Phil’s Burger

Still got a Phil'in

1 4 5
Skriven av
Phil’s Burger

Phil’s Burger öppnade sin första restaurang öppnade redan 2013 på Kungsholmen i Stockholm, och blev snabbt en av de första gourmetburgarkedjorna i Sverige. Idag har de expanderat till fler än tio restauranger, och finns även i Uppsala och Eskilstuna. Under denna tid har de även hunnit med att vinna burgarkategorin i Food Truck-SM 2019 och vara först ut på svenska marknaden med veganköttet Beyond Meat. Vi recenserade dem när vi startade Burgerdudes 2014, så det var hög tid för en ny genomgång av deras burgare.

Menyn är relativt sparsmakad med sju olika burgare prissatta mellan 79 och 119 kronor. Vi siktade in oss på standardburgaren Phil’s och klassikern Dubbel Cheese. Maten serverades som vanligt på en stilig metallbricka, med burgarna prydligt placerade i pappersfickor.

Deras egenbakade potatisbröd kändes som alltid riktigt bra i handen, och bildade rent estetiskt en inbjudande kontrast mot köttpuckarnas gnistrande mörkbruna stekyta. Men som alltid så var det nästan överdrivet blekt, och när vi tog den första tuggan kände vi att det saknade ett ordentligt bett och var väldigt mjukt och lite svampigt. Detta kändes igen i hela burgaren, och så gott som alla ingredienser var väldigt mjuka förutom de dubbla köttpuckarna på 80 gram på vår Dubbel Cheese som hade en riktigt fin stekyta. Den mjuka känslan förstärktes ytterligare av att burgarna innehöll för mycket majonnäs, och vi hade gärna sett lite mer textur och något som bröt av smakerna mer. På Phil’s-burgaren jobbade salladsbladen snyggt ihop med den exemplariska stekytan och gav lite mer variation i tuggorna.

Pommes fritesen och sötpotatispommesfritesen för 20 respektive 30 kronor extra tillsammans med en läsk var av mycket hög kvalitet, och hade den där tillfredställande krispigheten vi alltid eftersträvar. Överlag är Phil’s Burger fortfarande en kedja att räkna med, och både drivet och kvaliteten bakom deras produkter är märkbar. Det är uppenbart att de fortfarande har en självklar plats på Sveriges burgarscen.

In English

Phil’s Burger opened their first restaurant back in 2013 in Stockholm’s Kungsholmen district, and quickly grew into one of Sweden’s first gourmet burger chains. They now have more than 10 restaurants, and have expanded to both Uppsala and Eskilstuna. They’ve also managed to win the burger category in The Swedish Food Truck Awards in 2019, and were the first Swedish restaurant with the vegan beef Beyond Meat. We first reviewed them when we opened Burgerdudes back in 2014, so it was about time that we tried their burgers properly again.

Their relatively spartan menu consists of 7 different burgers costing between 79 and 119 SEK (9.5-14,5 USD). We ordered their house burger Phil’s and a classic Double Cheese Burger, and they both came on a metal tray with the burgers neatly placed into paper pockets.

Their home-baked potato bun felt great in our hands as always, and created a nice contrast to the dark brown and glistening beef patties. But as always, the buns were almost too pale, and our very first bite revealed that it was very soft and almost spongy. This softness permeated the entire burger, and just about all ingredients were very soft, except the double 80-gram beef patties on our Double Cheese Burger that had a great crust. There was also too much mayo on the burgers, and we would have preferred some other textures and something acidic that cut through everything. The Phil’s burger had some lettuce leaves that actually worked great with the beef, doing a great job of adding some variety to the textures.

The regular and sweet potato fries for 20/30 SEK (2.5/3.5 USD) with a soft drink were really good, and had that excellent crispiness that we always look for. And overall, Phil’s Burger are still a chain worth visiting, and their drive and quality is very noticeable. They still have a well-deserved seat at the table of Sweden’s burgeoning burger scene.

Adress

Se deras webbplats för samtliga adresser, Eskilstuna, Stockholm, Uppsala

Mer information

Uppdateringar

Uppdatering februari 2021:
Vi har gjort ett återbesök på Phil’s Burger och anser att de ska behålla betyget 4/5.

Ursprunglig recension

Recension skriven av Toby Lee, 08 november 2014

Phil’s Burger öppnade sin första restaurang vid Fridhemsplan i Stockholm under 2013, och har sedan dess hunnit öppna tiotalet restauranger i Stockholmsområdet och i centrala Eskilstuna och Uppsala. Lokalerna är minimalistiskt rena i alla deras restauranger, med ljusa väggar och gott om marmor i inredningen.

En vanlig Phil’s Burger-burgare kostar lite över hundralappen, och på lunchen ingår även frasigt dubbelfriterad pommes frites och en någorlunda förglömlig coleslaw (pommes fritesen kostar annars 35 kronor om de köps vid andra tider). Själva köttet är rejält och saftigt med en knaprigt god stekyta, och vill du ha en dubbel burgare kostar det 50 kronor extra, även om 320 gram kött nästan blir i maffigaste laget.

Potatisbrödet smakar gott, men är blekt och den mjuka segheten gör att det nästan känns lite ogräddat. Som tur är brukar det hålla måttet, men vid vissa besök har det nästan varit lite för degigt. Däremot är den egentillverkade hamburgerdressingen alldeles för rinnig och sötsliskig, och hör mer hemma på 80-talens gatukök än på en så här god skapelse.

Phil’s Burger är en av de bättre högklassiga burgarkedjorna i Sverige, och vi rekommenderar helt klart ett besök.

Topplistor

Stockholm

De svenska uppdaterade topplistorna blir tillgängliga 8 november när vår lista över "Sveriges 100 bästa burgare 2022" publiceras.

Göteborg

De svenska uppdaterade topplistorna blir tillgängliga 8 november när vår lista över "Sveriges 100 bästa burgare 2022" publiceras.

Malmö

De svenska uppdaterade topplistorna blir tillgängliga 8 november när vår lista över "Sveriges 100 bästa burgare 2022" publiceras.

Socialt