
Oak’A Burgers var ett av de första smashburgarställena i Lettland, och öppnade sin första restaurang i Riga redan 2021. Numera har de två restauranger i huvudstaden, och vi besökte enheten söder om stan i närheten av Āgenskalns marknad. Den stimmiga restaurangen bjöd på en dignande meny bestående av tiotalet köttburgare, samt vegetariska, veganska och kycklingvarianter. Men trots att menyn var lång så var det svårt att hitta något som passade jättebra, främst för att alla burgare hade någon av alla deras egna såser, vilket gjorde smakbilden spretig. Valet föll till slut på en Oklahoma Onion Smash Burger, med två 90-gramsköttpuckar, ost, stekt lök, pickles och deras original-BBQ-sås. Den kostade 13 EUR (145 kronor) inklusive pommes frites.
Vår burgare var riktigt stor när den anlände, med ett rejält bröd som hade en oproportionerligt stor krona. Själva brödet var i alla fall gott och ganska sött. Köttet hade tyvärr inte löksmashats som vi förväntat oss, utan den stekta löken låg i stället ovanpå köttet som hade en klart godkänd stekyta. Osten var lagom smält och deras pickles var friska och bidrog med en efterlängtad syra. Och den behövdes, då deras BBQ-sås var väldigt söt, och tillsammans med brödet blev burgaren lite obalanserad. Men det var ändå gott, och vi uppskattade att vi fick ett par svarta plasthandskar då burgaren var rejält såsig framåt slutet av måltiden. Pommes fritesen var väldigt goda, med rejält mättande potatissmak. Även sötpotatispommesfritesen för 3,5 EUR (40 kronor) var krämiga inuti och krispiga på utsidan. Vi uppskattade deras såsbuffé, och med tanke på att de var riktigt goda så kändes det onödigt att alla deras burgare redan innehöll någon sås utan större eftertanke.
Oak’A Burgers burgare var både mättande och prisvärda, och vi uppskattade det stora urvalet. Men vi hade hoppats på lite mer genomtänkta ingrediensval. Slutresultatet blev i alla fall helt okej.
In English
Oak’A Burgers was one of the first smash burger joints in Latvia, opening their first restaurant in Riga back in 2021. They now have two restaurants in the capital, and we visited the one south of the city near Āgenskalns Market. The lively restaurant offered an extensive menu consisting of a dozen beef burgers, as well as vegetarian, vegan and chicken options. But despite the long menu, it was difficult to find something that suited us perfectly, mainly because all their burgers had one of their own sauces, which made the flavour profile seem a bit disjointed. We finally settled on an Oklahoma Onion Smash Burger, with two 90-gram patties, cheese, fried onions, pickles and their original BBQ sauce. It cost EUR 13 (GBP 14.50) including fries.
Our burger arrived looking really big, with a substantial bun that had a disproportionately large crown. The bun itself was tasty and quite sweet. Strangely enough, the onions hadn’t ben smashed into the beef as we had expected, and were just placed on top of the meat. The patties still had a perfectly acceptable crust though. The cheese was melted just right and the pickles were fresh and added a welcome acidity. And this was needed, as the BBQ sauce was very sweet, and along with the bun, made the burger a little unbalanced. But it still tasted good, and we appreciated getting a pair of black plastic gloves, as the burger ended up very messy towards the end of the meal. The fries were very tasty, with a satisfying potato flavour. Even the sweet potato fries for 3.5 EUR (4 USD) were creamy on the inside and crispy on the outside. We appreciated their sauce bar, and considering that all of their BBQ sauces were really good, it felt unnecessary that all their burgers contained so many sauces already.
Oak’A Burgers serve filling and affordable burgers, and we appreciated the large selection. However, we had hoped for a little more thought put into the choice of ingredients. The end result was still Oak’A though.