEK (16.5 USD) each, and we also ordered fries for 59 SEK (6 USD) and a dipping sauce for 25 (2.5 USD).

Our burgers looked the same as they always have: hearty creations with high Blumenthal-ground patties. Their fluffy texture and distinct beefiness had a nice butteriness in the background, and we liked that they toasted the inside of the glossy bun. The caramelised onions on the Prästen had a distinct sweetness and a slight bitterness, but we liked the overall flavour along with the saltiness of the pickles and the acidity of the dijonnaise. However, the mature cheese had an aggressive cheesiness and gritty texture that we didn’t care for. The bacon in the Svinet was very tasty with a distinct smokiness and sweetness, but it quickly became chewy as they were thick and piled on the burger. However, we liked how the sweetness from the bbq glaze and the pickled red onions broke off against the other smokey flavours. We love mayo as much as the next person, but the lack of cheese on the Svinet was disappointing and it didn’t feel complete. The fries with parmesan and chives were really good, but also a bit under-cooked.

The Barn’s cosy premises, friendly staff and the care they put into their ingredients is exemplary, but they are held back by some compositional and construction issues. We like the new wave of thick patties sweeping the burger world, and hope that The Barn will dare to look up and keep up with the trend. Otherwise, there’s a good chance they’ll fall behind.

Adress

Kyrkogatan 11, Gothenburg Sweden

Mer information

Youtube-video

Uppdateringar

Uppdatering september 2024:
Vi har gjort ett återbesök på The Barn och anser att de ska behålla betyget 3/5.

Uppdatering november 2021:
Placering i Sveriges 100 bästa burgare 2022: 96

Uppdatering november 2020:
Placering i Sveriges 100 bästa burgare 2021: 68

Uppdatering november 2019:
Vi har gjort ett återbesök på The Barn och anser att de ska behålla betyget 3/5.

Recension från 18 november 2019

Recension skriven av John Wästerlund

18 november 2019, The Barn

Vi recenserade The Barn i december 2014, och omdömet var då att de låg i Göteborgs toppskikt. Så vi bestämde oss för att se hur de utvecklats sedan dess. Inredningen var i alla fall sig lik, med väggar täckta av trä med lite dunkel belysning som för tankarna till en ladugård. Denna gång beställde vi en burgare som hette ”Svinet”, med lönnsirapsbacon, barbecueglaze, picklad rödlök och majonnäs för 126 kronor.

Burgaren som serverades var väldigt lik den från tidigare besök. Brödet var stort – om något ännu större än förra gången – och i kombination med den bollformade och rejält tilltagna köttpucken så blev måltiden ganska svåräten. Köttet var nämligen ganska torrt och hade inte heller mycket till stekyta, och utan en god köttsmak kändes det lite som slöseri med så här mycket kött. Lönnsirapsbaconet var härligt sött, salt och rökigt, men hade flätats till en tjock baconfilt som var rätt tuggig. Det underlättade inte heller ätandet.

Smaken på själva måltiden och burgaren i stort var ändå helt okej, och det största problemet var att ingredienserna inte samspelade med varandra för att skapa en helhet. Vi känner inte längre att The Barn lever upp till sitt tidigare rykte, och vår starka rekommendation har bytts ut mot en svagare sådan.

We first reviewed The Barn back in December 2014, and ranked them as one of the better burger restaurants in Gothenburg. So it was about time that we checked in to see what’s happened since. The interiors were the same at least – with walls covered in timber and low lighting that gave the place a distinct barn like feeling. This time we ordered a burger called ”Svinet”, with maple bacon, BBQ glaze, pickled red onions and mayo for 126 SEK (13 USD).

Our hamburger reminded us of the one we got during our last visit. The bun was large – perhaps even bigger than during our previous meal – and combined with the big, round patty we had some troubles actually eating our burger. Additionally, the meat was pretty dry and lacked any real sear, and the fact that it didn’t taste that much felt like a missed opportunity and a waste of perfectly good meat. The maple syrup bacon tasted nice and salty, sweet and smokey, but had been weaved into a thick and chewy square. This didn’t make it easier for us to eat.

Our actual meal and the burger itself was pretty good, and the main problem was that the ingredients didn’t work together as a whole. We don’t really think that The Barn live up to their previous reputation of being one of the best burger joints in Gothenburg, and our strong recommendation has now been replaced with a much weaker one.

Recension från 22 december 2014

Recension skriven av Robert Johansson

22 december 2014, The Barn

Jag kliver in i en av stans kanske fräckast inredda restauranger. The Barn gör verkligen skäl för sitt namn med sin dunkla belysning samt speglar och tavlor på träväggarna, och tankarna går direkt till en ladugård. Maten serveras på en vanlig tallrik med lite tråkiga grillbestick, men den kylda kopparmuggen fylld med skummande öl är dock en mycket trevlig detalj som höjer upplevelsen. Samma sak gäller för menyn som liknar en gammal tidning.

Första intrycket är att brödet är alldeles för flottigt. Det nästan dryper om det och dessutom har botten blivit för mycket rostad och är nästan svart – inte okej! Jag har valt ”Drängen”; en annorlunda men fräsch anrättning med ananas, koriander samt chipotle- och anchochilimajonnäs. Den ger en fin hetta men jag hade gärna sett mer av såsen på den rätt torra burgaren.

Köttpucken är en rejäl best – liten i diameter men rejält tjock. Den är härligt pepprigt kryddad och har tilltagen köttsmak, samt tillagad helt efter önskemål. I övrigt serveras den utan några andra grönsaker. Till detta väljer jag lökringar som kompletterar burgaren på ett fint sätt, trots att skalet är aningen för tjockt.

The Barn get ett gott första intryck, synd bara att presentationen inte räcker ända fram.

We first reviewed The Barn back in December 2014, and ranked them as one of the better burger restaurants in Gothenburg. So it was about time that we checked in to see what’s happened since. The interiors were the same at least – with walls covered in timber and low lighting that gave the place a distinct barn like feeling. This time we ordered a burger called ”Svinet”, with maple bacon, BBQ glaze, pickled red onions and mayo for 126 SEK (13 USD).

Our hamburger reminded us of the one we got during our last visit. The bun was large – perhaps even bigger than during our previous meal – and combined with the big, round patty we had some troubles actually eating our burger. Additionally, the meat was pretty dry and lacked any real sear, and the fact that it didn’t taste that much felt like a missed opportunity and a waste of perfectly good meat. The maple syrup bacon tasted nice and salty, sweet and smokey, but had been weaved into a thick and chewy square. This didn’t make it easier for us to eat.

Our actual meal and the burger itself was pretty good, and the main problem was that the ingredients didn’t work together as a whole. We don’t really think that The Barn live up to their previous reputation of being one of the best burger joints in Gothenburg, and our strong recommendation has now been replaced with a much weaker one.

Topplistor

Sociala medier