Spikat

Spiken i kistan

1 1 5
Skriven av
Uppdaterad 29 januari 2023
Spikat

Spikat öppnade i Majorna i Göteborg, och själva restaurangen inger en känsla av att vara ett förfinat gatukök. Vi dök upp för en sen lunch och valde två olika burgare. Det blev en klassisk cheeseburgare för 99 kronor med en köttpuck på 160 gram, samt cheddarost, sallad, tomat, lök, picklad gurka och Spikats egen originaldressing, samt en chili cheese-burgare för 109 kronor med 160 gram kött, jalapeñocrème, pepperjack-ost, cheddarost, chiliströssel, picklad rödlök, tomat och sallad. Vi tog också en portion pommes frites för 26 kronor och favoriten jalapeñodipp för 12 kronor.

Hamburgarna såg prydligt konstruerade ut, men det var också ungefär där det positiva tog slut. Brödet var stenhårt och så stumt att allt inuti höll på att falla ner på brickan, och det kändes faktiskt nästan som att lyfta en sten. När vi äntligen samlat ihop oss och kunde ta en tugga så möttes vi av det otroligt tråkiga köttet. Det var riktigt segt och kompakt och kändes som en grå boll av köttfärs. Besvikelsen var total, då det ändå gav oss ett fint intryck med en trevlig stekyta. Originaldressingen på vår cheeseburgare var alldeles för söt och salladen gjorde inte mycket för burgaren. Chiliburgaren hade inte en uns hetta, men var i alla fall ganska krämig och inte lika torr som originalvarianten. Pommes fritesen var helt okej, men dippen smakade inte alls jalapeño och var även den en besvikelse.

Det var med en sten i magen vi lämnade Spikat. Vi är förvirrade, men kanske främst ledsna, att restauranger fortfarande öppnar i Sverige med så här låg nivå.

In English

Spikat opened in Gothenburg’s Majorna district in 2020, and the restaurant itself looks like a refined grill kiosk. We visited them for a late lunch and ordered two different burgers; a classic Cheese Burger for 99 SEK (11.5 USD) with a 160-gram patty, plus cheddar, lettuce, tomato, onions, pickles and house sauce, plus a Chili Cheese Burger for 109 SEK (12.5 USD) with a 160-gram patty, jalapeño cream, pepper jack cheese, cheddar, pickled red onion, tomato and lettuce. We also ordered some french fries for 26 SEK (3 USD) and a jalapeño dip for 12 SEK (1.5 USD).

The burgers looked pretty neat, but that was about the only positive thing about them. The bun was hard as rock and so dense that everything inside almost fell out. It felt like lifting a small stone, to be honest. When we finally composed ourselves enough to take a bite we got to taste the really bland beef. It was chewy and compact, like a grey lump of mince meat. We felt really disappointed, especially seeing as it looked alright and had a nice crust. The original sauce on our cheese burger was far too sweet, and the lettuce didn’t do much for the texture. Our chili burger wasn’t spicy at all, but it was at least a bit creamy and not as dry as the original burger. The french fries were alright, but the dip didn’t taste of jalapeño at all and was a let-down as well.We

We left Spikat feeling pretty awful; confused and also quite sad that burger joints are still opening and serving this low quality burgers in Sweden.

Adress

Karl Johansgatan 58, Gothenburg Sweden

Mer information

Topplistor

Sociala medier