Restaurang Milles

Med nöd och näppe godkänt

1 3 5
Skriven av
Restaurang Milles

Restaurang Milles slog upp dörrarna på exklusiva Strandvägen i Stockholm 2013, och när vi recenserade dem för första gången under 2015 så serverade de en rejäl restaurangburgare med kvalitativa råvaror. Många år har gått sedan dess, och vi kände att det var dags för en uppdaterad recension. I skrivande stund serverar de bara burgaren ”Black Angus Smash” under sina helgbruncher. Den innehöll cheddar, bacon, rostad lökmajonnäs, krispsallad och pickles, plus en portion pommes frites med het ketchup, och kostade 235 kronor.

Burgaren serverades på en bastant porslinstallrik, och såg ut att vara komponerad med omtanke. Trots sin relativt höga höjd var det inga större problem att omfamna burgaren med händerna. Brödet var följsamt, men något för hårt grillat både på utsidan och insidan, vilket gav den en lätt bränd smak. De dubbla köttpuckarna kändes dessutom lite stumma och stela även om kryddningen och smaken var godkänd. Som tur var så hade den tjocka baconskivan en perfekt krispig konsistens, vilket gav hela burgaren en djup sälta. Den rikliga mängden rostad lökmajonnäs tillförde en trevligt mjuk smak som samspelade väl med de andra ingredienserna – särskilt baconet. Vi var däremot inte överförtjusta i den bleka cheddarosten som hade smält ojämnt och som gjorde vissa av tuggorna onödigt sega. Pommes fritesen hade ett behagligt krisp och en god potatissmak, och den tillhörande heta ketchup-dippen var också trevlig.

Trots sitt höga pris och en del skavanker så serverar Restaurang Milles ändå en med nöd och näppe godkänd hamburgare – mycket tack vare den stora portionen, den trevliga personalen och det fantastiska läget.

In English

Restaurang Milles opened on the exclusive Strandvägen address in Stockholm back in 2013, and during our first review in 2015 we ate an impressively large gourmet burger with high quality ingredients. But many years have now passed, and it was time for an updated review. At the moment they only serve their ”Black Angus Smash” burger during their weekend brunches. It contained cheddar, bacon, a roasted onion mayo, lettuce and pickles, plus an order of french fries with spicy ketchup, and cost 235 SEK (25 USD).

The hamburger came served on a large plate, and had been thoughtfully assembled. And despite its imposing height we had no problems lifting it with our hands. The bun felt freshly baked, but had been grilled too hard on both sides, giving it a slightly burnt flavour. And the double patties were a bit compact as well, even though they were properly seasoned and tasted good. Thankfully, the thick slice of bacon was perfectly crispy, giving the entire meal some deep and salty flavours. The large amounts of roasted onion mayo worked really well with the other ingredients (especially the bacon), adding some soft sweetness to our meal. We weren’t that impressed with the pale and unevenly melted cheddar, as it made parts of the burger really chewy. But the french fries were crispy with great flavours, and we enjoyed the spicy ketchup as well.

Despite its high price and a few flaws, Restaurang Milles just barely manages to reach a passing grade – mainly thanks to the large serving, the friendly service and the great location.

Adress

Strandvägen 1, Stockholm

Mer information

Uppdateringar

Uppdatering februari 2022:
Vi har gjort ett återbesök till Restaurang Milles och anser att de ska behålla sitt betyg.

Recension från 15 maj 2015

Recension skriven av Marcus Sjöström

Milles bakficka – eller Michelle van der Milles som det faktiskt heter – är granne med och lillasyster till restaurangen Strandvägen 1. Adressen är en av Stockholms exklusivaste och vinlistan är omfattande. Inte ett traditionellt burgarhak alltså, men köket är välrenommerat och eftersom de har en högrevsburgare på menyn så är de värda ett besök.

Första intrycket av burgaren är aningen förvirrande. Vi beställde in fyra burgare totalt, och alla såg ganska olika ut. En av oss fick ett jättestort salladsblad i botten, en annan fick en jättelik tomatskiva medan en tredje tycks knappt ha fått något grönt alls. Första tuggan blottar en perfekt stekt köttpuck med en jämn och vacker rosa ton. Trevligt. Kommande tuggor bjuder dock på varierande överraskningar; en plötslig stor baconbit, en intensiv kick av rödlök, en lätt majonnäschock. Och alltså inte allt på en och samma gång utan varje tugga bjöd på något nytt. Så ska det inte vara.

Vi möts av leende personal och själva köttet är jättebra – men helheten är spretig. Vissa ställen brinner för att skapa den perfekta burgaren, medan andra har ett mer generellt fokus på bra råvaror och service. Milles Bakficka tillhör helt klart den sistnämnda kategorin.

Topplistor

Sociala medier