N.E.O.

Kanske inte så nytt längre

1 3 5
Skriven av
Foto: Neo:s Hamburgare från N.E.O..

När N.E.O. öppnade för mer än 10 år sedan så stod bl.a. den välrenommerade kocken Tommy Myllymäki bakom satsningen. Restaurangen är stor, stilrent inredd och vackert belägen vid Munksjön i centrala Jönköping, och här finns dessutom en rymlig uteservering. Vid vårt besök fanns två olika köttburgare på menyn samt en vegetarisk variant, och vi beställde en Neo:s Hamburgare med två smashade köttpuckar à 100 gram, cheddar, karamelliserad lök, saltgurka och burgardressing för 215 kronor. I priset ingick pommes frites.

Vår hamburgare såg lovande ut med ganska lättsmashat kött, ett jämnsnyggt lager av toppings och en fin rostning på insidan av brödet. Köttet hade en mör och saftig textur, men var tyvärr alldeles för hårt saltat. Osten tillförde en trevlig krämighet som förstärktes av den nästan lika krämiga dressingen, som dessutom hade en ganska försiktigt söt smak. Den karamelliserade löken var också ganska mild i smaken, men vi uppskattade att den påminde mer om stekt lök i texturen då det är alltför vanligt att karamelliserad lök blir mer som ett tråkigt lökmos. Saltgurkan var tunnskuren och tillförde mest lite mer sälta, vilket inte behövdes i det här fallet. Vi hade velat ha mer tryck i smakerna, och lite syra någonstans, för nu blev just saltet dominerande. Våra pommes frites hade skalet kvar och en trevlig potatissmak, men var något underfriterade.

N.E.O. serverar hamburgare med ett eget stuk, och kvaliteten och hantverket lyser igenom. Här betalar du kanske allra mest för utsikten, men den är faktiskt inte så pjåkig.

In English

When N.E.O. opened more than 10 years ago, renowned chef Tommy Myllymäki was behind the venture. The restaurant is large, stylishly decorated and beautifully located by Lake Munksjön in the centre of Jönköping, and they also have a spacious outdoor terrace. During our visit, they offered two different meat burgers on the menu as well as a vegetarian variant, and we ordered a Neo:s Hamburgare with two smashed 100 gram beef patties, cheddar, caramelised onions, pickles and burger sauce for 215 SEK (20.5 USD). French fries were included in the price.

Our burger looked promising with fairly loosely smashed beef, an even layer of toppings and a nicely toasted bun. The patties had a tender and juicy texture, but were unfortunately too salty. The cheese added a nice creaminess that was enhanced by the almost equally creamy burger sauce, which also was quite sweet. The caramelised onion was rather mild in flavour, but we appreciated that it’s texture was similar to that of fried onions, as caramelised onions often tend to be mushy. The pickles were thinly sliced and mostly added a little more saltiness, which was not needed in this case. We would have liked more depth in the flavours, and some acidity somewhere, because now the salt became overpowering. Our skin-on fries had a nice potato flavour, but were slightly undercooked.

N.E.O. serve burgers with a distinctive style, and the quality and craftsmanship is evident. The high price-point is probably due to the great view from the restaurant, so it’s up to you to decide if it’s worth it.

Adress

Södra strandgatan 6, Jönköping Sweden

Mer information

Youtube-video

Topplistor

Sociala medier