Tegellådan ligger i en av de gamla Gasverket-tegelbyggnaderna i Norra Djurgårdsstaden i Stockholm, och i de vackra lokalerna ryms deras restaurang, bryggeri och taproom. Bakom bryggpuben står teamet från Lådan, däribland dem Jon Widegren – grundaren av legendariska Flippin’ Burgers. Cheeseburgaren på Tegellådans meny bestod av dubbla 80-gramsköttpuckar, cheddar, karamelliserad lök, pickles, senap, ketchup och majonnäs. Den kostade 170 kronor, och vi köpte även pommes frites för 55 kronor.
Vår burgare såg väldigt inbjudande ut, och vi kände oss allt lite nostalgiska när vi plockade upp den. Brödet hade en lite rustik känsla på ytan, men var fluffigt och varmt inuti. Det blev dock lite för stort och dolde en del av köttsmaken, vilket var synd då själva köttet imponerade stort med sina djupa bifftoner. Köttpuckarnas stekyta var utmärkt, och de var så pass saftiga och smakrika att vi inte kunde sluta äta. Vi uppskattade den krämiga osten, men hade gärna sett ytterligare en skiva för att skapa en bättre balans. Två skivor av den picklesen var också i minsta laget, då vi gärna hade fått en bit i varje tugga. Den karamelliserade löken hade fortfarande lite bett i sig, och höll sig på en blygsammare nivå av sötma, vilket vi uppskattade. Men med det sagt så saknade vi också krispet och syran från färsk lök som vi vant oss vid i en klassisk cheeseburgare, så bytet gav blandade känslor. Vi hade faktiskt även gärna sett lite mer ketchup, då den föll lite i skymundan här. Våra krispiga pommes frites var välfriterade med lagom sälta och en god potatissmak.
Tegellådan serverar en imponerande cheeseburgare, och det är tydligt att de kan sitt hantverk. Det finns några detaljer som gärna får finslipas i framtiden, men med det sagt så är Tegellådan en solklar destination för alla som gillar gedigen streetfood i en härlig miljö.
In English
Tegellådan is located in the refurnished Gasverket brick buildings in Norra Djurgårdsstaden in Stockholm, and the beautiful premises is home to their restaurant, brewery and taproom. The brewpub is run by the team from Lådan, including Jon Widegren – founder of the legendary Flippin’ Burgers. The cheeseburger on the Tegellådan’s menu featured double 80-gram beef patties, cheddar, caramelised onions, pickles, mustard, ketchup and mayo. It cost 170 SEK (16 USD), and we also ordered french fries for 55 SEK (5 USD).
Our burger looked very inviting, and we felt all a little nostalgic when we picked it up. The bun had a slightly rustic feel on the surface, but was fluffy and warm inside. However, it was a little too big and masked some of the meat flavour, which was a shame as the patties impressed greatly with their deep beefy tones. The patties had an excellent crust, and they were so juicy and flavourful that we couldn’t stop eating. We appreciated the creamy cheese, but would have liked another slice for a better balance. Two pickle slices wasn’t really enough either, as we would have liked some in every bite. The caramelised onions still had a bit of bite to them, and wasn’t too sweet either which we appreciated. But with that being said, we also missed the crunch and acidity of fresh onions that we’ve become accustomed to in a classic cheeseburger, so the substitution was a mixed bag. And we would also have liked a little more ketchup, as it didn’t really stand out here. Our crispy fries were well cooked with just the right amount of saltiness and a tasty potato flavour.
Tegellådan serves an impressive cheeseburger, and it is clear that they know their craft. There are a few details that could be fine-tuned in the future, but Tegellådan is without a doubt a great destination for anyone who likes solid street food in a lovely environment.