Sovel Kött & Grill

Sovel högt som lågt

1 3 5
Skriven av
Sovel Kött & Grill

Köttrestaurangen Sovel Kött & Grill ligger i Sickla köpkvarter strax utanför Stockholms innerstad. Sedan vår första recension från 2015 har de både hunnit med att både byta lokal och expandera sitt restaurangkoncept till att även servera poke bowls och sushi. Den nya ljusa lokalen kändes riktigt gemytlig med stora glasfönster och ett bekvämt möblemang. Menyn innehåller endast en burgare kallad Hamburgaren 4.1. Det var faktiskt samma burgare som vi testade förra gången, med 200 gram kött, ost, grönsaker och dressing samt en portion pommes frites med en prislapp på 155 kronor.

Burgaren serverades unikt nog – åtminstone för Sverige – helt dekonstruerad och vi fick helt enkelt ta eget ansvar för att komponera måltiden. Den uppenbara stjärnan här var det saftiga köttet som hade grillats perfekt till medium efter våra önskemål, och den läckra grillsmaken var rejält tilltagen. Det i princip orostade brödet var desto tråkigare och kändes lite stumt, och de flesta av tillbehören var tyvärr kylskåpskalla – något som framförallt var väldigt påtagligt när det gällde pickelsen och löken. Pommes fritesen var av en tjockare variant och var helt okej i både smak och konsistens.

Burgaren från Sovel Kött & Grill har inte förändrats nämnvärt sedan vårt första besök 2015. Men med det sagt så har deras burgare faktiskt åldrats med lite värdighet, och vi måste säga att den känns fräschare idag än för sex år sedan. Vi tycker såklart att de borde se över brödet samt servera grönsaker som inte är kylskåpskalla, men faktum är ändå att detta var en köttig och god burgare som lämnade oss mätta och belåtna.

In English

The meat restaurant Sovel Kött & Grill is located in Sickla köpkvarter, just outside of central Stockholm. Since our first review back in 2015 they’ve moved down the road and have also added poke bowls and sushi to their menu. The new and brightly lit location is really pleasant, with large windows and comfortable seating. They still serve just one burger; the ”Hamburgaren 4.1”, which was the same one we ate last time. It consists of a 200-gram patty, cheese, vegetables and a burger sauce, costing 155 SEK (17 USD) including an order of french fries.

The burger was served unassembled, which is a very unusual sight here in Sweden, and we got to build it ourselves. The most obvious star here was the beef patty; grilled to a perfect medium at our request with a distinct and super-tasty grilled flavour. The practically untoasted and dense bun was a big letdown however, and most of the vegetables were really cold – especially the pickles and onions. The thick french fries had a decent consistency and flavour though.

Sovel Kött & Grill’s burger hasn’t changed much since our first visit back in 2015, but we must admit that it’s aged with some dignity and it felt a bit fresher this time around. Of course, we’d like to see them fix the issues with the bun and the vegetables, but this was still a beefy and tasty burger that left us pretty satisfied.

Adress

Smedjegatan 1, Stockholm

Mer information

Uppdateringar

Uppdatering december 2021:
Vi har gjort ett återbesök till Sovel Kött & Grill och anser att de ska behålla sitt betyg

Ursprunglig recension

Recension skriven av John Wästerlund, 02 november 2015

Ute i Sickla köpkvarter ligger Sovel Kött & Grill, och den kombinerade charken och restaurangen fokuserar nästan helt på kött.

Burgaren vi testade kallas enkelt nog för Hamburgaren 4.1 och är en 200 gram tung köttpuck med ost, grönsaker, dressing och två tillbehör som vi själva fick välja från ett stort urval. Men trots de många kolhydraterna, såserna och rörorna kändes det mest passande att välja bacon och pommes frites som tillbehör till vår burgare. För detta fick vi betala 155 kronor.

Det positiva med ett ställe som fokuserar på kött är att de verkligen kan den biten. Köttet var saftigt, gott och nära på perfekt stekt. Tyvärr så har de valt att servera burgaren med alla komponenter utspridda på tallriken, och eftersom alla ingredienser hade olika temperaturer kändes det bara som ett onödigt extra steg. Temperaturproblemet blev värre med tanke på att vissa grönsaker, röror och såser kom direkt från kylen.

Det undre brödet klarade inte heller att stå emot köttsafterna och blev rejält uppblött, men som tur var uppvägde köttets smak detta problem tillräckligt mycket för att vi kunde förlåta detta. Sovel har en hel del att önska, men i skrivande stund serverar de den bästa restaurangburgaren i Nacka-området.

Topplistor

Sociala medier