Den nya topplistan för Stockholm

Stort test av Stockholms bästa burgare

05 oktober 2018
Den nya topplistan för Stockholm

Vi har i skrivande stund recenserat 325 restauranger, och 19 av dem har fått vårt högsta betyg. Hela sex av dem finns i vår huvudstad, och vi har hittills rangordnat dem enligt följande; Flippin’ Burgers, Franky’s, Bastard Burgers, Funky Chicken Food Truck, Barrels Burgers & Beers och Bun Meat Bun. Vi har fått en hel del synpunkter från er läsare om att vi borde uppdatera vår topplista för staden, och trots att vi ändå brukar göra regelbundna återbesök så bestämde vi oss för ett par veckor sedan för att ägna en hel helg åt att verkligen se skillnaderna mellan dem.

Upplägget var enkelt: Vi besökte två ställen per dag där vi beställde in två olika typer av burgare: en enkel cheeseburgare och en med bacon och ibland barbecuesås. Totalt åt vi 25 burgare under loppet av 50 timmar (från fredag lunch till söndag lunch), och vi skrev ned våra synpunkter och rangordnade restaurangerna. Sedan träffades vi ett par dagar senare för att rösta fram vår nya topplista.

Vi sammanfattar resultatet i denna artikel, samt har diskuterat det mer ingående i Burgerdudes Podcast avsnitt tre, som ger en mer detaljerad genomgång. Vi vill poängtera att alla sex restauranger fortfarande är värdiga fempoängare, och att vi inte kommer att ändra några betyg. Däremot blev det tydligt att vissa femmor är starkare och svagare än andra.

Efter besöken rangordnade vi varje ställe individuellt, och tilldelade poäng till dem. Första placering fick 6 poäng, ända ned till sistaplaceringen som fick 1 poäng.

Placering 6: Franky’s (5 poäng)

Hos Franky’s beställde vi Franky’s Original med ost, inlagd rödlök, tomat, sallad och dressing, samt Texas med ost, bacon, barbecuesås, inlagd rödlök, tomat, sallad och bacon. Det vi saknade mest var nog kryddning och textur, något som nog märktes mest när vi hade ätit oss igenom utbudet på alla andra ställen. Köttet hade en bra stekyta, men var ändå väldigt mjukt. Några av oss gillade det lättuggade baconet, men inte alla.

Tillsammans med det väldigt lättuggade brödet blev hela burgaren lite för diskret och saknade något som stack ut (förutom den goda rödlöken som tillsammans med salladen bjöd på majoriteten av tuggmotståndet) trots att den såklart smakade riktigt gott. Det var väldigt subtila smaker, förutom den söta barbecuesåsen som saknade balans. Femman kvarstår som betyg, men detta är inte längre burgarrestaurangen som hotar att ta över kronan som Stockholms främsta burgarhak.

Anteckningar från besöket: ”Lite för mjuk totalt sett”, ”God picklad lök”, ”Brödet smakar gott men konsistensen påminner om sockerkaka”.

Placering 5: Bun Meat Bun (7 poäng)

Bun Meat Bun i Söderhallarna beställde vi dubbla Royale with Cheese med ost, pickles, silverlök, majonnäs, senap och ketchup, samt dubbla Beach Town BBQ med ost, bacon, barbecuesås, majonnäs och rödlök. Sveriges svar på Shake Shack står för en lyxig fastfood-burgare, som dock led av några mindre brister under vårt besök. Våra burgare var till exempel lite ojämnt uppbyggda, med olika mycket bacon på Beach Town BBQ och torrare kött på Cheeseburgaren, medan baconburgaren var riktigt saftig. Barbecuesåsen på den sistnämnda var dock för söt och tog över något.

Det var såklart väldigt gott, men jämfört med många av de andra smakupplevelserna vi fick denna helg så bleknade det något. Däremot så är priset ruskigt bra, och de tillhör ju fortfarande toppskiktet i Sverige.

Anteckningar från besöket: ”Saknar finess, men även det är charmigt”, ”Konstigt utplacerat bacon, längst fram i burgaren”, ”Massor av sås som rinner och droppar”.

Placering 4: Barrels Burgers & Beers (14 poäng)

Vi besökte Barrels Burgers & Beers restaurang vid Smålandstorget mitt i city, och noterade en lustig sak med menyn. Ingen burgare innehåller bacon som standard, och deras Cheeseburgare, No. 1 och Barrels är förvillande väldigt lika varandra. Vi beställde därför en Cheeseburgare med cheddar, silverlök, pickles dijonsenap och ketchup, samt en Barrels (cheddar, silverlök, pickles, majonnäs, senap och ketchup) med bacon som tillbehör. Köttet var härligt saftigt och välkryddat, med en riktigt fin stekyta.

Dijonsenapen och silverlöken var något ojämnt fördelad på burgarna, och brödet var lite för mjukt och lättuggat, men detta räddades upp av den fina crusten på det smakrika köttet. Deras Barrels-burgare var fenomenal, och baconet var kanske det bästa vi testade under helgen, så vi efterlyser nog en baconburgare på menyn som standard. Barrels imponerar mer och mer för varje år som går.

Anteckningar från besöket: ”Kanske det bästa baconet under testet”, ”Gott och välkryddat kött med bra stekyta”.

Placering 3: Funky Chicken Food Truck (15 poäng)

Funky Chicken Food Truck står vid Hornstulls Marknad under sommarhalvårets helger, men serverar annars burgare tisdag-fredag i Nacka Strand. De har endast en burgare på menyn åt gången, och vid vårt besök var det deras ”Bad Gringo” med lök, jalapeños, ost och anchomajonnäs.

Det här är äkta streetfood; en kladdig och kryddstark smakexplosion med saftigt kött och en fantastisk stekyta. Briochebrödet är försvinnande fluffigt och kanske lite för mjukt, och ibland kan alla ingredienserna ta över och hålla tillbaka de andra smakerna. Men med det sagt så bjuder deras burgare på en rejäl burgarsmocka som sitter där den ska – varje gång. Funky  Chicken Food Truck serverar Sveriges bästa foodtruckburgare, den saken är säker.

Anteckningar från besöket: ”Burgare med mycket kärlek”, ”Bra crust och jämnt stekt bröd som tillsammans känns lite knäckigt”, ”Man blir glad av att äta den”.

Placering 2: Bastard Burgers (19 poäng)

Bastard Burgers ligger bara ett par kvarter från Franky’s, men känns som dess raka motsats. Det här är en riktig streetfoodburgare med mycket smak och en rejäl stekyta. Originalburgaren The Bastard med med cheddar, dillpickles, gul lök, majonnäs, senap och ketchup känns som en gourmetvariant av McDonald’s cheeseburgare, med klassiska smaker som verkligen sitter perfekt. Texas med rökt bacon, barbecuesås, cheddar, rödlök, sallad och chipotledressing bjöd på en rökig kavalkad av smaker.

Barbecuesåsen Eld & Lågor från Lagrito’s var fenomenalt het och smakrik, men det knaperstekta baconet var lite av en vattendelare, då några av oss tyckte att den var lite för hård. Men om du gillar knaprigt bacon så är detta inga problem. Överlag så var detta en av höjdpunkterna under vårt test, och det är kul att se att Bastard Burgers har hittat sitt flow i Stockholm.

Anteckningar från besöket: ”Messy och sloppy på ett charmigt sätt”, ”Grym pickles”.

Placering 1: Flippin’ Burgers (24 poäng)

Kön ringlade sig lång utanför Flippin’ Burgers redan innan öppning på lördagsmorgonen, men vi hade följt vårt eget råd och dök upp 11.45 så att vi kom in först och kunde lägga dagens första beställning. Och kvaliteten märktes av redan vid första tuggan. Brödet var följsamt, köttet var saftigt och alla ingredienserna samspelade perfekt. Det här är en sann hantverksburgare som befäster deras plats som en av världens bästa hamburgerrestauranger.

Den nya B.C.P.-burgaren innehåller bacon, ost och pickles, och var fantastisk i sin enkelhet. Baconet från Korvhantverk var superknaprigt och passade perfekt med picklesen. Vi beställde även deras Cheeseburgare som var lite för enkel då den saknade sås helt (den var dock utmärkt med senap och ketchup) samt Flippin’ som förutom senap och ketchup dessutom har lök och majonnäs. Detta var en enkel men ändå krämig och smakrik burgare som passar vid alla tillfällen.

Vi gillade även stämningen i lokalen, som hade en behaglig ljudnivå och ett fint ljusinsläpp. Trots att vi har fått många mail om att Flippin’ har tappat gnistan på senare tid så visade de sig vara det överlägset bästa burgarhaket under helgen, sett till hamburgarna, lokalen och helhetstänket.

Anteckningar från besöket: ”Brödet var stadigt men ändå mjukt och höll ihop bra”, ”Äkta hantverk och utmärkt känsla för detaljer”, ”Sjukt bra helhet”.

Vår nya topplista för Stockholm ser ut så här:

1. Flippin’ Burgers (oförändrad placering)
2. Bastard Burgers (+1 steg i listan)
3. Funky Chicken Food Truck (+1 steg i listan)
4. Barrels Burgers & Beer (+1 steg i listan)
5. Bun Meat Bun (+1 steg i listan)
6. Franky’s (-4 steg i listan)
7. Miss Behave Bar (deltog ej i detta test)
8. Krubb (deltog ej i detta test)
9. Burgers and Pastrami – BAP (deltog ej i detta test)
10. Phil’s Burger (deltog ej i detta test)

Alla i redaktionen rankade Flippin’ Burgers som bäst i Stockholm, och ansåg att det var en ganska tydlig skillnad mellan dem rent helhetsmässigt. De behåller med andra ord sin förstaplats i Sverige. Utöver detta så är den största skillnaden att Franky’s tappar fyra steg, och att alla andra tar ett steg uppåt.

Det var i alla fall otroligt lärorikt att testa alla burgarna under så kort tid, och skillnaderna mellan dem utkristalliserades väldigt snabbt. Vi hoppas att ni tyckte att detta var intressant också, och att ni vill se fler tester av denna typ.

Om du vill stödja oss i vårt arbete och bli delaktig i våra resor och projekt (samt få en massa roligt tillbaka) så får du väldigt gärna stödja oss via Patreon.com/burgerdudes. Det är tack vare våra Patrons som vi har kunnat starta vår podcast och göra fler resor, så vi är otroligt tacksamma! Vi har massor av planer för den närmaste tiden, bland annat att göra fler återbesök och test i vår topplista. Vi vill även fokusera på många av ställena som inte har fått högsta betyg men som ändå kämpar om de övriga platserna.

Utöver vår podcast så hittar ni även en liten film från vår burgarhelg! Hör av dig om du har några frågor via Facebook, Instagram eller direkt till oss, så ses vi ute i burgarvimlet!

Topplistor

Sociala medier