El Rancho de Santa África ligger i området Villa de Vallecas i Madrid, men vi besökte dem faktiskt på burgarfestivalen The Champions Burger utanför den spanska huvudstaden. Deras ordinarie restaurang bjuder på diverse kötträtter och fler än 10 olika hamburgare, men på festivalen fanns endast deras Fake Emmy-burger för 12 EUR (140 kronor). Den innehöll en rejäl köttpuck, rökt cheddar, baconmarmelad, karamelliserad lök och deras Emmy Rancho-sås, i deras signaturbröd.
Och det var just brödet som lämnade det största intrycket, då hälen var helt orimligt hög. Våra första tuggor smakade nästan bara bröd, vilket var väldigt tråkigt då själva köttet var otroligt gott. El Rancho de Santa África använder köttypen Wagyu Retamar, som var supersaftigt, väldigt smakrikt och perfekt mediumstekt. Emmy Rancho-såsen hade lite kick, men i slutändan blev det de söta smakerna från den karamelliserade löken och baconmarmeladen som tog över. Om de hade kapat en centimeter från bottenbrödet hade proportionerna blivit bättre, men nu blev nästan varje tugga alldeles för brödtung. Det var visserligen rätt mjukt, men ändå ganska torrt på insidan, och eftersom de inte ens rostat brödet ordentligt så blev det snabbt geggigt, och framåt slutet av måltiden höll vi mest i en mjuk röra.
Om El Rancho de Santa África hade rett ut sina ratioproblem så hade vi kunnat njuta mer av själva ingredienserna, men med tanke på att de själva stolt visar upp dessa brödbjässar på sina sociala medier så kan vi inte rekommendera ett besök.
In English
El Rancho de Santa África are located in the Villa de Vallecas neighbourhood of Madrid, but we visited them at The Champions Burger festival outside the Spanish capital. Their regular restaurant offers various meat dishes and more than 10 different burgers, but at the festival they only had their Fake Emmy burger for 12 EUR (13 USD). It contained a large beef patty, smoked cheddar, bacon marmalade, caramelised onions and their Emmy Rancho sauce, inside their signature bun.
And it was the bun that left the biggest impression, as the heel was unreasonably high. Our first bites tasted just tasted of bread, which was a pity seeing as the meat itself was incredibly good. El Rancho de Santa África uses Wagyu Retamar, which was super juicy, very flavourful and cooked perfectly medium rare. The Emmy Rancho sauce had a bit of a kick, but in the end the sweetness from the caramelised onions and bacon marmalade took over. If they had cut a centimetre off the bottom bun, the ratios would have been better, but now almost every bite contained too much bread. It was quite soft, but still quite dry on the inside, and since they didn’t even toast the bun properly, it quickly became mushy, and by the end of the meal we were mostly holding a soft mess.
If El Rancho de Santa África had sorted out their ratios issues, we could have enjoyed the actual ingredients more, but given that they proudly display these bread monsters on their socials, we’re assuming that the ratios are intentional, which means that we really can’t recommend a visit.