Knifetown Burgers

Fortsatt knivskarp fingertoppskänsla

1 5 5
Skriven av
Foto: Dubbel BBQ Special från Knifetown Burgers.

Vi har rankat Knifetown Burgers som en av Sveriges bästa burgare sedan vi testade dem för första gången under sommaren 2020. Sedan dess har mycket hänt, och den lilla matvagnen har numera parkerats till förmån för en stor restaurang i Boländerna i utkanten av Uppsala. Vi beställde deras dubbla Oklahoma med två senapsstekta och löksmashade 100-gramsköttpuckar, ost, pickles och friterad schalottenlök för 165 kronor, samt deras dubbla BBQ Special med två 100-gramsköttpuckar, ost, bacon, picklad rödlök, chipotlemajonnäs, blåbär och habanero-BBQ-sås för 170 kronor.

Burgarna serverades i händiga papperfickor. De var extremt snygga och hade behållit sin härliga streetfoodkänsla, med en djupt gyllenbrun stekyta på köttet och rejält med smält ost. Köttet hade en rejäl köttsmak och var ordentligt kryddat, vilket gjorde att smaken var närvarande i varje tugga. Texturen på båda burgarna var nästan det som imponerade mest på oss; krispighet, mjukhet och saftighet i genomtänkt symbios som gjorde allt till ett nöje att äta. Detta mycket tack vare det följsamma brödet som var välrostat på insidan och höll ihop allting med bravur. Vår BBQ Special imponerade med sin blåbär- och habanero-BBQ-sås som band ihop allt med trevlig hetta och kraft i smakbilden. Däremot var det lite för mycket senap i Oklahoma-burgare, men även om den nästan tog över så lyckades den ändå hålla balansen i slutändan. Vi hade även velat ha lite tjockare eller åtminstone krispigare lök på båda burgarna, eftersom det ibland blev svårt att bita igenom den. Men det var verkligen en liten petitess i en annars genomtänkt helhet.

Vi tycker att det är fantastiskt kul att Knifetown Burgers har hanterat flytten från den klassiska matvagnen till en större restaurang så briljant. De visar återigen att de är en av de bästa burgarna i Sverige, och värda en avstickare nästa gång du är i eller i närheten av Uppsala.

In English

We have ranked Knifetown Burgers as one of Sweden’s best burgers since we tried them for the first time in the summer of 2020. A lot has happened since then, and the small food truck has now been evolved into a large restaurant in Boländerna on the outskirts of Uppsala. We ordered their double Oklahoma with two mustard-fried and onion-smashed 100-gram beef patties, cheese, pickles and fried shallots for 165 SEK (17.5 USD), as well as their double BBQ Special with two 100-gram beef patties, cheese, bacon, pickled red onion, chipotle mayonnaise, blueberries and habanero BBQ sauce for 170 SEK (18 USD).

Our burgers arrived in handy paper pockets. They looked amazing and had kept their cool street food vibe, with a deep golden brown crust on the beef and loads of melted cheese. The patties had a rich flavour and were well seasoned, which meant that the beefiness was present in every bite. The texture of both our burgers was almost what impressed us the most; crispiness, softness and juiciness in a careful harmony that made everything a pleasure to eat. This was also thanks to the soft bun, which was well toasted on the inside and held everything together perfectly. Our BBQ Special impressed with its blueberry and habanero BBQ sauce, which tied everything together with a pleasant heat and strength of flavour. However, there was a little too much mustard in the Oklahoma burger, but even though it almost took over, it still managed to maintain the balance in the end. We would also have liked a little thicker or at least crispier onions on both our burgers, as it was sometimes difficult to bite through them. But that was really a minor detail in an otherwise balanced package.

We think it’s great that Knifetown Burgers have handled the move from the classic food truck to a larger restaurant so brilliantly. They’ve proven once again that they are one of the best burgers in Sweden, and worth a detour the next time you’re in or near Uppsala.

Adress

Kungsängsvägen 19B, Knivsta, Uppsala Sweden

Mer information

Youtube-video

Uppdateringar

Uppdatering januari 2025:
Placering på topplistan Sveriges 100 bästa burgare 2025: 10

Uppdatering januari 2024:
Placering på topplistan Sveriges 100 bästa burgare 2024: 5

Uppdatering januari 2023:
Placering på topplistan Sveriges 100 bästa burgare 2023: 9

Uppdatering december 2022:
Vi har gjort ett återbesök på Knifetown Burgers och anser att de ska behålla betyget 5/5.

Uppdatering november 2021:
Placering på topplistan Sveriges 100 bästa burgare 2022: 10

Uppdatering mars 2021:
Vi har gjort ett återbesök på Knifetown Burgers och anser att de ska behålla betyget 5/5.

Uppdatering november 2020:
Placering på topplistan Sveriges 100 bästa burgare 2021: 12

Recension från 19 mars 2021

Recension skriven av Toby Lee

19 mars 2021, Knifetown Burgers

Knivskarpt i Uppsala.

När vi testade Knifetown Burgers för första gången under sommaren 2020 så hade de nyss öppnat sin lilla blå matvagn i det anonyma industriområdet i Knivsta, halvvägs mellan Stockholm Arlanda och Uppsala. Vi blev faktiskt lite överväldigade över hur gott det var, och de satte verkligen Knivsta på kartan. Denna gång hade vi möjlighet att äta oss igenom stora delar av deras meny, bland annat deras BBQ-burgare med dubbel cheddar, bacon, rödlök, krispsallad och rökig majonnäs. Vi beställde en 180-gramsvariant med två smashade 90-gramsköttpuckar för 134 kronor. Pommes frites och en läsk ingick på lunchen.

Burgarna serverades prydligt invirade i papper i en pappåse, tillsammans med en rejäl portion pommes frites. Och de såg magnifika ut när vi packade upp dem; prydligt hopbyggda med precis lagom ratio mellan kött, bröd och övriga ingredienser. Köttet var lika saftigt och smakrikt som tidigare, även om det var på gränsen till översaltat. Baconet bidrog med krispig textur och rökig sälta, och vi hade gärna sett lite mer syra för att balansera smakerna. Våra enda riktiga klagomål förra gången var att osten var lite klistrig och att brödet var aningen för mjukt, och detta hade nu åtgärdats genom att de bytt till en ny ost och ett nytt bröd. Den nya ekologiska cheddarosten var nu härligt krämig, och det nya brödet var exemplariskt med lagom stuns och ett småkrispigt smatter av sesamfrön på toppen. De andra ingredienserna stack inte ut nämnvärt, men bidrog ändå till helheten. Pommes fritesen var frasiga på utsidan, mjuka på insidan och hade en god potatissmak som inte tog över.

Knifetown Burgers lyckades faktiskt med konststycket att vara bättre än vid vårt första besök, och är ett oumbärligt besök nästa gång du åker förbi Knivsta. Och nu även Karlshamn.

When we first visited Knifetown Burgers during the summer of 2020, they had just recently opened their small blue food wagon in Uppsala. We were actually blown away by how tasty our burger was. This time we were able to try several of their burgers, among them their BBQ Burger with double cheddar, bacon, red onions, lettuce and smokey mayo for 95 SEK (11 USD). We ordered their 180-gram burger with two smashed 90-gram patties for 134 SEK (13 USD), including french fries and a soft drink during lunch hours.

Our burgers came neatly wrapped in papper, served in a paper bag with a large portion of fries. And they looked magnificent when we unwrapped them, meticulously assembled with a great patty to bun ratio. The beef was just as juicy and tasty as we remembered it, even though it was on the verge of being too salty. The bacon added a nice, crispy texture and some smokey savoury flavours, and we would have liked something acidic to balance the flavours better. Last time, our only complaints were that the bun was a bit soft and that the cheese felt a bit gluey, and both of these things had now been addressed with an organic burger cheddar and a new bun that was soft yet firm and held a smattering of slightly crunchy sesame seeds on top. The other ingredients didn’t really stick out, but helped bring everything together. And the fries were crispy on the outside, soft on the inside and tasted really good.

Knifetown Burgers have actually managed to get better since our last visit, and are an unmissable stop the next time you’re passing through Uppsala.

Recension från 26 juni 2020

Recension skriven av Toby Lee

26 juni 2020, Knifetown Burgers

Knivskarpt i Knivsta.

Knifetown Burgers öppnade under våren 2020 ute i ett industriområde i Knivsta, mellan Arlanda och Uppsala. Och när vi hittade fram till restaurangvagnen på en öde parkeringsplats så såg det inte mycket ut för världen; bara några enkla bord med fällstolar och en kort meny. På hamburgerfronten serverades fyra köttburgare och en med halloumi, som alla kostade mellan 85 och 89 kronor för en enkelburgare på 100 gram. Lunchen kostade 95 kronor, inklusive pommes frites och dryck. Vi beställde deras BBQ-burgare med dubbel cheddar, bacon, rökig majonnäs, krispsallad, rödlök och barbecuesås. Vi lade till en extra köttpuck och betalade då 125 kronor för en 200-grammare.

Bortsett från att salladsbladet var överdrivet stort och stack ut lite för mycket så var detta en riktigt snygg burgare. Och den smakade ännu bättre. Köttet var otroligt saftigt och smakrikt, och köttsafterna rann överallt redan efter första tuggan. Brödet var väldigt mjukt, men det höll ihop förvånansvärt väl och sög upp det mesta. Vi gillade särskilt de olika texturerna, bland annat det småknapriga baconet och den krispiga rödlöken, som samspelade fint med den krämiga majonnäsen. Och våra enda riktiga invändningar var att osten legat lite för länge på köttet och blivit lite limmig, samt att barbecuesåsen var lite för söt för vår smak. Men det hindrade oss inte från att njuta stort, och de nyfriterade pommes fritesen var frasigt goda och mättande de med.

Vi blir alltid lyckliga av goda burgare, och det är extra roligt att hitta riktigt hög kvalitet på en så här pass oväntad plats. Knifetown Burgers sätter verkligen Knivsta på kartan, och är väl värd omvägen – oavsett om du bor i Uppsala eller Stockholm.

 

Topplistor

Sociala medier