Omnipollos Flora

Habilt i Humlan

1 3 5
Recension skriven av
Omnipollos Flora

Det svenska mikrobryggeriet Omnipollo har haft ett par intensiva år med ett helt nytt bryggeri, en lyckad öppning i Japan och mängder med nya spännande öllanseringar. Samtidigt är deras ölträdgård Omnipollos Flora, beläget i Humlegården i Stockholm, inne på sin tredje sommarsäsong med en helt ny uppdaterad meny sedan vårt senaste besök. I slutet av sin första säsong kändes burgaren mer som en eftertanke, men nu är saker och ting annorlunda.

Menyn för i år innehåller fyra burgare prissatta mellan 135 och 165 kronor, och vi beställde in deras Flora Cheeseburger med cheddarost, lök, pickles, sallad och burgardressing, tillsammans med pommes frites. Vår burgare serverades relativt snabbt och såg väldigt inbjudande med sitt sesamtäckta bröd och de dubbla glänsande köttpuckarna. Själva hamburgaren kändes bra i handen och proportionerna var helt klart godkända. Brödet kunde visserligen ha rostats mindre för att vara mer följsamt, men vi kände samtidigt att detta var ett kvalitativt hantverk. Köttet som bestod av två 60-grams puckar var smakrikt och saftigt, men var översaltat och hade mått bra av att vila en liten stund innan monteringen. Salladen gav tillsammans med löken en välkomnande fräschör, men tyvärr hade några otrevliga stjälkar följt med i mixen vilket förstörde helhetstexturen. Pommes fritesen imponerade däremot mycket med en fin och jämn krispighet tillsammans med en tillfredställande potatissmak och saltning.

Omnipollos Flora har tagit sin burgare till en ny nivå för denna säsong. Så det känns kul att ett besök inte bara kommer att resultera i fantastisk öl, utan numera även en klart godkänd burgare.

In English

The Swedish microbrewery Omnipollo have had a few intensive years lately, with a completely new brewery, a successful opening in Japan and loads of exciting new beers. Their beer garden Omnipollos Flora in Stockholm’s central Humlegården park is now in its third summer season  with an updated menu since our last visit. At the end of their first season their burger felt like more of an afterthought than anything else, but things are different now.

This year’s menu contains 4 burgers costing between 135 and 165 SEK (16–20 USD), and we ordered their Flora Cheeseburger with cheddar, onions, pickles, lettuce and burger sauce, plus an order of French fries. The burger arrived pretty quickly, and looked really inviting with its sesame covered bun and the two shiny beef patties. The burger itself felt good in our hands, and the ratios were nice. The bun was a bit too hard due to being overly toasted, but it was still clear that they’ve stepped their game up. The double 60-gram patties were really juicy and tasty, but they were too salty and should have rested a bit before assembly. The lettuce and the onions added some nice freshness, but there were a few lettuce stems there that should have been removed, which marred our experience a bit. The French fries were great though, with a uniform crispness and a pleasing potato flavour and seasoning.

Omnipollos Flora have upgraded their burger for this season, and we’re happy to see that future visits won’t just contain great beers, but a tasty burger as well.

Adress

Humlegården, Stockholm

Mer information

Uppdateringar

Uppdatering maj 2021:
Vi har gjort ett återbesök på Omnipollos Flora och anser att deras uppdatering av menyn har höjt kvaliteten, och har därmed beslutat att revidera betyget till 3/5.

Ursprunglig recension

Recension skriven av Linus Josephson, 02 september 2019

Fantombryggeriet Omnipollo har tagit ölvärlden med storm med sina fantasifulla och banbrytande öl. Under 2015 öppnade de sin allra första bar på Södermalm i Stockholm, och under våren 2019 öppnade de sin efterlängtade ölträdgård Omnipollos Flora, som har öppet under sommarsäsongen.

Omnipollos Flora är vackert beläget i norra Humlegården, omgiven av blommor och grönska. Det är verkligen mysigt att sitta under deras färgglada markiser och dricka ett par kalla öl. Förutom ett stort fokus på glass innehåller deras matmeny skaldjur, mackor och burgare, så vi beställde deras burgare med en puck av mald entrecôte tillsammans med inlagd gurka, majonnäs, havarti-ost, tomat, sallad och karamelliserad lök för 175 kronor.

Burgaren serverades prydligt på ett uppläggningsfat med en portion pommes frites, och allt var omsorgsfullt konstruerat, även om vi är starka opponenter mot att ha en pinne genomborrad genom burgaren. Men redan vid första tuggan kände vi dock att burgaren led av stora problem.

Brödet var mjukt med fin stuns och struktur, men det var också det bästa med hela måltiden. Köttet var ganska torrt och kändes tråkigt. Den krämiga osten jobbade frenetiskt tillsammans med majonnäsen för att göra burgaren saftigare, men räckte tyvärr inte till. Saltgurkan var för salt och dominerade smakupplevelsen, tomaten var överdrivet tjock och salladsbladet i botten var minst sagt gigantiskt. Även den stora mängden karamelliserad lök bidrog med en del problem då den var alldeles för blöt.

Detta är med andra ord en problematisk och dyr burgare som inte riktigt känns hemma i dagens Stockholm, och framförallt inte tillsammans med öl i världsklass. Vi kommer fortsätta att gå till Omnipollos Flora för att dricka öl, men burgaren kommer vi att äta någon annanstans.

Topplistor

Socialt