Frick & Hagberg

En historisk burgare

1 5 5
Recension skriven av
Recension senast uppdaterad, 25 juni 2021
Frick & Hagberg

Frick & Hagberg är en smått legendarisk foodtruck som förtjänar en kort introduktion. De startade sin verksamhet 2013 i Stockholm, och var en av lanseringsrecensionerna när Burgerdudes.se öppnade sina dörrar under vintern 2014. Men våren 2016 serverade de sina sista burgare från trucken, och vi deltog faktiskt i en god men sorglig avskedsceremoni. I början av 2017 togs konceptet vidare till restaurangen Frick & Son, men de stängde stängde sina dörrar ett drygt år senare. Men under våren 2021 nåddes vi av de glädjande nyheterna att de hade startat igång foodtrucken igen – denna gång i Uppsala.

Menyn känns igen sedan tidigare, och burgarna kostar cirka 100 kronor för en enkel köttpuck på 130 gram, och ytterligare 40 kronor för en dubbelburgare. Vårt val föll på deras klassiska dubbla Smack-Jack för 145 kronor, med 260 gram kött, gruyère-ost, dressing, rödlök, tomat, pickles, majonnäs och ketchup. Till detta beställde vi deras dubbelfriterade pommes frites för 45 kronor.

Det var svårt att inte bli nostalgisk när vi hämtade vår burgare i luckan, och vår första tugga bekräftade att detta verkligen var en klassisk Frick & Hagberg-burgare. De tjocka och saftiga köttpuckarna var fint lösa med en rejäl kryddning samt en märkbar stekyta. Köttpuckarna var faktiskt nästintill för saftiga, och kunde gott ha fått vila en liten stund innan monteringen. Brödet från utomordentliga Leijon Stenugnsbageri & Konditori var härligt följsamt och höll ihop allt med bravur. Burgaren var kanske även aningen för mjuk, och det skulle vara önskvärt med något som bidrog med en lätt texturkonstrast. Pommes fritesen var precis som alltid riktigt dubbelfriterade och kunde nästan liknas vid små knapriga churros.

Det är glädjande för burgarsverige att Frick & Hagberg har börjat rulla på gatorna igen. Detta är en burgarklenod som borde bevaras, och deras burgare känns mer relevanta och unika än någonsin.

In English

Frick & Hagberg is an almost legendary food truck that deserve a short introduction. They started out in 2013 in Stockholm, and were one of the first reviews we published when we launched Burgerdudes.se in the winter of 2014. But during the spring of 2016 they served their last burgers from the truck, and we attended their tasty but sad going away party. Their concept was reborn in the beginning of 2017 as Frick & Son, but that only lasted for about a year. But in the spring of 2021, we heard the great news that the food truck had started rolling again – this time in Uppsala.

Their menu is the same as before, with burgers costing between around 100 SEK (11.5 USD) for a single 130-gram patty burger, and an additional 40 SEK (4.5 USD) for a double burger. We ordered their classic double Smack-Jack for 145 SEK (17 USD), with 260 grams of beef, Gruyère cheese, burger spread, red onions, pickles, mayo and ketchup. We also ordered their double-fried French fries for 45 SEK (5 USD).

We felt a bit nostalgic when we picked up our burger, and the first bite confirmed that this really was the Frick & Hagberg burgers we know and love. The thick, juicy patties were loose and excellently seasoned, with a great crust. They were almost a bit too juicy, and could have done with some rest before assembly. The bun from Leijon Stenugnsbageri & Konditori felt great and did an excellent job of keeping everything in place. The only real concern was that the burger was a bit too soft, and we could have done with some different textures. Their French fries were double-fried as always, and almost reminded us of churros. Delectable!

We’re really happy for the Swedish burger scene that Frick & Hagberg have hit the road again. They’re a piece of burger history worth preserving, and their hamburgers feel more relevant and unique than ever before.

Adress

Se webbplats för adress och schema, Uppsala

Mer information

Uppdateringar

Uppdatering juni 2021:
Vi har gjort ett återbesök till Frick & Hagberg och anser att de ska behålla betyget 5/5.

Uppdatering april 2021:
Frick & Hagberg har startat foodtrucken igen, fast nu i Uppsala. En uppdaterad recension kommer så snart som möjligt.

Uppdatering april 2016:
Frick & Hagberg har lagt ner sin verksamhet

Ursprunglig recension

Recension skriven av Toby Lee, 08 november 2014

Foodtrucken Frick & Hagberg serverar främst lunch norr om Slussen (se deras veckoschema på Instagram), men det är alltid värt mödan att hitta dem.

Köttet är ekologiskt och mals enligt blumenthalmetoden. Potatisbrödet är saftigt och suger upp köttsafterna i botten, medan den egengjorda dressingen högst upp fogar samman brödet med salladen, löken och den halvsmälta gruyère-osten. Resultatet blir en otroligt mör burgare som nästan smälter i munnen. Köttet skulle kanske kunna ha lite mer stekyta, men det är en petitess i sammanhanget när allt annat är så bra.

Frick & Hagberg saknar för närvarande möjlighet att servera pommes frites under särskilt regelbundna former. Vi hoppas att det ändras snart.

Topplistor

Socialt