
Fenomenet med UFO-burgare kom först i Sydkorea för några år sedan, och har ännu inte dykt upp i Sverige vad vi har sett. En UFO-burgare består av en monterad hamburgare som sedan läggs i ett slags runt våffeljärn som förseglar kanterna och skapar ett pirogliknande brödhölje. Vi hade faktiskt inte testat konceptet själva förrän vi besökte den serbiska burgarfestivalen Belgrade Burger Fest 2025, där vi hittade nyöppnade Space Burger som enligt egen utsago var först i landet. Deras exotiska festivalburgare Space Oddity med Black Angus-kött, karamelliserad lök, ostsås, cheddar, sallad och vitlöksmajonnäs kostade 1250 RSD (115 kronor).
Burgaren serverades försluten, och våra första tuggor blev av uppenbara anledningar ganska brödtunga. Som tur var så använde de sig av nybakade briochebröd, och färskheten märktes verkligen i smaken. Innandömet var väldigt mjukt och följsamt, med gott om sås och lök. Själva burgarköttet, gjort på Black Angus, var dock ordentligt kryddat, och både den ganska tuggiga konsistensen och smaksättningen påminde väldigt mycket om traditionella serbiska maträtter – särskilt tillsammans med deras örtiga pickles. Det visade sig att såsen dessutom innehåll både brieost och hackade valnötter, och vi hade föredragit lite mer renodlade burgarsmaker. Deras meny innehöll inte så många klassiska burgare, men vi blev ändå sugna på att testa deras efterrättsburgare i framtiden.
Space Burger har lyckats ganska väl med att introducera konceptet med UFO-burgare till oss, och även om detta riskerar att bli ganska gimmickartat så ser vi ändå fram emot att testa fler såna här stuntburgare i framtiden för att se hur de smakar med ett mer genomtänkt hantverkstänk.
In English
The UFO Burger phenomenon first appeared in South Korea a few years ago and has not yet appeared in Sweden, as far as we know. A UFO Burger consists of a assembled burger that is then placed in a kind of round waffle iron that seals the edges and creates a pierogi-like bread shell. We hadn’t actually tried the concept ourselves until we visited the Serbian burger festival Belgrade Burger Fest 2025, where we found the newly opened Space Burger, who claimed to be the first of its kind in the country. Their exotic festival burger, Space Oddity, with Black Angus beef, caramelised onions, cheese sauce, cheddar, lettuce and garlic mayo cost 1,250 RSD (12 USD).
Our burgers arrived perfectly sealed, and our first few bites were understandably rather bread-heavy. Fortunately, they used freshly baked brioche buns, and the freshness was definitely noticeable. The inside was very soft and tender, with plenty of sauce and onions. The burger patty itself, made from Black Angus beef, was well seasoned, and both the fairly chewy texture and the flavour reminded us a lot of traditional Serbian dishes – especially together with their tangy pickles. It turned out that the sauce also contained brie cheese and chopped walnuts, and we would have preferred a more refined burger flavour. Their menu didn’t contain many classic burgers, but we were still tempted to try their dessert burgers in the future.
Space Burger has done quite well in introducing the concept of UFO burgers to us, and even though this risks becoming a bit of a gimmick, we are still looking forward to trying more of these stunt burgers in the future to see how they can taste with a craft burger approach.