Under vintern 2017 öppnade Bores upp sin första enhet i Vallentuna strax norr om Stockholm med löfte om att återupprätta den stagnerade svenska gatukökskulturen. Fem år senare låter det lite annorlunda, och deras uppdaterade franchisekoncept är nu istället att öppna trivsamma och personliga restauranger med fullständiga rättigheter. De har i skrivande stund restauranger belägna i Stockholm, Linköping, Norrköping och Knivsta, och vårt senaste besök var på deras restaurang i centrala Norrköping. Där beställde vi två burgare; en Stor Osten Deluxe med tre senapsstekta köttpuckar à 70 gram, samt ost, stekt lök, sallad, pickles och dressing. samt en Stor The Bacon med samma kött, samt ost, bacon, sallad, picklad lök, dressing och barbecuesås. Trippelburgarna kostade 154 kronor styck, plus 30 kronor extra för en meny med pommes frites och läsk.
Burgarna var slarvigt hopbyggda, och när vi greppade tag i dem kände vi direkt att brödet var kallt, även om det som tur var ände kändes bra i handen och var följsamt. Vi reagerade direkt redan vid första tuggan över hur mjuk vår Osten Deluxe, och den stora mängden ost tog även överhanden rent smakmässigt. De andra ingredienserna hade svårt att komma till sin rätt, då det mesta smakade mjuk ost. Men vi gillade ändå både köttets smak och stekyta. The Bacon var betydligt bättre texturmässigt tack vare just baconet, men borde ha varit lite krispigare för att ro allt i hamn. Pommes fritesen var helt okej i ett standardutförande och gjorde sitt jobb, varken mer eller mindre.
Burgarna på Bores känns tyvärr inte lika spännande längre, och det känns som de har tappat kvaliteten någonstans på vägen mot sitt nya koncept och alla nyöppningar de senaste åren. Vi hoppas de hittar tillbaka för vi gillar verkligen konceptet, och vi vet att de är kapabla att servera riktigt bra burgare.
In English
Bores opened their first restaurant in Vallentuna, just outside central Stockholm, back in 2017, with lofty goals of revitalising the Swedish grill kiosk culture. Now, five years later, their direction has changed somewhat, and their updated franchise concept is to open personal and cosy restaurants a full bar. At the time of publication, they have restaurants in Stockholm, Linköping, Norrköping and Knivsta, and our latest visit was at their central Norrköping location. We ordered two burgers there; a large Osten Deluxe with three mustard fried 70-gram beef patties, cheese, fried onions, lettuce, pickles and burger sauce, plus a large The Bacon with the same meat, plus cheese, bacon, lettuce, pickled onions, burger sauce and barbecue sauce. These triple burgers cost 154 SEK (14 USD) each, plus an additional 30 SEK (2.5 USD) for a menu with french fries and a soft drink.
Our burgers hadn’t been assembled with any care, and when we grabbed them we immediately noticed that the buns were cold – but thankfully still quite soft and squishy. Our Osten Deluxe was exceedingly soft, and the large amounts of cheese took over most of the flavours and textures. The other ingredients struggled to make an impact, as the burger mainly tasted of soft cheese. We did like the beef’s crust and flavour though. And our The Bacon had better textures, much thanks to the bacon, but it could have been a bit crisper. The french fries were of the standard variety, and were neither good nor bad.
The burgers from Bores aren’t as exciting as they were before, and it feels like the quality has dropped during their pursuit of the new concept and expansion plans over the last few years. We hope they manage to find their way back, as we really do like their concept and know that they’re capable of serving very good burgers.