Östermalmsgrillen

Grillen står på stadiga ben

1 3 5
Skriven av
Foto: Dubbel cheeseburgare från Östermalmsgrillen.

Östermalmsgrillen något av en institution efter snart 40 år på Östermalmstorg. Efter en intensiv debatt om att gatuköket eventuellt skulle behöva flyttas på grund av en helrenovering av torget, skapades en namninsamling för att få dem att stanna kvar på sin nuvarande plats. Och fler än 20 000 underskrifter har nu sett till att de lyckats. Vi har recenserat dem flera gånger under åren, och på deras meny hittade vi senast nio smashburgare – och inte längre några fryspucksburgare! Vi beställde en dubbel Cheeseburgare med två smashade köttpuckar à 100 gram, dubbel cheddar, tomat, rödlök, sallad, saltgurka, ketchup och majonnäs för 169 kronor, inklusive pommes frites och en läsk.

Burgaren serverades i en pappficka och såg prydligt sammansatt ut. Köttet, bestående av högrev, bringa och talg, hade en gedigen stekyta och smakade riktigt gott i sig. Det var dock lite för försiktigt kryddat med salt och peppar, och vi hade gärna sett lite mer tryck från kryddorna. Brödet höll ihop allt bra och kändes mjukt i handen, men blev snabbt uppblött eftersom det inte rostats tillräckligt mycket på insidan. Grönsakerna var i alla fall fräscha och tillförde en trevlig krispig textur som vi uppskattade. Saltgurkan var helt okej, men vi hade föredragit syrligare pickles för att skapa en bättre balans i cheeseburgaren. Överlag var smakbilden lite för enkel och försiktig, och vi hade uppskattat lite mer av alla ingredienser för att verkligen skapa en förhöjd smakupplevelse. Pommes fritesen var måltidens bottennapp och var både överfriterade och trista, som gatukökspommesfrites tenderar att bli.

Östermalmsgrillen serverar en god burgare, men framför allt ett stycke Stockholmshistoria. Vi applåderar även att de numera har slutat använda fryspuckar helt och hållet, och satsar helhjärtat på burgare med färskt kött. Men om de vill fortsätta att konkurrera med toppskiktet av stadens bästa burgare behöver de slipa på detaljerna lite mer.

In English

Östermalmsgrillen is something of an institution after almost 40 years on Östermalmstorg. After an intense debate about the possibility that the grill kiosk would have to move due to a complete renovation of the square, a petition was created to keep them in their current location. And more than 20,000 signatures have now ensured their success. We’ve reviewed them several times over the years, and most recently we found nine smash burgers on their menu – and no more burgers with frozen patties! We ordered a double cheeseburger with two smashed 100-gram beef patties, double cheddar, tomato, red onions, lettuce, pickles, ketchup and mayo for 169 (17 USD), including french fries and a soft drink.

Our burger came in a paper bag and looked neatly assembled. The beef blend, consisting of chuck, brisket and talow, had a great crust and was very tasty. However, it was seasoned a little too lightly, and we would have liked an extra touch of salt and pepper. The bun held everything together well and felt soft in our hands, but quickly became soggy since it hadn’t been toasted well enough on the inside. Thankfully, the vegetables were fresh and added a nice crunchy texture that we appreciated. The pickles were okay, but we would have preferred more acidity to create a better balance in our cheeseburger. Overall, the flavour profile was a bit too simple and cautious, and we would have appreciated a bit more of all the ingredients to really elevate the flavours. The fries were the low point of the meal and were both overcooked and dull, as grill kiosk fries tend to be.

Östermalmsgrillen serve a good burger, but above all a piece of Stockholm history. We also applaud that they’ve now stopped using frozen patties altogether, and have fully committed to burgers with fresh meat. But if they want to continue to compete with the top tier of the city’s best burgers, they’ll have to fine-tune the details a bit more.

Adress

Östermalmstorg, Stockholm Sweden

Mer information

Youtube-video

Uppdateringar

Uppdatering januari 2024:
Vi har gjort ett återbesök på Östermalmsgrillen och anser att de har sänkt kvaliteten jämfört med våra tidigare besök. Vi har därför sänkt betyget från 4/5 till 3/5.

Uppdatering januari 2023:
Placering på topplistan Sveriges 100 bästa burgare 2023: 63

Uppdatering november 2021:
Placering på topplistan Sveriges 100 bästa burgare 2022: 60

Uppdatering november 2020:
Vi har gjort ett återbesök till Östermalmsgrillen och anser att de har höjt kvaliteten avsevärt jämfört med vårt tidigare besök. Vi har därför höjt betyget från 2/5 till 4/5.

Recension från 20 november 2020

Recension skriven av Linus Josephson

Vi recenserade Östermalmsgrillen i början av 2017, men nu när de har uppdaterat så gott som allting på sin burgarmeny så var det dags för ett välbehövligt återbesök på den anrika grillkiosken på Östermalm i Stockholm. Menyn innehåller 12 mer eller mindre klassiska burgare, och vårt val föll på deras dubbla ost- & baconburgare med pommes frites och läsk för det överkomliga priset 130 kronor. Vi testade även deras enkla cheeseburgare med meny för 110 kronor.

Burgarna serverades hastigt i plastkorgar tillsammans med två rejäla skopor pommes frites, och gav ett ganska skönt intryck av burgare utan krusiduller – särskilt dubbelburgaren som såg riktigt maffig ut. Briochebrödet var följsamt i handen och fint rostat på insidan; precis som vi gillar det. De smashade köttpuckarna på 100 gram smakade gott, men saknade lite salt och peppar som hade höjt smakerna ytterligare. Köttet hade dessutom gärna fått vila några sekunder innan burgarna monterades, för nu blev bottenbröden alldeles uppblötta av köttsafterna och hade svårt att hålla ihop framåt slutet av måltiden. Baconet var lagom krispigt och bidrog med välbehövlig sälta mot den söta ketchupen, men smakbilden dominerades av den stora mängden senap. Just detta kändes som en onödig miss, speciellt med tanke på att de frågade om vi ville ha senap eller inte precis innan servering. Pommes fritesen smakade gott, men de hade gärna fått vara aningen mer välfriterade och krispiga.

Det märks tydligt att Östermalmsgrillen har ökat ambitionsnivån med sina burgare. Det är verkligen kul att se klassiska gatukök anamma smashburgare och den nya burgarscenens kvalitetskrav, och trots ovan nämnda missar så var vi i det stora hela väldigt nöjda med besöket. Men var uppmärksam vid ditt besök, för gatukökskulturen är fortfarande levande här … och om du inte är försiktig kan du råka beställa en burgare med räksallad.

We first reviewed Östermalmsgrillen back in 2017, but seeing as they’ve changed just about everything on their burger menu it was time to pay a new visit to their classic grill kiosk by Östermalmstorg in Stockholm, Sweden. Their menu consists of 12 more or less classic burgers, and we ordered their double Cheese & Bacon Burger with fries and a soft drink for 130 SEK (15 USD), plus a single Cheeseburger menu for 110 SEK (13 USD).

The burgers were promptly served in plastic baskets with two large scoops of fries, giving our meal an honest and no-frills impression. We especially liked the impressive look of our double burger. The brioche bun felt good and was nicely toasted on the inside, just as we like it. The smashed 100-gram patties tasted nice, but could have done with a bit more salt and pepper to really lift the beef flavours. And the patties themselves should have rested for a short while before assembly, seeing as the bottom bun became soggy from all the juices and almost fell apart toward the end of our meal. The savoury bacon was nice and crunchy, balancing out the sweet ketchup, but flavourwise the large amounts of mustard were a bit overpowering. This felt like an unnecessary mistake, especially seeing as they asked us if we wanted mustard just before serving our burgers. The French fries tasted nice, but we would have preferred them a bit crispier.

It’s clear that Östermalmsgrillen have stepped their burger game up, and we’re happy to see classic grill kiosks making smash burgers and living up to today’s expectations of what makes a good burger. But we’d still advise you to keep an eye on the menu, because old habits die hard and you could easily end up with a burger with grill staples such as shrimp salad if you’re not vigilant.

Recension från 17 mars 2017

Recension skriven av Linus Josephson

Generellt brukar vi inte recensera klassiska gatukök, men när de utannonserade att deras burgare görs av 100 % Black Angus-kött som de malt själva blev vi givetvis nyfikna. Att de har aktiva Instagram- och Snapchat-konton som ständigt uppdateras med välkonstruerade burgare gör inte saken sämre.

Vi beställde en klassisk ost- och baconburgare på 170 gram med pommes frites och läsk för 100 SEK. Burgaren tillagades hastigt och strax satt vi där med beställningen framför oss. Den klassiska känslan av att ”burgaren ser inte ut som på bilden” infann sig tyvärr snabbt och lustigt, för den platta burgaren lämnade mycket att önska rent estetiskt. Osten var knappt smält och de två tunna baconskivorna såg ganska ledsna nu.

Brödet var visserligen mjukt och bra, men borde ha rostats mer då det blev alldeles uppblött av både köttet och dressingen. Köttet var dessutom alldeles för kompakt, men smakade åtminstone gott. Den klassiska sötsliskiga hamburgardressingen var inte heller någon höjdare, och den motverkade smaken av osten och baconskivorna snarare än att förhöja den. Pommes fritesen var av samma habila kvalitet som man kan förvänta sig av ett klassiskt gatukök.

Överlag var detta en stor besvikelse för oss. Kanske krävs det att man tajmar sitt besök efter rätt burgarintresserade kock för att få samma burgare som syns i sociala medier, men en sån strategi är sällan hållbar i längden.

Topplistor

Sociala medier