
Kalk Gourmetburgare & Nöje – eller kort och gott bara Kalk – är en otroligt charmig restaurang i Löttorp, inte i långt ifrån Ölands nordligaste spets. Här har de huserat sedan 2009, och hantverksburgare har funnits på menyn sedan dag ett. Numera serverar de även mycket annan mat, ofta lokalt och efter säsong, men burgarna har fortfarande sin självklara plats på menyn. Vi beställde tre av deras sex nötköttsburgare, nämligen Klassiker med Västerbottensost och bacon för 240 kronor, Hot Ass Hell med Västerbottensost, bacon, picklad chili och hot sauce för 260 kronor och Massa Lök Extra Ost med taleggio, karamelliserad gul lök, syrad rödlök, fermenterad vitlök och friterad schalottenlök för 260 kronor. Alla burgare innehöll dessutom sallad, tomat, rödlök, saltgurka och majonnäs, och serverades med nyfriterade potatischips.
Köttet serverades medium efter kökets rekommendation. Den rejäla köttpucken innehöll dessutom rökt chili, och det kändes lite gammalmodigt att ha denna tillsats. Själva burgarna såg också ut som hantverksburgare brukade se ut förr, med ett rustikt egenbakat surdegsbröd som genomborrats med en pinne. Det bleka brödet var i alla fall supermjukt och väldigt smakrikt, och den stora köttpucken var härligt rosa i mitten i två av våra burgare, och lite mer genomstekt i den tredje. Köttsmaken var ganska subtil, men ändå saftig och god även om chilin tog lite mycket plats. Det passade bättre i just chiliburgaren, som bjöd på en tydlig hetta. Vi gillade även det smakrika och knapriga baconet, och det mesta var gott med många smaker som gjorde sitt bästa för att samsas. Vi föredrar pommes frites, men chipsen var både goda och krispiga.
Kalk har mycket annat tilltalande på menyn också. Burgarna är fortfarande gedigna med lite vintage-tänk, och även om prisbilden är något hög så besöker vi dem gärna igen både för stämningen och servicen. Och för att utforska resten av matutbudet, såklart.
In English
Kalk Gourmetburgare & Nöje – or just Kalk – is an incredibly charming restaurant in Löttorp, not far from the northernmost tip of Öland. They opened in 2009, and craft burgers have been on their menu since day one. Nowadays, they also serve a wide variety of other dishes, often locally sourced and seasonal, but the burgers still have their rightful place on the menu. We ordered three of their six beef burgers: the Classic with Västerbottensost cheese and bacon for 240 SEK (24.5 USD), the Hot Ass Hell with Västerbottensost cheese, bacon, pickled chili and hot sauce for 260 SEK (26.5 USD), and the Massa Lök Extra Ost with taleggio, caramelised yellow onions, pickled red onion, fermented garlic and fried shallots for 260 SEK. All burgers contained lettuce, tomato, red onions, pickles and mayo, and came with freshly fried potato chips.
The meat was served medium, as recommended by the kitchen. The thick beef patty also contained smoked chili, which felt a little old-fashioned. The burgers themselves looked like the craft burgers of former times, with a rustic, homemade sourdough bun pierced with a skewer. The pale bun was super soft and very tasty, and the large patties were beautifully pink in the middle of two of our burgers and a little more well done in the third. The meat flavour was quite subtle, but still juicy and tasty, even if the chili took up a little too much space. It worked better in the chili burger, which was pleasantly spicy. We also liked the flavourful, crispy bacon, and most of the ingredients worked well together. We prefer French fries, but the potato chips were flavourful and crispy.
Kalk has many other appealing items on their menu as well. The burgers are still a solid choice with their vintage feel, and even though the prices are a bit high we would gladly visit them again for both the atmosphere and the service. And to check out the rest of their menu, of course.